[GTV] Powrót do korzeni, czyli GTV ph3 2.0jts

Kacu6na9

Nowy
Auto
Było : AR 156SW, Saab 9-3 Będzie coś włoskiego
Wstęp

No i stało się. Po blisko czteroletniej przerwie z Alfą, powróciłem do jedynej słusznej marki. Zbierałem się do tego przez blisko rok, koncepcje były różne, od 166, poprzez Crossa, a na 147fl kończąc. W wakacje 2017 jednak stwierdziłem, że klamka zapadła ma być spider, minimum ph2. Niestety zanim doszło do sprzedaży Saaba (niech służy nowemu właścicielowi) był 22.12, i pogody ani z czego wybierać nie było. Jednak dzięki koledze tu z forum, który podrzucił piękny arkusz w OpenOffice ze wszystkimi GTV wystawionymi w przeciągu roku na sprzedaż, udało mi się znaleźć sztukę która przykuła oko. Dzięki wspaniałej stronie zrobionej przez Alfaholika z Łodzi Jarka Bożdyńskiego (tutaj daję link http://www.bozhdynsky.com/alfa-romeo-gtv-spider-history/ ) wiedziałem konkretnie co sprawdzić o co zapytać jak odczytać kody itd. Po rozmowie z właścicielem i wnikliwym łączeniu wątków okazało się że jest to była GTVka kolegi TRIN (tu link do jego tematu http://www.forum.alfaholicy.org/nas...mudzyn_alfa_romeo_gtv_2_0_jts.html?highlight= ), który sprzedał ją z rozwalonym silnikiem do Radomia. Niestety w Radomiu zubożała o elektryczne fotele i o radio z nawigacją, ale dostała nowy silnik z 140 tys, nowy rozrząd, wariator, cewki, świece, olej i filtry. I taką ją zakupiłem teraz ja :D

Coś o aucie

Jest to Alfa Romeo GTV 916 z 2004 roku, z 162 tys km przebiegu (silnik ma ok 145 tys). Wnętrze jest klasyczne, całe czarne. Do auta są 2 komplety felg, 16 na zimę i piękne 18tki Zender Siena

Co jest do zrobienia ?

Na już do wymiany jest akumulator i skasowanie checka, bo auto dzisiaj postanowiło na A1 zgasić całe oświetlenie i sypnąć checkiem bo akumulator padł (auto ostatnie miesiące jeździło 3 km dziennie a aku jest leciwy) i sprawdzenie termostatu, ale tu liczę na pomoc kolegi Sebastiana że poratuje mnie jutro kablem z laptopem i akumulatorem :) oraz wymienić olej (przede mną lektura czy lepiej 10w40 czy 10w60) i filtry. Autku wypadałoby też zrobić polerkę lakieru, i wyczyścić wnętrze. Wnętrze zrobię sam, ale polerkę na wiosnę zrobią chłopaki z Erbe.

I w sumie tyle. Póki co mam mętlik w głowie, z jednej strony się strasznie ciesze, z drugiej ta przygoda ze światłami przypomniała mi co to znaczy mieć Alfę. Mam nadzieję tylko, że silnik pojeździ jeszcze długo i dobrze.

Poniżej kilka zdjęć zrobionych po powrocie na szybko. Jutro go wyczyszczę i porobię może coś lepszego :)

20171229_183045.jpg

20171229_183052.jpg

20171229_183057.jpg

20171229_183020.jpg

Załączniki

• 20171229_183045.jpg
    20171229_183045.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 0
Bać się boję dalej, ale wydaje mi się że ze świadomością co może źle pójść, jestem w stanie temu zapobiec :) ja nie pałuję auta do 7 tysięcy przy zimnym silniku, i olej wymieniam co 10 tys a nie co 20. Jedyne co mnie martwi to ten nagar, ale akurat ten wymieniany silnik był sprawdzany przy zakładaniu przez poprzedniego właściciela, a on nim zrobił od wymiany z 5 tys km. Poza tym jakkolwiek V6 jest świetne, to nie stać mnie będzie na paliwo, a gazu nie mogę założyć :)

fajnie że wracasz i to z Gtv, potwierdzasz też moją teorię że Alfiści często mają sentyment do Saabów, i na odwrót, też jakiś czas temu miałem 93 w wersji Anniversary :)

Mega! :d
Felunek boski :D
ps. mam nadzieje że lista sie przydała

Ostatnia edycja:
fakt felga fajna

a jeśli chodzi o listę to poz.23 zniknęła przymierzałem się do niej może zbyt długo czekałem :)

nie ma czego żałować (choć osobiście uważam że pojawi się ponownie po świetach po raz 3ci - chyba że byłes już i pytałeś) :P po tym jak słyszałem jak brzmiała to mogła to być niezła mina. zresztą twoja to jest chyba jedna z ładniejszych ph1 w Polsce wiec tym bardziej nie masz czego żałować.

Ostatnia edycja:
No to dzisiaj checka i kody udało się skasować, najprawdopodobniej były one wynikiem tej przygody z autostrady, a termostat jednak będzie do wymiany. Jednak zauważyłem, że podczas hamowania, lekko przyciemnia się całe oświetlenie wewnętrzne samochodu, i wydaje mi się, że ta przygoda gdzie zgasło mi całe oświetlenie ma z tym związek. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją ? Gdzie szukać problemu ? W nowy rok będę sprawdzał bezpieczniki, ale nie znam się na tym kompletnie i chętnie bym auto oddał na sprawdzenie do elektromechanika. Może ma ktoś dobrego sprawdzonego w Łodzi lub okolicy ?

Łza się w oku kręci... auto jest wyjątkowe i mimo tego że czasem doprowadzała mnie do nerwicy z powikłaniami to strasznie za nią tęsknie;/ super że trafiła w dobre ręce... będę śledził wątek i szerokości kolego niech da ci tyle frajdy co mnie;) powodzenia!

No to auto poszło dzisiaj do Stiga na serwis. Będzie wymieniony olej, filtry, płyny, termostat, poprawiony klocek jednej z tarcz. Musi też być rozwiązany problem gubienia prądu w aucie, bo dzisiaj musiałem jechać bez świateł przy zachodzie słońca przez Łódź co mi zabrało pewno parę miesięcy życia przez stres..

Mam nadzieje, bo póki co nie mogę się nią w pełni nacieszyć. Saaba uwielbiałem za to że było to tak pewne auto, że jakby mi się zachciało mi się pojechać na świeże małże do Faro, to wsiadam i po dniu jazdy jestem na miejscu. Tu jeszcze tak nie mam. Ale będzie. Musi :D

Auto odebrałem od mechanika. Winnym znikającemu prądu (prądowi ?).. Winnym zanikom prądu podczas jazdy okazała się być stacyjka. Po przeczyszczeniu wszystko jest ok. Teraz na wszelki będę musiał poszukać nowej, by już mnie nic nie zaskoczyło. Prócz tego przy następnej wymianie oleju wypadałoby pomyśleć o nowych tarczach na tył. Tak to mechanik stwierdził że auto jest w świetnej kondycji i powinno długo chodzić. Dzięki temu odważyłem się dzisiaj pierwszy raz rozpędzić się porządnie tym autem. Bajka :D

Dzisiaj miałem chwilę by auto ogarnąć i wyczyścić. Szyby ze 4 razy myte, na plastiki APC, porządne odkurzanie i jest ok. Fotele się świecą niemiłosiernie, ale do nałożenia colourlocka potrzebuję ogrzewanego garażu by mi wszystko ładnie wyschło. Ale i tak nie jest źle

20180106_142916.jpg

20180106_142942_HDR.jpg

20180106_142957_HDR.jpg

Gratulacje.
Naprawdę tam jest jts?

Tak bo w ph3 praktycznie tylko były albo jts albo V6. Wyszło chyba z 200 sztuk z TS, ale to były wersje z podstawowym wyposażeniem

Amortyzatory
Powrót