ta.. jak by zastosowali silnik hybrodowy to by dopiero byly placze i zale, ze zabili ducha alfy i cuore sportivo![]()
ta.. jak by zastosowali silnik hybrodowy to by dopiero byly placze i zale, ze zabili ducha alfy i cuore sportivo![]()
Nie, nie - tego w alfie też nie chciałbym widzieć (ani w ogóle w autach) ale zastanawiałem się nad tym w kontekście tych zautomatyzowanych oszczędnościowych bajerów
ale Ty Metuch przecież z alfisty stałeś się szwejkiem... czemu nadal piszesz na naszym forum? Idz na Skodę)))))))
Ciekawią mnie użytkowe aspekty tych wynalazków.
Na skodzie są sami pragmatyczni nudziarze, a na NASZYM forum to co innego niektórzy to se lubią pofantazjować!
Prawda Pingwin??
Ale chyba nie wchodźmy w szczegóły bo to dla ciebie niemiłe a i dla mnie żadna rozrywka i po co zanudzać innych.
Ale na serio proszę - odbij już ode mnie.
Nie zaczynaj znowu i wyżyj się gdzie indziej.
Jest przecież forum o harym poterze, spidermanie albo jeszcze inne-takie bardziej o życiu. Prawda?
Bardzo grzecznie Cię proszę.
A start&stop to wynalazek boscha wkładany do bmw1 mini i teraz fiata. W specyfikacji jest jednak prądnica odzyskująca energię hamowania(dziwne że fiat się tym nie chwali) a odpalanie odbywa się z cylindra o nailepszym połozeniu(info jest z czujnika położenia wału). Oprócz tego są czujniki przy kołach (chyba te od abs), czujnik "luzu" i stanu aku. W teorii daje 8% oszczędności dla cyklu wg normy ECE - 12 zatrzymań na odcinku 7 kilometrów, każde trwające 15 sekund. Czyli zakładając zużycie na jałowym 0,5-1l/h (zależy jaki silnik) w każdym takim cyklu zyskujemy 0,025-0,05 litra paliwa to daje 0,35-0,7 l na setkę. Jak ktoś codzień w korkach kwitnie więcej to i więcej zyska
Ostatnio edytowane przez metan ; 28-07-2010 o 02:48
Już jak tak sobie dywagujemy to poczytajcie to:
http://moto.onet.pl/1620563,1,volksw...ul.html?node=2
Chyba najgorsza rzecz jaka mogłaby się stać. Przecież wiadomo, że nie zrobiliby z alfa tego co z lambo (tam na szczescie nie zrobiliby prawie nic).
Znając życie Alfa stałaby się drugim seatem, czyli prawie perfekcyjnym samochodem (kto by tego chciał z silnikiami TDI i FSI), ale takim sztucznym i bez duszy "naciąganym klasykiem". Bo jak dla mnie to każda alfa juz w chwili debiutu już jest klasykiem wartym grzechu.
Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę
Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.
Ile razy jeszcze pojawi się ta samam kaczka dziennikarska - mniej więcej od pół roku co miesiąc VW przejmuje Alfę Romeo....
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Z tą perfekcją to trochę szumnie napisałeś....
Dla mnie to zwykła plotka, i puki nie pojawią się oficjalne informacje, traktuje to jako kiepski żart....
W tym momencie zadebiutowała Julka, "parę dni temu" Alfa Mito....
Fiat wiąże z tymi autami duże nadzieje.... nadzieje na to, że sprzedaż pozwoli dźwignąć markę Alfa Romeo z finansowego dołka.
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...