[Giulietta] sprawdzenie pasków rozrzadu po przebiegu 20Kkm.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
sprawdzenie pasków rozrzadu po przebiegu 20Kkm oraz blad P1300.

- instrukcja obsługi strona 200 nakazuje wymianę pasków rozrzadu dla pojazdu eksploatowanego tylko w mieście po okresie 48 miesięcy.
- z tego względu że warsztat zakupił blokady do G, skusiłem sie na sprawdzenie stanu pasków rozrzadu.
- z założeniem blokady od strony pompy podciśniena dla serwa hamulca nie było problemu.
- za to nie można było załozyć blokady od strony wału korbowego.
- brakowalo około 1 ząbka (wg paska rozrzadu) aby można było wkręcić śrubę blokująca.
- jednocześnie stwierdzono że wskazówka napinacza wychodzi poza zakres regulacji, czyli napinacz nie trzyma naciągu.
- pasek rozrzadu, pasek urządzeń pomocniczych oraz napinacz wymieniono.
- martwi mnie tylko z jakiego powodu rozrzad był o tyle przestawiony.
- skorygowano ustawienie rozrzadu regulując na wale korbowym, bo to jedyna droga regulacji i korekty rozrzadu.
- wg oprogramowania FES po regulacji rozrzadu należy zrobić resetowanie parametrów w ECU.
- po wykonaniu tej procedury oprogramowanie zgłosiło bład wykonania i zapalił się błąd P1300, "procedura dla koła fonicznego w trakcie wykonania".
- bład nie można wykasowac może sam się skasuje jak wykona tę procedurę.
- na zrzutach blokady dla G oraz zdjęcie rozbieżności w rozrządzie.

Załączniki

• blokady-G 004.JPG
    blokady-G 004.JPG
    125.5 KB · Wyświetleń: 500
  • rozrzad-G 016.JPG
    rozrzad-G 016.JPG
    144.3 KB · Wyświetleń: 709
Ostatnia edycja:
- brakowalo około 1 ząbka (wg paska rozrzadu) aby można było wkręcić śrubę blokująca.
- jednocześnie stwierdzono że wskazówka napinacza wychodzi poza zakres regulacji, czyli napinacz nie trzyma naciągu.
- martwi mnie tylko z jakiego powodu rozrzad był o tyle przestawiony.

Może to bardziej kwestia, że blokada jest uniwersalna a nie od Fiata bezpośrednio.
Znaczy mogli sie zabezpieczyć w ten sposób, żeby tylko oni dawali z tym radę

Druga kwestia, z tym rozrządem może to mieć coś wspólnego z systemem MA
MOże tak miało być, a resztą zajmuje się komputer

- jednoczesnie przed korektą rozrządu samochód miał słabe parametry diagnostyczne, parametr LONG = + 20%, gdzie norma max. to +/- 10%.
- teraz obecnie po tej korekcie LONG= + 7%.
- blokady są od producenta Magneti Marelli, czyli dostawca na pierwszy montaż do G.
- blokady mechanicznie pasują, tylko musiała być zrobiona korekta położenia wału korbowego aby można było zablokować wał korbowy i wałek wydechowy w celu zdjęcia paska rozrzadu.

Ostatnia edycja:
Kolego sorry za offtop. Rozumiem, że sprawa dotyczy Julki?? Nie pomogę w temacie rozrządu ale na zdjęciu zaznaczyłem kilka kontrowersyjnych miejsc (ślady korozji i jakość montażu) Czy to normalne jak na kilkunastu miesięczne auto??
Ślady korozji.jpg

- dzieki za zwrócenie uwagi, warsztat tez na to zwrócł uwagę.
- tak sie dzieje jak samochód stoi a nie jezdzi.
- przebieg 19 Kkm i aż 3 lata.
- warsztat żartował, ze auto było wyciągane z rzeki.

- trudno było na trasie światecznej mieć odczucia po regulacji rozrzadu chyba z tego powodu że w tym samym kierunku jechał tłum niedzielnych kierowców.
- bardziej irytowała lampka MIL i błąd P1300.
- otrzymałem informację że adaptacja koła fonicznego polega na wykonaniu poniższych czynności:

1. zerowanie parametrów adaptacyjnych.
2. podgrzanie silnika do właczenia wentylatora na biegu jałowym.
3. podwyższenie obrotów do 5.000, potem odczekanie aż silnik dojdzie do obrotów biegu jałowego, taki krok wykonać trzy razy.
4. wyłączyć silnik, kluczyk w pozycje STOP i odczekać 60 sekund.

- po tym czasie ECU wyzerował błąd P1300, adaptacja koła fonicznego wykonana.
- ktoś może się orientuje o czym mówi ten licznik OverBoosta, wartośc tam uwidoczniona 10056 to dobrze czy żle ?

Załączniki

• P1300.jpg
    P1300.jpg
    68.2 KB · Wyświetleń: 281
  • overboost.jpg
    overboost.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 247
Ostatnia edycja:
Licznik otwarć OverBosst, zeruję sie go po wymianie turboS. Prawdopodobnie któreś tam otwarcie będzie ostatnim z dopuszczalnych, wtedy turbina do wymiany.

- niestety nie znalazłem, mechanik twierdził że to sprawa regulacji czegoś, tak może być i naleźy to kontrolować.
- potem juz nie drążyłem problemu po tym jak G zawitała na hamowni i pokazała 170@190 KM.

Kolego sorry za offtop. Rozumiem, że sprawa dotyczy Julki?? Nie pomogę w temacie rozrządu ale na zdjęciu zaznaczyłem kilka kontrowersyjnych miejsc (ślady korozji i jakość montażu) Czy to normalne jak na kilkunastu miesięczne auto??
Pokaż załącznik 90149
Dokładnie te same miejsca u mnie.. auto kupione w maju 2012. Jakaś to można reklamować? mam jeszcze gwarancje. Obawiam się jakichkolwiek napraw w terminie po gwarancyjnym skoro śruby i inne rzeczy tak korodują.

- - - Updated - - -

- niestety nie znalazłem, mechanik twierdził że to sprawa regulacji czegoś, tak może być i naleźy to kontrolować.
- potem juz nie drążyłem problemu po tym jak G zawitała na hamowni i pokazała 170@190 KM.
Po chipie? jak robiłeś?

- coś mi się wydaje ze w ASO jest takie oprogramowanie dodawane dla klientów "swoich" oraz dla dość marudnych.
- aby nie być gołosłownym jestem umówiony z właścicielem G, która miała to szczęście że podczas zjazdu z autostady zablokowała się skrzynia biegów.
- auto stało w ASO chyba 7 miesiecy, przy oddawaniu auta mistrz tajemniczo powiedział "teraz będzie Pan zadowolony".
- poniżej log z mojego ECU.
ECU ISO Code: 7A 07 1F 8A 7F
2013-11-08 16:14:10
CONNECTED TO:
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V
Magneti Marelli IAW 8GMF CF5/EOBD Injection (1.4 16V)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: 7A 07 1F 8A 7F
Numer rysunku FIAT: 51896767
Numer sprzętu: MM8GMFHW503
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 3S21DC54
Wersja oprogr.: 0000
Numer homologacji: 8GMFA9
Czas działania (EEPROM): 35627
Czas działania ECU: 35628
- podejrzewam że wersja 3S21DC54 była tą właśnie wersją modyfikowaną.
- zrzut z hamowni ponizej.
- jak diagnozowałem giulietty tak do tej pory nie widziałem tej wersji softu.

Załączniki

• 1.4 MA 170Cv 770TA.jpg
    1.4 MA 170Cv 770TA.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 162
Ostatnia edycja:
Ja w temacie dodam tyle że zmieniałem rozrząd na blokadach i niby-miarkach wkręcanych do cylindrów. I gdybym wcześniej nie zaznaczył na pasku zabków a następnie ich nie odliczył na nowym to nie widzę szansy żeby się nie pomylić i nie założyć z przesunięciem o jeden. Reasumując te blokady można o kant d.py potłuc bo i tak najlepiej robić "po staremu". Pomagają co najwyżej jako tako wstępnie ustawić wał i wałki. Silnik 1,4 wolnossak z wariatorem ale napęd rozrzadu chyba taki sam

- coś mi się wydaje ze w ASO jest takie oprogramowanie dodawane dla klientów "swoich" oraz dla dość marudnych.
- aby nie być gołosłownym jestem umówiony z właścicielem G, która miała to szczęście że podczas zjazdu z autostady zablokowała się skrzynia biegów.
- auto stało w ASO chyba 7 miesiecy, przy oddawaniu auta mistrz tajemniczo powiedział "teraz będzie Pan zadowolony".
- poniżej log z mojego ECU.

- podejrzewam że wersja 3S21DC54 była tą właśnie wersją modyfikowaną.
- zrzut z hamowni ponizej.
- jak diagnozowałem giulietty tak do tej pory nie widziałem tej wersji softu.
Kto mi może taki "soft" wgrać? :)

Dziś zrobiłem rozrząd. Jedno wynika z drugiego -> W zależności od położenia tłoka na wał działa różny moment przez co pasek z 1 i 2 strony jest naprężony w różny sposób. Wystarczyło po prostu złapać tą blokadę i na "chama" dociągnąć w taki sposób żeby dało się wkręcić śrubę i wtedy wskaźniki na napinaczu ładnie się pokrywają.

Wielkiej filozofii nie ma ale zeszło mi 9h na spokojnie. ;)

700 zł cała imprezka wyszła.

Pasek, pompa, napinacz, napinacz paska altka, płyn chłodniczy - oryg

Pasek alternatora - Gates,

Filtr powietrza - Sędziszów.

Kilka fotek:
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSCN3199.jpg
    DSCN3199.jpg
    106.6 KB · Wyświetleń: 531
  • DSCN3209.jpg
    DSCN3209.jpg
    115.7 KB · Wyświetleń: 525
  • DSCN3210.jpg
    DSCN3210.jpg
    113 KB · Wyświetleń: 512
  • DSCN3217.jpg
    DSCN3217.jpg
    113.2 KB · Wyświetleń: 519
  • DSCN3218.jpg
    DSCN3218.jpg
    123.3 KB · Wyświetleń: 523
  • DSCN3225.jpg
    DSCN3225.jpg
    75.9 KB · Wyświetleń: 516
  • DSCN3229.jpg
    DSCN3229.jpg
    103.1 KB · Wyświetleń: 519
  • DSCN3234.jpg
    DSCN3234.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 509
  • DSCN3236.jpg
    DSCN3236.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 510
  • DSCN3244.jpg
    DSCN3244.jpg
    112.6 KB · Wyświetleń: 513
  • DSCN3248.jpg
    DSCN3248.jpg
    121 KB · Wyświetleń: 513
  • DSCN3260.jpg
    DSCN3260.jpg
    95.8 KB · Wyświetleń: 517
  • DSCN3267.jpg
    DSCN3267.jpg
    75.9 KB · Wyświetleń: 515
  • DSCN3270.jpg
    DSCN3270.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 516
  • DSCN3283.jpg
    DSCN3283.jpg
    119.4 KB · Wyświetleń: 513
  • DSCN3290.jpg
    DSCN3290.jpg
    118.8 KB · Wyświetleń: 511
  • DSCN3302.jpg
    DSCN3302.jpg
    125.4 KB · Wyświetleń: 499
Ostatnia edycja:
Czy ktoś ma blokady do wypożyczenia?

- mineło od ostatniej kontroli paska rozrządu 20 Kkm.
- po rozebraniu osłon rozrzadu, wskazówka napinacza wychodzi poza zakres regulacji.
- skorygowano naciąg paska rozrzadu, jednak kiepskie są te paski.

Czyli co trzeba jednak kontrolować.
Faktycznie 20000 to niewiele

- niestety trzeba to kontrolować, ten przebieg został najechany przez 3 lata.
- drugim problemem jest to , że paski od rozrzadu należy wymieniać po okresie eksploatacji 48 miesiecy, bez względu na przebieg.

Amortyzatory
Powrót