Belfer
Nowy
- Auto
- Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD
Witam.
Jako, że mam trochę do czynienia ze sportami samochodowymi ale głównie od strony biernej (sędzia...) postanowiłem zmienić ten stan rzeczy.
Stwierdziłem, że nie będę szedł za głosem rozsądku i nie kupię żadnej renówki ani japońskiej VierTarki, których jest cała masa w tym sporcie, tylko przywiozę sobie coś mało logicznego.
Po powrocie z ostatniego Rajdu Grodzkiego, gdzie wjechano mi na ambicję kołem na slickach, siadłem do klawiatury i przesiałem internety drobnym sitem.
Po znalezieniu paru egzemplarzy, wykonałem kilka telefonów za Odrę i 3 dni później pod dom zajechały dwie 147 (proste, że na lawecie, jakby inaczej
?!) Jedna to 1,6 Ti (120 KM, 3D, po FL) a druga widoczna na zdjęciach poniżej. Ti na razie zamelinowałem do garażu w domu rodzinnym, bo po drugie nie mam czasu na nią a po pierwsze nie mam miejsca pod domem.
Egzemplarz ze zdjęć był już w Niemczech dość dobrze przygotowany, czego efektem było zajechanie silnika
Wprawdzie działa ale tylko na 3 cylindrach. Helmuty stwierdziły, że to zawory na 2 cylindrze i "szkoda sensu" na naprawę. W tym tygodniu będzie prawdziwa diagnoza.
Auto jest przede wszystkim zdrowe blacharsko i jedyne ślady rdzy to tylne błotniki, które skorodowały nieco, przez nieumiejętne zagięcie rantów
Rocznik 2002 wyposażony i doposażony w:
- siedzenia skórzane z ogrzewaniem (te same co w 147 Ti i GT)
- Bose
- czujniki deszczu i zaparowanych szyb
- klimatyzacja dwustrefowa, z serwisem pół roku temu
- spryskiwacze lamp
- tempomat
- multifunkcja
- przedni "pakiet wizualny" od Zendera,
- zawieszenie Novitec'a -35 mm,
- wydech nierdzewny CatBack 2,5 cala firmy Bastuck (rynny trzeba będzie nieco skrócić)
- nawiercane i nacinane tarcze Zimmerman na obu osiach
- nowe klocki EBC przód
- prawie nowe opony 215/45/17
- dwuczęściowe felgi Keskin 8x17 (będą na sprzedaż bo to za dobra felga do katowania a OZ 16' są w planie)
- lampy tylne Novitec'a
- rozpórka OMP
- filtr stożkowy Simota
itp
Plan był taki, żeby ją ogołocić z wszystkiego i odchudzić ale nieco szkoda tego wyposażenia. Także na razie skupiam się na silniku i chcę wsadzić inne amortyzatory bo tutaj klasycznie zaoszczędzono zostawiając serię, która mocno kuleje. Poza tym, jeśli zostanie w takiej konfiguracji to trzeba nieco ją ogarnąć we wnętrzu. Dalej wpadnie pewnie Short Shifter razem z przeglądnięciem linek i czyszczeniem mechanizmu przy skrzyni.
Jako, że mam trochę do czynienia ze sportami samochodowymi ale głównie od strony biernej (sędzia...) postanowiłem zmienić ten stan rzeczy.
Stwierdziłem, że nie będę szedł za głosem rozsądku i nie kupię żadnej renówki ani japońskiej VierTarki, których jest cała masa w tym sporcie, tylko przywiozę sobie coś mało logicznego.
Po powrocie z ostatniego Rajdu Grodzkiego, gdzie wjechano mi na ambicję kołem na slickach, siadłem do klawiatury i przesiałem internety drobnym sitem.
Po znalezieniu paru egzemplarzy, wykonałem kilka telefonów za Odrę i 3 dni później pod dom zajechały dwie 147 (proste, że na lawecie, jakby inaczej
Egzemplarz ze zdjęć był już w Niemczech dość dobrze przygotowany, czego efektem było zajechanie silnika
Auto jest przede wszystkim zdrowe blacharsko i jedyne ślady rdzy to tylne błotniki, które skorodowały nieco, przez nieumiejętne zagięcie rantów
Rocznik 2002 wyposażony i doposażony w:
- siedzenia skórzane z ogrzewaniem (te same co w 147 Ti i GT)
- Bose
- czujniki deszczu i zaparowanych szyb
- klimatyzacja dwustrefowa, z serwisem pół roku temu
- spryskiwacze lamp
- tempomat
- multifunkcja
- przedni "pakiet wizualny" od Zendera,
- zawieszenie Novitec'a -35 mm,
- wydech nierdzewny CatBack 2,5 cala firmy Bastuck (rynny trzeba będzie nieco skrócić)
- nawiercane i nacinane tarcze Zimmerman na obu osiach
- nowe klocki EBC przód
- prawie nowe opony 215/45/17
- dwuczęściowe felgi Keskin 8x17 (będą na sprzedaż bo to za dobra felga do katowania a OZ 16' są w planie)
- lampy tylne Novitec'a
- rozpórka OMP
- filtr stożkowy Simota
itp
Plan był taki, żeby ją ogołocić z wszystkiego i odchudzić ale nieco szkoda tego wyposażenia. Także na razie skupiam się na silniku i chcę wsadzić inne amortyzatory bo tutaj klasycznie zaoszczędzono zostawiając serię, która mocno kuleje. Poza tym, jeśli zostanie w takiej konfiguracji to trzeba nieco ją ogarnąć we wnętrzu. Dalej wpadnie pewnie Short Shifter razem z przeglądnięciem linek i czyszczeniem mechanizmu przy skrzyni.
Załączniki
Ostatnia edycja: