Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Marek_M Zobacz post
    Nowy test Motoru (co prawda nie uważałbym tej gazety za wiarygodne źródło informacji) - dowiadujemy się z niego że Alfa jest gorsza od Golfa bo: ma gorszy silnik (mniej równomierne rozwijanie mocy), skrzynie biegów, materiały wykończenia wnętrza są dwie klasy niżej i coś tam jeszcze. Włosi zapunktowali za to za zawieszenie (nie wiem czy się cieszyć czy nie, bo oni raczej preferują samochody dla emeryta), hamulce, przestronność wnętrza (zaznaczyli że to subiektywne). Dane fabryczne, nie pokrywają się z ich wynikami testowymi, czyli albo robili pomiary w trybie normal, albo silnik nie dotarty :/ Zaznaczyli też że Alfa do Astry podobna i że Astra była pierwsza (nie wspomnieli że Alfa była gotowa rok wcześniej tylko premiera byłą opóźniona). Czyli marzenia Marchione o konkurowaniu z VW się oddalają... i dobrze ;]

raczej bez zaskoczenia, problem tylko w tym ze ciemny ludek dalej wierzył bedzie że tylko niemieckie auta są dobre

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie motor

Nie kupuje tej dresiarskiej gazety. To chyba najbardziej "antywłoski" tytuł na rynku. Jaki silnik testowali ? Jeśli TB 120KM to zapomnieli napisać, że jest dużo bardziej elastyczny ni TSI 120 KM.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marek_M
    Mieszka w
    Zamość / Lublin/Radom
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV

Domyślnie

Testowali wersję 1.4 170 KM, Golf 1.4 TSI 160 KM i Astrę 1.6 Turbo 180KM

Ja czasem kupuje, bo można się pośmiać czytając niektóre głupoty które tam wypisują :p
    Wolałbyś żeby ciemny ludek Alfą jeździł ?

Giuliano
    Gość

Domyślnie

Panowie.... mówi się tak: jak kupujesz auto sercem, duszą to wybierasz Alfę. Jak kupujesz auto ze strachu, kupujesz Golfa.
    Ale tego już tygodnik "Motor" nie napisze. Nigdy

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Testowali wersję 1.4 170 KM, Golf 1.4 TSI 160 KM i Astrę 1.6 Turbo 180KM

Ja czasem kupuje, bo można się pośmiać czytając niektóre głupoty które tam wypisują :p
    Wolałbyś żeby ciemny ludek Alfą jeździł ?
    nie wiem czy bym wolał nie zastanawiałem sie nad tym
    wolał bym nie wysłuchiwać głupot: że niemieckie = najlepsze lub w podsumowaniu testu: bardzo dobre auto ale do vw jeszcze mu brakuje

---------- Post dodany o godzinie 22:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:02 ----------

Cytat Napisał Giuliano Zobacz post
    Panowie.... mówi się tak: jak kupujesz auto sercem, duszą to wybierasz Alfę. Jak kupujesz auto ze strachu, kupujesz Golfa.
    Ale tego już tygodnik "Motor" nie napisze. Nigdy
    ale napisze kolejne "obiektywne" testy

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Każda marka w koncernie odgrywa swoją konkretną rolę - to że opierają się na podobnych silnikach jest naturalne i robi tak każdy inny koncern - np. VW, który te same silniki pakuje zarówno do Audi jak i do Skody. I nikt o to nie ma pretensji.
    Fiat zachowuje się i tak fair zostawiając najmocniejsze jednostki benzynowe - 1.4 MA 170 KM i TB 235 KM na wyłączność Alfy czy Diesla BITurbo 190 KM na wyłączność Lancii.

Miałem okazję prowadzić Fiata Bravo TB 120 KM a po tym fakcie Mito z tym samym silnikiem. To są DWA RÓŻNE ŚWIATY.
    Ad 1. Ale właśnie o to mi chodzi że to nie reguła i czasem jest odwrotnie- w fiacie znależć można coś nowszego lub mocniej zestrojonego niż AR/Lancii. A co ciekawe AR czasem może być tańsza od analogicznego fiata i od większości konkurencji w segmencie. To twierdzenie opieram na wolnossącym mito. Niby na pierwszy rzut oka jest drożej ale wystarczy skonfigurować to i owo i widać za co trzeba dopłacać gdzie indziej a tu jest w standardzie.

Ad 2. No tak ale to konsekewncja tego że Bravo ma cięższą budę.

---------- Post dodany o godzinie 22:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:43 ----------

Właśnie wczoraj znów jakis odgrzewany test czytałem. Tytuł był że "włoszka piękna ale kapryśna". A w treści ani słowa o problemach z autem na co wskazywałoby słowo "kapryśna". Pan redaktor miał za złe że komputer pokładowy był po włosku (jak widac cymbał nie umiał przestawić na angielski) i przy nawigacji też sa problemy językowe.
    Ale nie takich sposobów się używa aby manipulować ludźmi i wyciągać z nich kasę. Czasami dużą kasę i załatwić ich na kilka lat albo reszte życia. Choć nie każdy jest specem od technologii i materiałoznawstwa ale kupując jakikolwiek przedmiot trzeba obejrzeć,przetestować i mieć własny rozum.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 13-07-2010 o 21:59

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Nie odrzucajcie Alfy bo wam się przód w nowych modelach nie podoba. To niegodne prawdziwego Alfisty Jak zaczną źle jeżdzić - dopiero wtedy będziecie usprawiedliwieni
    Mnie się przód w nowych Alfach nie podoba. Mimo wszystko jakbym miał te 100-150 tys to nie zachowałbym się jak Alfista, za którego i tak nigdy się nie uważałem. Ale na pewno nie kupiłbym Golfa.... litości. A nowa Astra? Cóż, też mi się nie podoba. Raczej na pewno nie brałbym pod uwagę kompaktów w ogóle.

Już samo to, że AR nie ma porządnego sedana w ofercie. Ma tylko Alfę-Opla 159, która w sumie dopiero od silnika 1750 zaczyna byc interesująca, a nie "Wir Leben Bellazza".

Po za tym Panowie- Giulietta ma wyjąc z opresji markę. Ma się sprzedawac w niebotycznych ilościach. A coś czuję, że sprzedawac to ona się będzie- na rodzimym rynku i we Francji. Bo Niemcy z patriotycznego obowiązku raczej tego auta nie przyjmą, a Polacy z patr.... eeee..... z przyzwyczajenia chciałem napisac, kupią VW bo 25 lat temu Passat i Golf Mk2 się nie psuł, a części były tańsze niż do E30/36 kolegi, które zarzucało zimą.

Tym samym podejściem sprzed epoki lodowcowej MY możemy nie kupowac VW, bo ma silnik z tyłu i zarzuca na śliskim.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie Alfa kontra Niemce

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Ad 1. Ale właśnie o to mi chodzi że to nie reguła i czasem jest odwrotnie- w fiacie znależć można coś nowszego lub mocniej zestrojonego niż AR/Lancii. A co ciekawe AR czasem może być tańsza od analogicznego fiata i od większości konkurencji w segmencie. To twierdzenie opieram na wolnossącym mito. Niby na pierwszy rzut oka jest drożej ale wystarczy skonfigurować to i owo i widać za co trzeba dopłacać gdzie indziej a tu jest w standardzie. .

Ad 2. No tak ale to konsekewncja tego że Bravo ma cięższą budę.
    [/QUOTE]

W Fiacie raczej nie ma nic mocniejszego niż w odpowiedniku AR i z reguły AR jest droższe. Jedynym wyjątkiem jest podstawowe Mito - słabsze że wzgledów przepisów we Włoszech odnośnie młodych kierowców i tańsze ze wzgledów marketingowych - bo jest to podstawowy model Alfy. Ten wyjątek potwierdza tylko regułę
    Jesli chodzi o różnicę w jeżdzie Mito i Bravo to uwierz mi ,że nie jest to tylko kwestia wagi. Są tam całkiem różne skrzynie i na pewno całkiem inna elektronika steruje silnikiem. I razem robi to dużą różnicę

Kupiłem Motor i ta gazeta mnie po prostu rozwala - jakies pół roku temu testowali Astrę, Lancię i Seata. Astra była w tej samej wersji, ba nawet w tym samam kolorze co w ostatnim teście z Alfą. I wtedy wycisneli nią 9.3 sekundy do setki a teraz 8.3 sekundy !!! Poniżej wartości fabrycznych !!! W golfie tak samo Czytałem wiele testów Golfa ale nigdy nie miał lepszych parametrów niz w papierach i taka jest reguła że w testach samochód ma od 0.3 do 0.8 s gorsze parametry niz fabryczne. Alfa faktycznie takie miała - wyrobiła 8.2 do setki.
    Czyżby więc w teście motoru niemieckie samochody jakos cudownie dostają wigoru? Albo specjalnie przekłamują dane albo do testów dali świeżą Alfę i dobrze dotarte niemieckie wozy żeby mocno nie zostały z tyłu . Ta gazeta to kpina.

Luca Toni
    Gość

Domyślnie

większosc gazet moto to kpina, z niemieckim w dodatku właścicielem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał Luca Toni Zobacz post
    większosc gazet moto to kpina, z niemieckim w dodatku właścicielem.
    Właśnie ja przez ostanie kilka lat jeszcze nie trafiłem na gazetę w której byłoby napisane interesująco i DOKŁADNIE!
    Kiedyś kupowałem gazetę GT, była naprawdę ciekawa, nie to co teraz, niedawno nie odróżnili silnika 20VT od 16VT, w ogóle żenada, piszą te opisy/testy chyba w drodze do pracy w pks'ach...

No cóż, jedynie fifth gear i top gear (seriale tv) testują tak jak się powinno (i do tego można się pośmiać ).