Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

[QUOTE=Quadrifoglio156;385805]
    Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post

159 to nadal kloc i ten test tego nie zmienił. Szczególnie, że raczej nie przekonał do siebie jakieś specjalnej rzeszy nabywców.

Wystarczy mi, że widzę co oni publikują od dokładnie 2 polskiego numeru, czyli od ok. 20 lat.
    Żyjemy w Polsce czy za granicą ? Mógłbym ci podać dziesiątki przykładów na to, że gazetki typu AB i AMuS nie nadają się nawet na papier toaletowy, bo mają za twardy papier.
    A ile ty przeczytałeś numerów Quattroruotte czy EVO, że pytasz o niemieckie AMuS? Powołując się na niemieckie, sam przyznajesz, że polskie nadaje się do kosza. Zastanawiam się czy ktokolwiek jeszcze to kupuje. Nawet Maznas przeszedł do nowego pisma (CARS ?).
    Polskiego AMiS nie czytam bo jest tam zbyt dużo testów aut, które mnie nie interesują a poza tym robili zbyt mało sami, jako polska redakcja a za dużo było zżynania z krajów o innej mentalności, innym profilu kierowcy i zdecydowanie innych drogach. Quattroruotte też nie czytam bo włoskiego jeszcze na tyle nie znam ale słyszałem trochę pozytywnych opinii na ten temat. Evo sporadycznie przeglądam w sieci i też jest ok.

Odnośnie "klocowatości" 159 mogę się zgodzić jedynie w kwestii nadwagi i słabszych osiągów przez to w porównaniu ze 156 w podobnych konfiguracjach. Jeśli chodzi o wygląd to jednak uważam, że przy tym aucie wiele innych po prostu gaśnie w oczach.

Giulietta może się lepiej sprzedać niż 159 bo to inna klasa cenowa, inny docelowy klient a i w mediach o niej głośniej. Co do wyglądu powiedziano tutaj aż nadto więc nie ma się co na ten temat rozwodzić.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

W Paryżu zaprezentowana zostanie Giulietta ze skrzynią TCT. Dwusprzęgłowy automat z suchym sprzegłem:
    http://www.alfanews.pl/2010/09/13/al...-skrzynia-tct/

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Fajnie, że Alfa doczekała się swojego "tiptronica"

Zadam może głupie pytanie, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z klasycznymi automatami - w jaki sposób zachowuje się automat z suchym sprzęgłem przy postoju na światłach? Mamy tryb D - skrzynia jest "na luzie"? Jak to jest? Wystarczy dodać gaz i włącza się 1? Nie ma szarpnięcia?

Sorry za offtop, ale mnie to zaintrygowało... mając w pamięci ile tracę na starcie przy moim sportronicu, ciekawi mnie jak to jest w suchych dwusprzęgłówkach..

pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Fajnie, że Alfa doczekała się swojego "tiptronica"

Zadam może głupie pytanie, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z klasycznymi automatami - w jaki sposób zachowuje się automat z suchym sprzęgłem przy postoju na światłach? Mamy tryb D - skrzynia jest "na luzie"? Jak to jest? Wystarczy dodać gaz i włącza się 1? Nie ma szarpnięcia?

Sorry za offtop, ale mnie to zaintrygowało... mając w pamięci ile tracę na starcie przy moim sportronicu, ciekawi mnie jak to jest w suchych dwusprzęgłówkach..

pozdr,
    ~tomaz
    Nie jestem specem od skrzyń auto, ale napiszę tyle co wiem.
    Dwusprzęgłówką jezdziłem tylko DSG
    W trybie auto zachowuje się o ile pamiętam tak samo. Czy szarpie to juz zależy od producenta.
    Dla mnie żadna rewelacja.

Jednak nalezy pamiętać, że TCT podobnie jak DSG nie jest tak naprawdę automatem (w sensie budowy), jest to skrzynia mechaniczna zautomatyzowana, dlatego zmiana przełożeń jest błyskawiczna.
    Typowy automat, jest przekładnią hydrokinetyczną, tzn napęd przenoszony jest za pośrednictwem oleju przez pompę na turbinę itd.
    Zalet ma wiele, ale podstawową wada jest jest mała sprawnośc i paliwożernośc (do tej pory uparcie modernizuje je Mercedes)

Tiptronic to jeszcze inna skrzynia gdzie upraszczając: napęd przenoszony jest pomiędzy stożkowymi wałkami paskami i łańcuchami, zamiast turbiny i cieczy (oleju). (Audi)

Skrzynia TCT przenosi napęd za pośrednictwem dwóch sprzęgieł suchych.
    Jest wydajna, szybka i nie powoduje wzrostu spalania.

Jednak słyszy się coraz więcej głosów negatywnych na tego rodzaju skrzynie, w sensie wykorzystania sportowego auta.
    Fakt jest taki, że jest obecnie "modna", zobaczymy jaki będzie jej dalszy los....
    Ja osobiście nie toleruje automatów, jezdziłem róznymi, ale w samochodzie musisz czuć zmianę przełożeń, może to być skrzynia sekwencyjna, nawet z łopatkami przy kierownicy, ważne żeby były prawdziwe "biegi" bo to frajda i radocha z jazdy
    Ostatnio edytowane przez tommi ; 17-09-2010 o 00:33

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

plancior
    Gość

Domyślnie

Panie moderator, kiedy się doczekamy przeniesienia tego wątku w odpowiednie miejsce?
    Julka to już prototyp nie jest.

ystian
    Gość

Domyślnie

Na interii pojawiło się fajne wizualne porównanie Giulietta, Golf i Astra:

http://motoryzacja.interia.pl/samoch...y-golf,1533550

Jak dla mnie to Giulietta wyglądem przewyższa znacząco Golfa i Astre.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Panie moderator, kiedy się doczekamy przeniesienia tego wątku w odpowiednie miejsce?
    Temat brzmi też "Inne modele", więc nie wiem z czego robic dym?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał ystian Zobacz post
    Na interii pojawiło się fajne wizualne porównanie Giulietta, Golf i Astra:

http://motoryzacja.interia.pl/samoch...y-golf,1533550

Jak dla mnie to Giulietta wyglądem przewyższa znacząco Golfa i Astre.

....wiecie co...Tak patrze na te trzy fotki i powiem wam, że szkoda mi się tego golfa zrobiło ... Poczciwe auto, i nie jest wcale takie brzydkie na żywo, pod warunkiem, że nie stoi obok Julki, która go po prostu deklasuje. Astra ładna...ale po kolejnym z rzędu spojrzeniu staje się taka zwykła, wyważona, dostojna, niczym nie intrygująca i mało "bezczelna". Samochód jak kobieta, żeby "kręciła", musi mieć coś z dziwki... Alfa to ma (menu po ukraińsku).
    Ostatnio edytowane przez Rocky147 ; 18-09-2010 o 15:14

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Milano_155
    Mieszka w
    DW
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Rocky147 Zobacz post
    Samochód jak kobieta, żeby "kręciła", musi mieć coś z dziwki...
    Cóż za celna uwaga, bo przecież nikogo nie kręcą zakonnice, grzeczne, przyzwoite, proste a to też kobiety
    Il cuore ha sempre ragione.

Senza cuore saremmo solo macchina...

Użytkownik Świeżak Avatar thunderbird
    Mieszka w
    Okolice Zamościa / Tarnobrzeg
    Auto
    AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Mam nadzieje, ze nie dorzuca tego do dzialu
    MiTo/159/Brera/Brera Spider

Juz MiTo w tym dziale to jakies nieporozumienie...
    Powinien byc nowy dział MiTo/Giulietta. Stylistycznie obojgu daleko do Brery i 159..., przynajmniej jeżeli chodzi o przód, reszta faktycznie jest rasowo "alfowska" .
    "...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
    BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)