• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 159 3.2 V6 Nero Oceano

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witajcie :cool:

Miało nie być już 159, miało chwilowo nie być w ogóle auta... Jednak okazało się, że jedna bryczka w rodzinie to za mało. I nie byłoby kolejnej 159, gdyby taki jeden nie zdecydował o sprzedaży swojej 3.2 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/135292-_alfa_romeo_159_3_2_v6_q4_.html ;)
Chwila namysłu była tylko chwilą i w pierwszym dogodnym terminie auto było już w moim posiadaniu.

Planów co do auta wielkich nie mam, będę tylko dopieszczał :) Ma dawać frajdę z jazdy i to robi wyśmienicie!

IMG_20180616_103132.jpg IMG_20180616_103118.jpg IMG_20180616_094703.jpg IMG_20180616_084608.jpg IMG_20180615_111506.jpg IMG_20180615_110832.jpg IMG_20180609_101306.jpg IMG_20180525_191642.jpg IMG_20180525_183239.jpg

W moim posiadaniu od licznikowych niespełna 152 tyś, obecnie przejechane już 1500 km.

Do tej pory zrobione:
- wymieniona podpora prawej półosi
- zakupione felgi 18" świeżutko po renowacji oraz nowe opony Dębica Presto UHP2
- wymiana oleju w skrzyni, transferze oraz dyferencjale na Millers TRX 75W90

Ostatnia edycja:
Dobry wybor V6 Q4 w sedanie.Jak oponki,bo sam zamierzam kupic Debice na dniach.Maja one rant ochronny?

No juz myslalem, ze takie padło ze sie nie pochwalisz bo sie wstydzisz [emoji14]

Generalnie dłużej sie zastanawiałem czy sprzedać niż ty czy kupić ;) i gdyby nie zmiana pracy takiej decyzji by nie było.. Ale cieszę się, że poszła w dobre ręce, życzę samych pozytywnych emocji zwiazanych z jej posiadaniem ;)

Dobry wybor V6 Q4 w sedanie.Jak oponki,bo sam zamierzam kupic Debice na dniach.Maja one rant ochronny?
Tak, mają rant ochronny. Przejechałem na nich dopiero 200 km bez szarżowania i po suchym, więc nic nie mogę powiedzieć. No może poza tym, że rzeczywiście są ciche.

- - - Updated - - -

No juz myslalem, ze takie padło ze sie nie pochwalisz bo sie wstydzisz [emoji14]

Generalnie dłużej sie zastanawiałem czy sprzedać niż ty czy kupić ;) i gdyby nie zmiana pracy takiej decyzji by nie było.. Ale cieszę się, że poszła w dobre ręce, życzę samych pozytywnych emocji zwiazanych z jej posiadaniem ;)
Czekałem, aż wpadną nowe felgi :P
Emocji to auto dostarcza naprawdę wiele, zresztą sam wiesz ;) Bez porównania do pozostałych wersji silnikowych.

Gratuluję zakupu! napisz coś więcej o wrażeniach w porównaniu do tbi :)

Wrażenia... na pewno czuć, że auto jest żwawsze i szybsze do setki. Natomiast po przekroczeniu setki ta różnica chyba się zaciera. Nie mierzyłem czasów, piszę o odczuciach. Wiadomo, TBi ma turbo i charakterystyka pracy silnika jest inna. TBi to fajny diesel na benzynę ;) JTS to inna bajka jeśli chodzi o brzmienie i kulturę pracy silnika. Dodatkowo Q4 robi niesamowitą robotę - przy ruszaniu czuć, że auto jest pchane, a nie ciągnięte.

I polecam Eibach. W trzech poprzednich 159 miałem stockowy zawias i nie myślałem o obniżeniu nawet. Natomiast Eibach uczynił auto bardziej sztywnym i zwartym. Niesamowicie klei się w zakrętach.

I tu mi się przypomniała jedna zachcianka co do mojego auta :D chciałbym wymienić skórzane fotele na materiałowe. Skóra nie przypadła mi do gustu.

Ostatnia edycja:
Była biała jest czarna:)
Felgi fajne.

Wrażenia... na pewno czuć, że auto jest żwawsze i szybsze do setki. Natomiast po przekroczeniu setki ta różnica chyba się zaciera. Nie mierzyłem czasów, piszę o odczuciach. Wiadomo, TBi ma turbo i charakterystyka pracy silnika jest inna. TBi to fajny diesel na benzynę ;) JTS to inna bajka jeśli chodzi o brzmienie i kulturę pracy silnika. Dodatkowo Q4 robi niesamowitą robotę - przy ruszaniu czuć, że auto jest pchane, a nie ciągnięte.

I polecam Eibach. W trzech poprzednich 159 miałem stockowy zawias i nie myślałem o obniżeniu nawet. Natomiast Eibach uczynił auto bardziej sztywnym i zwartym. Niesamowicie klei się w zakrętach.

I tu mi się przypomniała jedna zachcianka co do mojego auta :D chciałbym wymienić skórzane fotele na materiałowe. Skóra nie przypadła mi do gustu.
A tak sie zapierał przed tym eibachem [emoji14] se drogi słabe, że plomby wypadną... :]

Te opony to 235/45?
Tak.

- - - Updated - - -

A tak sie zapierał przed tym eibachem [emoji14] se drogi słabe, że plomby wypadną... :]
No drogi słabe mam i trzeba się pilnować. Ale z drugiej strony auto mniej się ugina i mimo obniżenia nie haczy tak jak sie tego spodziewałem. Komfort zwiększają skórzane siedzenia, które są bardziej miękkie w porównaniu do materiałowych. Tylko to trzymanie boczne foteli, a raczej jego brak...

- - - Updated - - -

Była biała jest czarna:)
Felgi fajne.
To już druga czarna ;)

Odnosnie V6 i Tbi to dwa rozne silniki i ciezko je porownac.Tbi zwlaszcza po programie,gdzie momentu jest duzo wiecej w dolnym zakresie obrotow lepiej sie jezdzi po miescie.Nie musisz przekraczec 3tys by poruszac sie szybko ,co przeklada sie na normalne spalanie itd.Dlatego fajnie jezdzi sie tym silnikiem po miescie, krotkie trasy.Waga miedzy tymi wersjami tez jest znaczaca.W V6 wolnossacym,moment jest duzo wyzej ,trzeba krecic zeby jechac.To przeklada sie takze na spalanie, ale w przeciwnym kierunku.Ten silnik jest fajny w trasy, kiedy lecisz na wakacje, doladowany po dach.Auto ciagnie ,jest mocne, nie puchnie od obciazenia 6 cylindrow.Brzmienie na plus dla V6 i Q4 to sprawa oczywista.

Fajna... zazdraszczam felg :)... ale juz niedlugo XD

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

Fajny, potężny wolnossak na cztery łapy. Gratulacje! [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czyli masz już coś nowego na celowniku? 18"? [emoji14]

- - - Updated - - -

Dziękuję i polecam ten motor :)
Mam dwa wzory ktore mi sie podobaja 17 i 18... planuje zamawiac w polowie lipca :)

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

Małe, a cieszy :)
IMG_20180710_065110.jpg

Taka sytuacja
IMG_20180710_153524.jpg

Jak zmieściłeś gniazdo usb nad tunelem doprowadzającym powietrze do tylnych nawiewów? :) ja u siebie robię coś podobnego i musiałem wyciąć dziurę, a potem wypełnić ją wklęsłym plastikiem, bo się nie mieściło...
no chyba, że nie masz nawiewów z tyłu, to wiele wyjaśnia ;)

Będziesz usuwał tę czerń ze scudetto? Dla mnie osobiście malowanie go na czarno w ciemnym wozie to jak założenie Monie Lisie worka na głowę. Jest piękne, niech się wyróżnia. Czarne się zlewa i zabiera połowę uroku.

Jak zmieściłeś gniazdo usb nad tunelem doprowadzającym powietrze do tylnych nawiewów? :) ja u siebie robię coś podobnego i musiałem wyciąć dziurę, a potem wypełnić ją wklęsłym plastikiem, bo się nie mieściło...
no chyba, że nie masz nawiewów z tyłu, to wiele wyjaśnia ;)

Przewierciłem wszystko na wylot otwornicą 29 mm, wtedy gniazdo wchodzi na wcisk. Nawiew na tył jak najbardziej jest. W poliftach jest latwiej, bo tunel nie ma blachy ważącej kilka kg...
IMG_20180709_141954.jpg

- - - Updated - - -

Będziesz usuwał tę czerń ze scudetto? Dla mnie osobiście malowanie go na czarno w ciemnym wozie to jak założenie Monie Lisie worka na głowę. Jest piękne, niech się wyróżnia. Czarne się zlewa i zabiera połowę uroku.
W żadnym wypadku. Kwestia gustu :) Chociaż scudetto muszę wymienić, bo jest połamane. Pomaluję ponownie ;)

Amortyzatory
Powrót