[Alfetta] Spider Alisija!!!

Rafał

Nowy
Auto
164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2
Temat na projekt jak wiele innych pomysłów zrodził sie pare lat temu !
Zachciało mi się jakieś szybkie cabrio typu lotus 7 .... ale pod logo Alfy !!!
Trafiłem na ciekawe ogłoszenie przemiłego człowieka z Kluczborka , który miał podobnego świra jak ja...i....

I stałem sie właścicielem zaczętego projektu bez nazwy !!!!

Załączniki

• 20140718_121023.jpg
    20140718_121023.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 0
Dalej :)

I tradycyjnie po Bolida pojechał ze mną OZI - o mało nie kupił zabytkowego Adlera Hitlera – ale to już osobna historia :) !!!!
W pierwszej kolejności zastanawiałem się w którą stronę pójść i tu dzięki za pomoc dla Węgorza – dzięki Grzesiu !!! teraz to jakoś wygląda.
Ale garść danych technicznych.

Wszystkie elementy silnika zawieszenia i napędu są z Alfy 75 3.0 v6 America !!!
V6 jeszcze na rozdzielaczu z palcem i montażem na napędzie pompy olejowej – mega old school :)
Rama wg projektu lotus seven a opakowanie własna inwencja oraz ludzi dobrej woli.

Prace się ślimaczą a to za sprawa braku czasu – lecz - skoro bolid ALISIJA bo taką nazwę nosi ma być gotowy na 18-te urodziny mojej córki Alicji to ……… pioruńsko mało czasu zostało!!!!!

Załączniki

• 20151219_144450.jpg
    20151219_144450.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
Rafał jesteś mega pozytywnie zakręconym świrem:D.
Jak to cacko będzie gotowe to na bank przyjedziemy obejrzeć.

Po wstępnej analizie i poskładaniu podstawowych elementów mechaniki ( hamulce BREMBO! bajka :)) muszę skrócić wał - podwójne sprzęgło jest mega - fajną sprawą :) brakuje mi stabilizatora przedniego z 75 3.0 lub rz 3.0 , inne elementy są ,elektryka jest ale i tak będzie nowa wykonana !
fotele - a raczej hm to co na nie wygląda wypadają . A koła hm…., zobaczymy…...

Załączniki

• 20151219_144531.jpg
    20151219_144531.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20151219_144431.jpg
    20151219_144431.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140718_192440.jpg
    20140718_192440.jpg
    126.2 KB · Wyświetleń: 0
W końcu jest coś co można nazwać projektem, a nie jak to zwykle bywa, wymiana silnika i przyklejenie naklejek niektórzy mają czelność nazywać projektem. Brawo Rafał za odwagę i oby do przodu. Ten silnik na kołach to będzie pocisk, uważaj żeby Ci tyłu zanadto nie zarzuciło, bo można łatwo stracić kontrolę nad pojazdem. Wiem co mówię, bo jeździłem takim w TOCA Race Driver.

W końcu jest coś co można nazwać projektem, a nie jak to zwykle bywa, wymiana silnika i przyklejenie naklejek niektórzy mają czelność nazywać projektem. Brawo Rafał za odwagę i oby do przodu. Ten silnik na kołach to będzie pocisk, uważaj żeby Ci tyłu zanadto nie zarzuciło, bo można łatwo stracić kontrolę nad pojazdem. Wiem co mówię, bo jeździłem takim w TOCA Race Driver.

Fakt zastanawiam się nad zbiornikiem paliwa - aby wykorzystać go jak balast - im większy tym większa możliwość regulacji masy tyłu :)

O, to Ci cudak ! :)

Przybliż coś więcej o tym bolidzie - to coś w rodzaju SAM'a ? czy więcej takich ktoś produkował? gdzie, kiedy ?
Trochę ten ciężki silnik w takiej konstrukcji przypomina to :
https://i.pinimg.com/originals/d6/18/3f/d6183f301b6d2cfbfa5f6abe6936b2d1.jpg

jak powyższe - szybkie nie będzie, ale ma swój urok :)
Powodzenia, choć tak strzelam że do "oblatania" jakieś kilka lat minie, o regulacjach, poprawkach, przebudowach, przepisach itd. nie mówiąc, aleee co tam , jest co robić , Fajnie ! :)
Ile z grubsza waży ten bolid ?

skoro bolid ALISIJA bo taką nazwę nosi ma być gotowy na 18-te urodziny mojej córki Alicji to ……… pioruńsko mało czasu zostało!!!!!

Rafał, bardzo ciekawy projekt:).
Trzymam kciuki.

Mam pierwszą uwagę: nazwałbym auto po prostu imieniem Córki, czyli "Alicja":).
Ładne imię.
"Alisija" jest udziwnieniem. Słowo wije się w zębach jak wąż.

O, to Ci cudak ! :)

Przybliż coś więcej o tym bolidzie - to coś w rodzaju SAM'a ? czy więcej takich ktoś produkował? gdzie, kiedy ?
Trochę ten ciężki silnik w takiej konstrukcji przypomina to :
https://i.pinimg.com/originals/d6/18/3f/d6183f301b6d2cfbfa5f6abe6936b2d1.jpg

jak powyższe - szybkie nie będzie, ale ma swój urok :)
Powodzenia, choć tak strzelam że do "oblatania" jakieś kilka lat minie, o regulacjach, poprawkach, przebudowach, przepisach itd. nie mówiąc, aleee co tam , jest co robić , Fajnie ! :)
Ile z grubsza waży ten bolid ?

Fakt w porównaniu di giulii Q nie będzie szybkie myślę że 900kg wagi i 200KM to za mało ale mam nadzieje że tico na światłach uda się zrobić :)

- - - Updated - - -

Rafał jesteś mega pozytywnie zakręconym świrem:D.
Jak to cacko będzie gotowe to na bank przyjedziemy obejrzeć.

Marylka Wy to już macie zaległe 4 wizyty u Nas !!!!

- - - Updated - - -

Rafał, bardzo ciekawy projekt:).
Trzymam kciuki.

Mam pierwszą uwagę: nazwałbym auto po prostu imieniem Córki, czyli "Alicja":).
Ładne imię.
"Alisija" jest udziwnieniem. Słowo wije się w zębach jak wąż.

Jednak pozostanie taka nazwa - i o to chodzi aby szuszczało ! :)

Spoko,wiemy, na 5 na bank przyjedziemy :).Projekt i nazwa świetna !

Dzięki Węgorzowi wiem jak ma wyglądać przyszły bolid ; hm.....

Załączniki

• Alfa Romeo Allisia  3,0 V6 double double.jpg
    Alfa Romeo Allisia 3,0 V6 double double.jpg
    243.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Alfa Romeo Allisia 3,0 V6 front ok ok.jpg
    Alfa Romeo Allisia 3,0 V6 front ok ok.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Alfa Romeo Allisia 3.0 V6 B..jpg
    Alfa Romeo Allisia 3.0 V6 B..jpg
    55.8 KB · Wyświetleń: 0
Cudo :D Powodzenia w budowie, będzie rarytas. Nie musi być szybkie, ważne że Busso pod maską :cool:

Powoli do przodu :)

Załączniki

• 20160217_094049.jpg
    20160217_094049.jpg
    86.4 KB · Wyświetleń: 0
Świetny projekt, zazdro ;)

Amortyzatory
Powrót