• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Benzynowe szaleństwo! magil po raz drugi.

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witajcie!

Kupiłem auto :D
183964-benzynowe_szalenstwo_magil_po_raz_drugi_-imag1193.jpg

Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Data produkcji: 09.2007
Przebieg: 145 000 km (wygląda na to, że prawdziwy)
Kraj pochodzenia: Włochy (świeży import)
Kolor: (wygląda na) Nero Carbonio
Wersja: Exclusive

Auto wymaga drobnej naprawy blacharsko-lakierniczej oraz kilku interwencji mechanicznych, ale jestem zadowolony z jego stanu. Silnik igła, zawieszenie sztywne i bezgłośne, stan ogólny dobry. Wyposażenie, mimo że Exclusive (czyli włoski Distinctive), to trochę biedne, co rekompensuje niska cena zakupu. M.in. czujniki parkowania jedynie z tyłu, brak navi (swoją drogą to "zwykłe" radio emituje dźwięk dość kiepskiej jakości w porównaniu do ConnectNav), pozostałe zwyczajne elementy wyposażenia dają spore pole do manewru w przyszłości.

Nie działa regulacja wysokości świateł (taki standard w moim przypadku :cool:), za to cała reszta elektryczna o dziwo bez zarzutu. Do wymiany czujnik ciśnienia oleju (puszcza olej), tarcze + klocki i dodatkowo występuje zapocenie w okolicy uszczelniacza półosi. Drobiazgi ;)

Normalne zdjęcia dodam jak umyję i nawoskuję gdzieś w bliżej nieokreślonej przyszłości :)

Szerokości!

PS. Dziś wyjątkowo auto nocuje pod chmurką, garaż jeszcze nie do końca przygotowany :P

Załączniki

• IMAG1193.jpg
    IMAG1193.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 811
Ostatnia edycja:
fajna
gratki
daje dyszke i zapraszam do siebie

ale wez ta ryske z lewych drzwi tyl zlikwiduj bo boli jak sie na to patrzy

No i felga jest zadrapana.

czy ja tam widze nakladki chrom na sruby kol ??

Jest jeszcze gorzej - auto posiada ori chlapacze, dlatego też nie chciałem zdjęć wstawiać :D

Fajna fajna powodzenia w dopieszczaniu :)
PS. Jak zobaczyłem temat to byłem przekonany że kupiłeś tą z działu bazar a tu jednak nie :D

No najwyższa pora i czas!!!!! Gratuluję zakupu i samych przyjemnych chwil, tysięcy kilometrów życzę :-D :-D
I motylek wymień, bo wyblakły. No chyba ze w tym świetle tak słabo wygląda:-P :-P

Pozdrawiam :-D

Jeżu ale koza- ajbachy wrzucaj od razu!

Motyl nowy będzie już niebawem :) Ajbach to może nie (do momentu aż któraś fabryczna sprężyna zda sprzęt), ale o felgach 18" przed sezonem letnim trzeba będzie pomyśleć :)

ulala:)))wnetrze ale ładne:)), Ty:))zap.numeru do mnie ;)))?patrzcie go nie w garazu to dokoła tasme porozciągał:)))zeby mu nie podrapali:))))))),z tego co pamiętam to lakier fajny jest:)

Ostatnia edycja:
To nie taśma, tylko magnetyczny krąg :-D :-P i pod napięciem:-D

Na tą jedną noc przywiązałem po dobermanie do każdego koła :-)

Piotrek ciężki weekend miałem - zadzwonię na dniach to pogadamy :-D

Zawsze marzyłem o 159 z własnym polem siłowym które świeci jak jest już ciemno

Widzę, że wreszcie udało Ci się dorwać upragnionego 2.2 :) Gratuluję i życzę samych pozytywnych chwil podczas eksploatacji.

i jak sie jeździ 2.2 w porównaniu do 1.9 jtdm ?

"Sport, emocje i ten dźwieeeeeeeeeeęk" :D

Jak pisałem, mam kilka drobnostek do zrobienia (uszczelniacz półosi + cieknie olej silnikowy z czujnika ciśnienia; do tego zamierzam wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne) to porównam czasy przyspieszeń do tych, które wcześniej mierzyłem dla mojego podkręconego JTDm. Na pewno JTS jest słabszy, jednak moje subiektywne odczucia podpowiadają, że jest to różnica do zaakceptowania.

Generalnie to, co piszą o JTS-ach to prawda - do 3000 obr/min auto zbiera się tak sobie = przyzwoicie. Oczywiście wynika to z charakterystyki tego wolnossącego silnika. Jednak powyżej 4000 auto jest bardzo żwawe i co mi się najbardziej podoba - to dźwięk silnika :cool: Do tej pory żadna 4-cylindrowa benzyna nie wydawała z siebie takich miłych dla ucha odgłosów. Dodatkowo zestrojenie fabrycznego wydechu również jest moim zdaniem dobre. W przyszłości zamierzam zainwestować w coś lepszego, ale na razie mi się podoba.

Elektrycznie składane lusterka to też niezły bajer :cool:

Tak autko się prezentuje po "wstępnym" umyciu (na chwilę obecną jest już zarejestrowane i z tablicami :) ):
184077-benzynowe_szalenstwo_magil_po_raz_drugi_-imag1200.jpg
184078-benzynowe_szalenstwo_magil_po_raz_drugi_-imag1201.jpg

Zawsze marzyłem o 159 z własnym polem siłowym które świeci jak jest już ciemno
Jak coś takiego pojawi się w sprzedaży, na pewno w to zainwestuję.
Niestety wczoraj po południu jakaś łajza wjechała mi na parkingu w przedni zderzak. Jakimś cudem scudetto ocalało, ale zderzak pękł na całym środkowym łączeniu. Ciekawe czy uda się to zaspawać, czy czeka mnie wymiana zderzaka. Lakiernik będzie miał więcej pracy niż zakładałem :mad:

Załączniki

• IMAG1200.jpg
    IMAG1200.jpg
    121.3 KB · Wyświetleń: 367
  • IMAG1201.jpg
    IMAG1201.jpg
    130.5 KB · Wyświetleń: 361
Nareszcie! :) Gratuluję zakupu :) sprawdzałem kilka dni temu, czy już kupiłeś czy jeszcze nie :P ciesze się, że trafił sie godny egzemplarz :) liczę w niedługim czasie na jakieś szczegółowe porównanie do poprzednika :)
Pozdrawiam, szerokości

Amortyzatory
Powrót