Moje Belle:
Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )
Pingwin widze żę Vecterka też w użyciu, tak jak u mnie...Jak komukolwiek będzie zimno w nogi, a bedzie jechał szybko to sobie wciśnie klawisz "AUTO" jeden klawisz i sobię bedzie mógł jechać dalej...tak jak w vectrze w której faktycznie są klawisze a brachol po trzech lata jazdy nawet ich nie tyka tylko odrazu włącza "AUTO".
Będziesz szukał rozmaitych na jakimś ekranie (pewnie będzie wysuwany na podszybiu, bo musi być przecież nie?), i będziesz szukał tym multifuncjonalnym klawiszo-przyciskiem, ktory widzisz centralnie. Naokoło ma rózne opcje (wąziutkie klawiszki, zobaczysz ile razy się pomylisz albo naciśniesz nie to, co trzeba). Na srodku tego monstrum masz strzałki kierunkowe... To oznacza, ze bedziesz nimi wędrował po menu. Ciekawe, jak bedzie zaprojektowane zatwierdzanie. Jesli z prawej jakies pokrętło z OK. Ale opcję ruchu ma góra-dól, widzisz? czyli co innego będzie znaczyło OK w góre a co innego w dół.
W Vectrze jest tak, że zatwierdzaniem wyborów zajmuje sie jeden klawisz, podobny do tego tutaj centralnego. Ale nie ma żadnego logicznego wskazania, które czynnosci zatwierdzasz przyciśnięciem go z prawej strony, a ktorym z lewej. W efekcie np. skasowałem sobie dzienne wskazania komputera, jadąc przez Francje.
Zmierzam do tego, ze wspołczesne auta mają tyle skomplikowanych opcji, funkcji, itd. ze są dwa wyjscia: albo wsadzić czytelnie i logicznie rozmieszczone kilkanaście albo kilkadziesiąt przycisków celowych, albo bawić się w takie własnie zespolone panele z dwoma czy trzema pokrętłami. To drugie wyjscie wymaga masę uwagi i cierpliwościw obsłudze. I powtarzam, dlatego opel sie tego wycofał, klienci narzekali, a inne auta praktycznie tego nie stosują w ogóle.
Ja myślę że nie będzie tak źle. Póki co to są tylko nasze dywagacje.
W 159 większość opcji ustawień dla komputera jest niedostępna podczas jazdy. Trzeba się zatrzymać aby się zacząć bawić. Mówię tu o ustawieniach np otwierania drzwi, serwisowych itp. Radio, klima etc oczywiście działa podczas jazdy
Moim zdaniem dobry patent.
To, że Giulietta ma tyle przycisków wcale nie musi świadczyć, że zabawa będzie skomplikowana. Wywalą najważniejsze rzeczy na główne menu czy co tam będzie, a resztę poukrywają głębiej. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Podobnie było z idrive w BMW. Jak to wyszło pierwszy raz to była masakra, w nowych modelach już się fajnie tym operuje.
monitor będzie co widać na fotkach wcześniej ale tam raczej będą bajery od radia, telefonu czy nawigacji.
ja wole takie rozwiązanie niż masę przycisków upchanych jeden przy drugim. Astra też ma podobne rozwiązanie z tym pokrętłem.
to że jest coraz więcej funkcji to fakt. auto staje się powoli małym elektronicznym gadżetem. tempomaty, nawigacje, systemy audio/video, telefony itp. niedługo wejdziesz powiesz do domu i sam pojedzie a ty będziesz gazetę czytał.
Patrząc na panel Alfy nie widzę tam nić złego. wszystko duże i dobrze opisane.
Ja raczej sądzę że to jest leciutki ukłon w stronę stylu retro coś ala Fiata 500. Środkową częśc konsoli uważam za bardziej udaną niż w Mito choć przyciski wokół tego środkowego pokrętła nie będa łatwe w użyciu. Co do menu i jego ustawień powiedzcie mi co można chcieć bez przerwy ustawiać w trakcie jazdy? Pewne rzeczy ustawiamy raz i tyle lub bardzo rzadko (typu zamykanie drzwi po ruszeniu, automat. światła dzienne, powitalne, beeper prędkości, data godzina, jednostki tryb i jasność wyświetlacza itp.) i to jest w menu i widoczne na wyświetlaczu między zegarami. Rzeczy takie jak spalanie, przebiegi, czas jazdy itp z komputera pokładowego dostępne są wg sekwencji z przycisku w przełączniku wycieraczek i nim tez kasowane. Pozostaje radio blue and me i ew klima i tu też nie ma żadnego problemu. Pisze to opierając się na Mito bo pewnie będzie podobnie tylko tu połączono dwa panele w jeden. Kwestia ustawienia guzików to sprawa przyzwyczajeń ale lepiej jak są mniejsze w pewnej odległości od siebie niż nawalone jak klawiatura bo wtedy dopiero ciężko podczas jazdy nacisnąć właściwy a nie kilka na raz. Rzecz która bym zmienił to sterowanie wycieraczkami - dodałbym jakiś tryb uczacy się (to nawet polonezy miały) zamiast zmieniającego się z prędkością. Na początku denerwowało mnie pokrętło uruchamiania wycieraczek ale ma to swoje zalety jak sie okazuje.
Myślę że AR kieruje swoje wnętrze do nieco dojrzalszego klienta który już w życiu zdążył się nieco nasycić festiwalem guzików i lampek i nie lubi wnętrza przypominajacego wielki telefon komórkowy. Patent z "odskakiwaniem" klapy uważam za udany-na pewno doceni to ktoś kto musiał wkładać siaty z zakupami do bagażnika i miał tylko jeden wolny palec do wciśnięcia przycisku na pilocie i podważenia klapy do góry. Mnie się to bardzo sprawdza. Wadą jest kwestia rozładowanego aku wtedy trzeba otwierać od srodka. Ktoś pisał że byłoby fajnie gdyby unosiła się sama- otóż mam taki przypadek że brama garażowa otwierana do góry po otwarciu ma prześwit ok 1,9 m i otwierając pod nią klapę idealnie trafia się szybą w środek zamka. Domyślacie się co byłoby gdybym niechcący nacisnął przycisk na pilocie. Podobnych przypadków może być więcej. Montowane w standardzie DNA z VDC też łatwo docenić w trakcie zimy.
Patrząc na wklejone powyżej zdjęcia jestem prawie pewien że Giulietta jest jednak odmienna na plus od wspomnianej konkurencji. Ale najczęściej sposób myślenia jest taki : skoro AR ma opinię niedoskonałej jakościowo to musi w zamian oferować coś zajebiście niepowtarzalnego (tylko już niewiadomo co). Gdy auto będzie jakościowo dobre (a jest taka szansa :-) ) to i spojrzenie na jej odmienność będzie bardziej pobłażliwe. Podobieństwa do Ceeda upatrywałbym raczej w Astrze bo Opel zrzyna ze wszystkich aż miło miksując różne trendy. Golf to w ogóle miniona epoka ale musi być podobny do poprzedników bo na ich "legendzie" jedzie. Chyba jest jednak jakaś prawidłowość że to co łatwo wpada w oko szybko się nudzi że aż się flaki przewracają. AR chyba jednak nadal wprowadza stylistycznie coś nowego choc pozornie trudnego.
Ostatnio edytowane przez metan ; 03-01-2010 o 05:57
Macie nowe spy-shoty, tym razem w kolorze czarnym: Alfa Romeo Giulietta
podejrzanie ładna![]()
no nie mogę, nie mogę się przekonać...zrobcie cos![]()
zmruż oczy(chyba to tak sie pisze nie?)