Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Ogier Avatar jajcek
    Mieszka w
    Bialystok, Bialystok, Poland, Poland
    Auto
    BMW 530D E39

Domyślnie

ja jeździłem 170 konną guiliettą 2.0 JTDm i powiem że auto naprawdę bardzo fajne i przyjemne zbiera się bardzo pięknie a w szczególności w trybie dynamic ale w normalnym również jest bardzo szybka auto na prawdę godne uwagi

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał otto Zobacz post
    Za ok 87tyś można wyjechać od VW Siroco 160KM
    Akurat to auto wydaje się być kłopotliwe. Z ciekawości kiedyś odwiedziłem forum Scirooco i generalnie sporo jest skarg szczególnie na ten silnik. Kłopoty są ze wszsystkim od sprzęgła poprzez świece po piszczace uszczelki i tłuczącą się blachę.

solber_g
    Gość

Domyślnie

Szczęściarze z tych co mieli już okazję pojeździć... heh...
    Jak będę miał okazję też się gdzieś "wbiję" w julkę.
    Żeby jeszcze nie było tak że zamiast odkładać z myślą o IMPREZIE STi, mi się odmieni i...

PS. Żeby się ktoś nie zbulwersował że planuje SUBARU, informuje że na co dzień i tak będzie wtedy jakaś AR , tylko w postaci diesla - zresztą to nie wcześniej niż za dwa lata

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Dzisiaj pojeździłem trochę Guliettą ...
    strasznie dużo marketingowego bullshitu typu "niemożliwość wytrącenia auta z toru jazdy dzięki esystemom, inteligentny hamulec, świetny system eq2, emisja zanieczyszczeń itd"
    Ciężko było przez to przebrnąć, ale jedna rzecz mnie zastanowiła. Jaki jest sens montowania systemu Start&Stop w silniku turbo?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał marekm Zobacz post
    Jaki jest sens montowania systemu Start&Stop w silniku turbo?
    no chyba taki sam jak wszędzie indziej - można trochę zaoszczędzić paliwa?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

czachurek
    Gość

Domyślnie

i nalezy jeszcze dodac, ze QV tego nie ma ... czyzby tam turbina byla bardziej podatna na ew. uszkodzenia?

@tomaz - a co z wyhamowywaniem turbiny po ostrej jezdzie? sadzisz ze Start/Stop zapewnia chlodzenie turbinie po wylaczeniu silnika?

co do wlasciwosci jezdnych Giulietta nie bardzo widze jak mozna na drodze sprawdzic genialnosc pracy Q2? mam u siebie w Bravo ESP i w polaczeniu z ASR kola nie buksuja na zakrecie pomimo dodania gazu, a auto jesli wpada w poslizg to momentalnie z niego wychodzi ... ale tak dzialaja wszystkie samochody z ESP, a nie tylko Alfa Romeo z Q2 ale rozumiem oczarowanie kolegi ktory bym na jezdzie probnej, widocznie nie ma tego 'ficzersu' u siebie w aucie i to byla jego stycznosc z tym wynalazkiem co wiecej Julka bardziej lapie przechyly na 16'' niz Bravo na 17'' .. niby logiczne, bo jednak ten jeden cal robi roznice, ale do neutralnosci w prowadzeniu troche jej brakuje za to zestrojenie zawieszenia jest o wiele fajniejsze, o czym juz wspominalem
    Ostatnio edytowane przez czachurek ; 26-07-2010 o 23:02

BartekMan
    Gość

Domyślnie

Z relacji Maćka wynika, że auto nie jest żadną rewelacją jesli chodzi o jazdę. No to powoli marketingowy balon zaczyna puszczać powietrze.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

no myślę sobie, że jak się kulamy w korku to działa Start&Stop, a jak ostro dajemy i stajemy na światłach to jednak chwilę silnik podziała zanim zgaśnie?
    myślicie, że Włosi strzelają sobie w stopy i zarzynają turbiny, bo nikt o tym nie pomyślał?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

BartekMan
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    i@tomaz - a co z wyhamowywaniem turbiny po ostrej jezdzie? sadzisz ze Start/Stop zapewnia chlodzenie turbinie po wylaczeniu silnika?

Ależ oczywiście, że nie zapewnia, niby jak? w ułamku sekundy ma "coś" ochłodzić turbinę?
    W systemie start/stop chodzi o to, żebyś częściej dawał zarobić serwisowi. W końcu firma musi zarabiać a skoro ceny auta są takie korzystne, na czymś trzeba sobie odbić....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marek_M
    Mieszka w
    Zamość / Lublin/Radom
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV

Domyślnie

Raczej uznali że kupujący wersję QV i tak z takowego systemu korzystać nie będą. Nikt nie kupuje takiej wersji żeby oszczędzać paliwo. Wszystko da się wytrącić z toru jazdy, ważniejsze raczej jest zachowanie po wytrąceniu. Chwalą się przełącznikiem kontroli trakcji, a zamiast DNA wystarczyłby guzik: OFF.