Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

[QUOTE=Pingwin;326352]Zmienia sie akomodacja ale w ułamku sekundy. Skutkiem tego oko mniej się męczy. Jesli patrzysz cały czas na wprost i praktycznie zerkasz na wyświetlacz, którego tłem jest równiez owe "wprost", wówczas oko pracuje ci bardzo ostro, musi w ułamku sekundy złapać ostrość na ekranik. Nie ma tego momentu opuszczenia wzroku, który daje odpoczynek. W 159 z kolei ekranik lezy chyba troszke za nisko co powoduje, ze częsciej nie patrzysz na droge.

Pingwin odpuść tą akomodację ,bo brniesz w ślepy zaułek , mówię Ci to jakem optyk z krwi i kości .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Większość ludzi odruchowo przypina GPS w polu widzenia pewnie dlatego żeby się podczas jazdy zmęczyć akomodacją ?
    Miałem być grzeczny ale nie mogę. Facet od samego początku wymyśla sztuczne problemy(ten jest kolejny), po obejrzeniu auta na żywo juz samemu przed sobą mu głupio bo jednak jest udane i jest to przepaść w stosunku do "wspaniałej" 145. Wymyśla jakieś dziecinne wzory, aby opisać oczywiste różnice między całkiem innymi autami, wyboru samochodu każe dokonywać na podstawie zdania koleżanki widzącej je w tylnym lusterku. W kółko używa lekceważących określeń mających dyskredytować i ośmieszać gusta innych i ma jakieś dziwne "sny o potędze".
    Może prawdziwa przyczyna tkwi tutaj:
    Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Może podasz jeszcze numery w totolotka? To podaj, obiecuję, ze kupię Ci giuliettę.
    Jak czegoś mieć nie można to trzeba zrypać i utwierdzać się w przekonaniu że to jest do bani? Ale że tak wiele osób da się wkręcać (przyznaję... ja trochę też).
    Ja nie mówię że każdą AR trzeba bezgranicznie kochać bo jak większość z Was też mam pewne zastrzeżenia, ale to już dawno przestało być obiektywne.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Pingwin celowo Was podkręca a Wy się podniecacie :]. To już nie jest temat o AR Giulietta- proponuje zmienic nazwę na "Pingwin vs reszta świata".

Więcej luzu, bo widzę, że niekiedy samochody przez niektórych są lokowane w wartościach osobistych gdzieś między rodzoną matką, a bratem.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Odpuść Metan, prosiłem Ciebie. Nie potrafisz? Twoje przemyślenia na temat dyskutanta są zaśmiecaniem wątku. Rozmawiamy tutaj o Julce. O niej pisz. Ja w niej siedziałem a Ty nie. Więc piszę więcej. Bo więcej widziałem. Powtórzę: rozmawiamy o Julce.

PS. w temacie akomodacji: a jak ci powiem, Rafter, ze mój brat jest okulistą ze stopniem doktora i to ze Stanów? Sądze, ze facet wie coś na temat akomodacji. Jeszcze jedno: zrób doswiadczenie, jedz w trase bez ekranika GPS i jezdz z ekranikiem. Porównaj potem uczucie zmęczenia wzroku. Tak subiektywnie. Zachęcam.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Włoska reklama Giulietty, nieco inna i dluzsza niż ta, ktora wczoraj ukazała się we włoskich mediach:
    http://www.alfanews.pl/2010/05/16/sp...jny-giulietty/

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Jeśli to nie jest centralnie przed oczami to rozważanie takie byłoby sensowne jeśli ludzkie pole widzenia miałoby tak samo wysoka ostrość po obwodzie jak w niewielkim rejonie plamki żółtej którą tak naprawde ostro widzimy. Tyle że ten obszar jest na tyle mały że żeby spojrzeć na ten ekran musimy minimalnie odwrócić wzrok. I tutaj akomodacja działa tak samo jak w każdym innym przypadku. Jesli twoje oko będzie potrzebowało wtedy mrugnąć (w celu"odpoczynku") zrobi to samo bez twojego świadomego udziału. Chyba że ktoś ma jakiś mimowolny oczopląs wywołany istnieniem przedmiotu w bliży. Ale wówczas bardziej powinna przeszkadzać np wycieraczka która jest bliżej centrum pola widzenia.
    Owszem może to przeszkadzac w trasie w nocy bo po prostu będzie razić ale zapewne jest tam możliwość dostosowania jasności. Gps ustawiałem w wielu miejscach i dużo bardziej męczące jest podnoszenie i opuszczanie wzroku i "szukanie" wyświetlacza o bezpieczeństwie nie wspominając. Ale to nie forum okulistyczne więc wrócmy do wad i zalet julki:
    Swoją drogą wyświetlacz LCD w serii (o ile tak faktycznie jest)to też chyba krok przed konkurencją, a takie "błyskotki" przyciagają ludzi. Ale coś mi mówi (po zerknięciu w instrukcję) że w standardzie będzie Miciakopodobny blaupunkt a u góry schowek
    Ostatnio edytowane przez metan ; 17-05-2010 o 20:41

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Otwieram dziś Auto Świat i co widzę ???
    ,,Ogólnoeuropejski plebiscyt DESIGN AWARD ,którego zasięg obejmuje 25 krajów i około 40 mln czytelników pisma motoryzacyjnego z grupy ,,Auto Bild'' wybrało spośród 103 nowości najpiękniejsze samochody w poszczególnych kategoriach ;
    kat.A 1 miejsce Alfa Romeo Giulietta

Czyli mimo wszystko podoba się autko ludziskom

P.S.
    W innych kategoriach triumfowały między innymi Mercedes SLS AMG , McLaren MP4-12C, Aston Martin Rapide , a więc towarzystwo niczego sobie .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

No ale Mumin? :-|

Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Lampy w drzwiach jednak są tyle że takie jak w mniejszej siostrze. Oświetlają ziemię żeby w jakiegoś klocka nie wdepnąć itp. Zrobili też otwór na narty w tylnym oparciu.
    Zastanawia mnie system RAB -w trybie dynamic wstępnie dociska klocki do tarczy hamulcowej w momencie nagłego puszczenia gazu. Na ile to będzie pomagać a na ile przeszkadzać.
    A instrukcję tradycyjnie tłumaczył z włoskiego jakiś tuman albo panienka po filologii z techniką nie mająca nic wspólnego
    Ostatnio edytowane przez metan ; 18-05-2010 o 17:47

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Paradoks tego auta polega na tym, że firma od pięciu lat nie pokazała absolutnie żadnego nowego modelu. Poza tym, jest to Alfa, z definicji określana (nawet jeśli nikt jej jeszcze nie widział) jako "włoska piękność". To już narzuca pewien kąt widzenia Jak ktoś wam opowiada o swoim sąsiedzie, że to na pewno kryminał albo jakis cwaniaczek, to jak tego sąsiada zobaczycie, to widzicie głownie krosty na jego szyi, albo groźne grymasy (nawet jak facet akurat smarka, to wam sie wydaje, ze smarka groźnie).

Inna sprawa to fakt, że Włosi potrafią CZASEM robić piękne auta. CZASEM bo jak ktoś ma wątpliwości, polecam analizę urody fiata sieny albo fiata linea, chociażby.... Alfa jest synonimem: dla golfiarzy i im podobnych, włoskiego g.... co się sypie na każdym skrzyżowaniu, dla miłośników zaś piękna doskonałego.

Moje zdanie na temat auta znacie, chociaż UCZCIWIE przyznałem, ze na żywo zdecydowanie poczułem się lepiej Coś w tym aucie jest, co tworzy pewną otoczkę, nie wiem, może..... pragnienia? Ja też bym chętnie, tak jak Metan i reszta, przeleciał Monicę Belucci. Od biedy równiez Umę Thurman....

Chodzicie czasem do kina? za jakiś miesiąc w kinach na pewno pojawią się reklamy z Umą i Julką. Nasłuchujcie widowni.... Nastroszcie uszu... wiecie co usłyszycie? Z paru miejsc dobiegnie szept chłopaków, do uszu swoich dziewczyn: "ona się psuje...", "one są awaryjne"....

Nie wk..wiajcie się wtedy. Tak po prostu jest i będzie. Nic tego nie zmieni. Tak samo, jak nic nie zmieni automatycznego zachwytu mediów, skoro tylko na rynku pojawi się nowa Alfa. Czy faktycznie ładna, czy piękna? Czy podniecająca zmysły? To mniej ważne.
    Ostatnio edytowane przez Pingwin ; 18-05-2010 o 18:58