[Giulietta] Anodizzato Blue

Zbiera mi się już taka kupka części, które czekają na instalację, bez kitu - jeszcze trochę i będzie ona warta więcej niż ten cały samochód :D

He he, ja w swoją już dawno temu włożyłem więcej niż była warta w przy zakupie :P

A to inna sprawa - tego co już tam siedzi to nawet nie liczę :D Kosmetyka, heble, zawieszenie, wydech itp itd. Jak jeszcze doliczyć serwisy to już dawno przekroczyło to wartość nowej.

No i dotarły ostatnie (a przynajmniej na ten moment) elementy układanki: UKP Pro + termopara oraz sportowy kat Wagnera. Nie pozostaje nic innego jak zaprojektować i wykonać mocowanie do wyświetlacza, a potem instalować wszystko w samochodzie.

wagner i ukp.jpg

Grube modyfikacje, gratuluje i jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny kolor tych zacisków, wygląda to super. Nie jestem może zwolennikiem tych felg i wsadziłbym w to miejsce telefony ale to kwestia indywidualna, czekam z niecierpliwością jak złożysz to wszystko do kupy :)

A dziękuję, dziękuję, Bóg zapłać za dobre słowo :D Koła oczywiście są mocno rzeczą gustu w tym przypadku, na zimę mam inne:

Zdjęcie 15.01.2021, 10 16 21.jpgZdjęcie 15.01.2021, 10 17 15.jpg

Jak dobrze pójdzie, to na koniec marca albo z początkiem kwietnia wszystko powinno być gotowe. Póki co siedzę jeszcze nad obudową do UKP - niestety bardzo ciężko zaprojektować ją tak, żeby pomieściła cały osprzęt i jednocześnie gustownie wyglądała. Chcę całość ulokować w schowku na podszybiu i stamtąd ciągnąć jedynie kable.

Jestem też bardzo ciekaw finalnego efektu po strojeniu - nie spodziewam się jakichś kosmicznych mocy, ale liczę, że na tych gratach + 98 uda się przynajmniej zbliżyć do 200 koni. Przy okazji będzie też wymieniony moduł multiair, który też już czeka.

Zdjęcie 22.01.2022, 08 52 06.jpg

airtec_v1.jpg

Coś tam się powoli składa - większość rzeczy jest na miejscu (intercooler, częściowo zmontowane i podpięte UKP, multiair, szpera), przed świętami przyszła reszta części (nowe sprzęgło, śruby do sanek, które okazały się być całkowicie do wyzłomowania), więc na dniach po przerwie powinna ruszyć druga część prac.

Do przerobienia/dorobienia będzie najprawdopodobniej dolot, bo okazało się, że katalizator z Wagnera jest odrobinę za duży, ale przy dobrych wiatrach do końca miesiąca wóz powinien być gotowy. Z niespodzianek turbo również przejawia już oznaki zużycia, co jak zawsze daje pole do popisu dla kolejnych modyfikacji :lol:

Wreszcie po dość długim czasie oczekiwania wóz odebrany. Przyrosty udało się uzyskać jak poniżej:
wykres s0fat.jpg

Czyli mniej więcej po 40 koni i momentu wyżej niż seria, przy dość ładnej krzywej na wykresie i bezpiecznych parametrach EGT. Ogranicza mnie jeszcze część wydechu za DP a przed pierwszym tłumikiem (a w zasadzie miejscem, gdzie ten tłumik kiedyś był) i lekko już zużyta turbina. Na razie debatuję sam ze sobą czy po tym, jak już turbo padnie (a że w końcu padnie to jest wiadome) iść w hybrydę i celować w wyższe moce, czy raczej kupić nowe, takie same turbo i zostawić tak jak jest. Z jednej strony to tylko 1.4 i nie ma co się nastawiać na ogromne moce, z drugiej strony nie ma też kogo oszukiwać - tuning to gorzej niż narkotyk ;)

Jeśli chodzi o same odczucia to spodziewałem się może nieco większego efektu wow, ale muszę przyznać, że jedzie to teraz całkiem nieźle. No i ta szpera - matko, to robi taką robotę, że już wiem, dlaczego wszyscy określają ją jako wartą każdej złotówki. W przyszłym tygodniu testy na torze, ale już nawet na ulicy da się odczuć jej działanie.
bok.jpg przod.jpg

Nowy DP i kawałek mojego palucha:
Dp.jpg

Sportowy kat z Wagnera jest naprawdę duży. Na tyle, że przez chwile nie wiadomo było, czy nie trzeba będzie robić innego dolotu, na szczęście udało się to jakoś upchać (co oczywiście nie oznacza, że nowy dolot nigdy się tu nie pojawi).

Żeby dopełnić dzieła dodałem też 'zestaw wskaźników', czyli UKP pro. Dłuższy czas zastanawiałem się, gdzie je umiejscowić, ostatecznie wybór padł na schowek w podszybiu. Ogólnie w Giuliettcie dość ciężko znaleźć miejsce na dodatkowe zegary tak, żeby nie wyglądało to źle i wydaje mi się, że taka forma to najmniejsze zło.
srodek.jpg

Ogólnie rzecz biorąc z modów jestem całkiem zadowolony (choć jak zawsze przy tuningu czuć niedosyt). Czy było warto wydać na to tyle pieniędzy? Absolutnie nie :D Czy zrobiłbym to jeszcze raz? Oczywiście.

zewnatrz.jpg

Fajnie wyglądają te zegary w schowku, sprytnie wymyślone :)

A dziękuję - mój projekt i wykonanie. Obudowa (ta dolna, daszek jest oczywiście fabryczny) frezowana z jednego kawałka aluminium i anodowana na czarno. Ponieważ zależało mi tylko na dwóch wskazaniach, to sam ekran jest dość nisko i 'ucięta' jest jego dolna część, dzięki czemu nie wchodzi w pole widzenia kierowcy podczas jazdy.

Świetny projekt!
Piękna Giulietta, świetny kolor i dobre koło.
Choruję na tą felgę i zastanawiam się jakby siadła na mojej zielonej 166 tylko w złotym kolorze.
Ze szperą to w ogóle inna jazda, inne prowadzenie.
Miłej zabawy na torze![emoji846]

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Miło słyszeć :D Szpera to jest game changer, serio. Każdemu, kto się waha czy ją kupić czy nie (zakładając, że jak już się ktoś zastanawia, to jeździ trochę bardziej sportowo) mogę śmiało powiedzieć, że warto.

Co do Ronali to miałem to samo - zakochałem się w nich od pierwszego wejrzenia i przejrzałem chyba cały asortyment felg dostępnych do Giulietty plug & play i tylko utwierdziłem się w tym, że chcę to koło. Ronal ma na swojej stronie internetowej ( https://www.ronal-wheels.com/pl/ ) prosty konfigurator, gdzie możesz przypasować ten model. Z tego co sprawdziłem to jest 166, można dobrać Ronala R50 i można zmienić kolor na zielony ;)

Amortyzatory
Powrót