[147] 147 2,0 do KJS'ów...

Belfer

Nowy
Auto
Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD
Witam.

Jako, że mam trochę do czynienia ze sportami samochodowymi ale głównie od strony biernej (sędzia...) postanowiłem zmienić ten stan rzeczy.
Stwierdziłem, że nie będę szedł za głosem rozsądku i nie kupię żadnej renówki ani japońskiej VierTarki, których jest cała masa w tym sporcie, tylko przywiozę sobie coś mało logicznego.
Po powrocie z ostatniego Rajdu Grodzkiego, gdzie wjechano mi na ambicję kołem na slickach, siadłem do klawiatury i przesiałem internety drobnym sitem.
Po znalezieniu paru egzemplarzy, wykonałem kilka telefonów za Odrę i 3 dni później pod dom zajechały dwie 147 (proste, że na lawecie, jakby inaczej:)?!) Jedna to 1,6 Ti (120 KM, 3D, po FL) a druga widoczna na zdjęciach poniżej. Ti na razie zamelinowałem do garażu w domu rodzinnym, bo po drugie nie mam czasu na nią a po pierwsze nie mam miejsca pod domem.

Egzemplarz ze zdjęć był już w Niemczech dość dobrze przygotowany, czego efektem było zajechanie silnika:) Wprawdzie działa ale tylko na 3 cylindrach. Helmuty stwierdziły, że to zawory na 2 cylindrze i "szkoda sensu" na naprawę. W tym tygodniu będzie prawdziwa diagnoza.

Auto jest przede wszystkim zdrowe blacharsko i jedyne ślady rdzy to tylne błotniki, które skorodowały nieco, przez nieumiejętne zagięcie rantów
Rocznik 2002 wyposażony i doposażony w:

- siedzenia skórzane z ogrzewaniem (te same co w 147 Ti i GT)
- Bose
- czujniki deszczu i zaparowanych szyb
- klimatyzacja dwustrefowa, z serwisem pół roku temu:)
- spryskiwacze lamp
- tempomat
- multifunkcja
- przedni "pakiet wizualny" od Zendera,
- zawieszenie Novitec'a -35 mm,
- wydech nierdzewny CatBack 2,5 cala firmy Bastuck (rynny trzeba będzie nieco skrócić)
- nawiercane i nacinane tarcze Zimmerman na obu osiach
- nowe klocki EBC przód
- prawie nowe opony 215/45/17
- dwuczęściowe felgi Keskin 8x17 (będą na sprzedaż bo to za dobra felga do katowania a OZ 16' są w planie)
- lampy tylne Novitec'a
- rozpórka OMP
- filtr stożkowy Simota
itp

Plan był taki, żeby ją ogołocić z wszystkiego i odchudzić ale nieco szkoda tego wyposażenia. Także na razie skupiam się na silniku i chcę wsadzić inne amortyzatory bo tutaj klasycznie zaoszczędzono zostawiając serię, która mocno kuleje. Poza tym, jeśli zostanie w takiej konfiguracji to trzeba nieco ją ogarnąć we wnętrzu. Dalej wpadnie pewnie Short Shifter razem z przeglądnięciem linek i czyszczeniem mechanizmu przy skrzyni.

Załączniki

• P_20181020_135624_vHDR_Auto.jpg
    P_20181020_135624_vHDR_Auto.jpg
    108.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20181013_124547.jpg
    P_20181013_124547.jpg
    91.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20181020_135648_vHDR_Auto.jpg
    P_20181020_135648_vHDR_Auto.jpg
    138.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20181013_152002.jpg
    P_20181013_152002.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Kurcze... bardzo fajne 147! Ile taka przyjemność,wiem że dzentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach ale jednak ciężko się oprzeć.

Jak sprzedam koła za 1700 to mam auto za darmo:)
To było auto kupione zza biurka z dużą dozą ryzyka ale za te pieniądze nie było sensu kogoś nawet prosić o fatygę (czasem znajomi z niemieckiego forum mi oglądają auta) a fakt, że 2 miesiące temu przeszła przez TUV z jedynym zastrzeżeniem dotyczącym rury wydechowej, utwierdził mnie w przekonaniu, że warto ją uratować przed złomowaniem.

Ostatnia edycja:
Ale ją chcesz do KJSów przerobić ? to cocnieco wybebeszania, bardzo delikatnie mówiąc conieco, faktycznie szkoda tego wyposażenia...
Co do 3 cylindrów to moja Pucharówka też na 3 chwilami jechała jak ją przywoziłem :)
Co do amortyzatorów z pucharówki i felg OZ lekkich 15" (lżejsze niż 16 i opony lżejsze i tańsze) , jakbyś był zainteresowany to na PW napisz.

Ale ją chcesz do KJSów przerobić ? to cocnieco wybebeszania, bardzo delikatnie mówiąc conieco, faktycznie szkoda tego wyposażenia...
Co do 3 cylindrów to moja Pucharówka też na 3 chwilami jechała jak ją przywoziłem :)
Co do amortyzatorów z pucharówki i felg OZ lekkich 15" (lżejsze niż 16 i opony lżejsze i tańsze) , jakbyś był zainteresowany to na PW napisz.

Ja ją chciałem zrobić. Ale chyba odpuszczę. Jak będzie dobra guma i amory to nie ma sensu się w to bawić. Taką też można poszaleć. Swego czasu seryjną GT 1,9 (18/225/40 Pzero Rosso i -35 Eibach) robiłem 3-7 czasy na około 30 załóg w generalce, także tutaj zobaczę jeszcze co z tym będzie. OZ 15 mam w domu z Avon'ami. Ale jednak 16 ma sztywniejszą ściankę i lepsze ET.

Mam jeszcze kilka 2,0 na oku ale są po FL. Do nich części droższe w razie "W" i bardziej je cenią. Znów w wersjach przed FL podłogi i progi lubią gnić i to takie trochę wróżenie. Ta 1,6 Ti ładnie się zbiera ale szkoda jej trochę na takie jazdy. Tutaj będę chciał skrzynię skrócić ale z tym jest problem. Do innych masz dedykowane rozwiązania a w alfach trzeba kombinować.

Ostatnia edycja:
Najkrótsze przełożenia jakie spotkałem to w 147 1.6 TS 120koni i w 2.0 TS ze 166tki 6co biegowa. Ja tą pierwszą od niedawna mam, Tomi tą drugą. Zaletą tej drugiej jest precyzja, skrzynie do TSów to masło maślane niestety :-/
Krótsze Final Drive i w ogóle przełożenia tylko w ofercie Bacci Romani widziałem.
Ale jak Ty masz 1,6 120 konną to już najkrótsza z TSowych.
Co do ścianek opon na felgach 15tkach - tu też zysk, bo oczywiście opony o niższym profilu wtedy można i warto zakładać, a nie balony seyjne. Więc mamy w efekcie koła o mniejszej -> efekt jak krótsza skrzynia.
Czyli zakładasz na 15" felgę np. 195/50/15 co jest odpowiednikiem z grubsza slicka 580/185/15. Ze strony opony tu na precyzję narzekać nie można. Dodatkowo dzięki temu jeszcze mamy coś około 1-2 cm obniżenia względem seryjnej opony (bo jeszcze mniejszy profil można , ja 570/185/15 też stosowałem) . No i oczywiście mniejsza masa wirująca.

Tomi'ego 147 pamiętam jeszcze z GSMP. Pod górę ciężko było piątkę zapiąć:) Teraz to co innego. Jest jeszcze 1,4 TS z którego główne przełożenie można by zastosować ale na razie to tylko w fazie przemyśleń. Obecnie mam Avon'y 205/580R16 i one już są mniejsze od seryjnych 205/55/16.

Jak znajdziesz to napisz, ale raczej nie znajdziejsz (krótszych przełożeń niż 147 1,6 120konna (więc to już masz) lub 166 2.0 6cio biegowa - obie mają coś 4,06 FD). 147 i moja miały 3,56 przed zmianą, więc wielkiej różnicy nie ma - 3-5 metrów wcześniej 3kę mogę zapiąć niż przed zmianą .

1. Nie napisałeś czy to 1.6 czy 2.0.
2. Ciekawi mnie jaki olej zalejesz do wyczynowej jazdy TSem.
3. Mam w 145 Short Shifter i jestem zachwycony.

PS:
Przełożenia skrzyni biegów w TSie

1.4 TS
I 3,909
II 2,238
III 1,52
IV 1,156
V 0,919

1.6 i 1.8 TS
I 3,909
II 2,238
III 1,52
IV 1,156
V 0,971

2.0 QV TS
I 3,545
II 2,238
III 1,52
IV 1,156
V 0,946

W tytule jest napisane, że to 2,0.
Na razie nie leję nic bo silnik trzeba zdiagnozować.
Ty podałeś przełożenia poszczególnych biegów. Tutaj ważniejsze jest główne przełożenie, które skraca każdy bieg.
Np 1,4 TS w 146 ma 3,87:1 a 1,6 już ma 3,56:1

147 2,0 ma 3,71:1 a 147 1,6 120 KM ma 4,07:1

Przykładowo jadąc ostatnio 147 1,6 120 przy prędkości 100 km/h na 5 mam około 3150 obr/min. Ta sama prędkość w 2,0 to jakieś 2900 obr/min. Koła identycznego rozmiaru 215/45/17.

Do KJS'ów pasuje mi więc kombinować z krótkim przełożeniem głównym (kiedyś na jakiejś angielskiej stronie widziałem ofertę ale nie wiem czy jeszcze to mają).

Ostatnia edycja:
Coś tam AHM miało ale to do sekwencyjnej skrzyni z tego co sprawdzałem.
NIC poza Bacci Romani nie ma z aftermarketowych do zwykłych skrzyń, w cenie 722 Euro (bez skrzyni , samo przełożenie główne).
Wówczas są do wyboru od 4,08 do 5,3 z kilkoma pośrednimi .
A tak to pozostaje to 147 1,6 120koni.

Na KJS ach to chyba silnik nie obrywa za bardzo żeby cudować z olejem ? - ile tam jest na dzień zawodów przejazdów i jak długich ? 5-6 po 1-2 minuty próba ? to do 120 stopni nie dojdzie nawet, bez chłodnicy oleju.

Jeżeli chodzi o short shifter to mogę Ci podesłać namiar. Mam u siebie od pół roku i super sprawa ;-) ps gałki dalej obszywasz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Może taki shifter ? ;)
308.jpg

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

O, widzę fajny wątek :) Z przełożeniami jest posucha, tak jak Andrzej napisał niestety. Shifter choć nie tani, to polecam to rozwiązanie, ale to może nie na tym etapie budowy.20181012_223535.jpg

O, widzę fajny wątek :) Z przełożeniami jest posucha, tak jak Andrzej napisał niestety. Shifter choć nie tani, to polecam to rozwiązanie, ale to może nie na tym etapie budowy.Pokaż załącznik 251611

Ty już masz auto porobione na cacy:) Ja tutaj najpierw chcę doprowadzić do ładu silnik i zawieszenie. Żal mi ją pozbawiać tego wyposażenia i nie wiem czy nie poszukam innego golasa ze zdrowym spodem. Jak z Piotrkiem rozmawiałem o Twojej obecnej to też narzekał na problemy w kwestii przełożeń. Ostatnio znalazłem skrzynię z Bravo 1,4 za 80 pln w mojej okolicy i będę kombinował bo podobno można przełożenie główne z niej zaadaptować. Jak już ją rozłożę to zobaczymy ile w tym prawdy.

Ostatnia edycja:
No i mamy winowajcę. Oprócz tego, że zawór się rozczłonkował, jakiś mechanik amator szlifował blok pod uszczelką przy pomocy papieru o gradacji, jak do drewna... Nie wiem czy nie będzie trzeba szlifnąć bloku bo rysy są dość głębokie.

Załączniki

• 20181102_190855.jpg
    20181102_190855.jpg
    89.5 KB · Wyświetleń: 0
Alfa odebrana już chwilę temu od mechanika.

Wymienione wszystko co było konieczne (w końcu trafiła inna głowica po planowaniu i z nowymi zaworami, uszczelniaczami itd). Oprócz tego profilaktycznie wpadły wszystkie nowe panewki, pierścienie, kompletny rozrząd, wariator został zregenerowany a świece NGK platinum czekają na wolną chwilę. Na razie zalałem ją 10W40 ale po 500-600 km wpadnie coś innego. W planach zmiana filtra powietrza na inny lub zrobienie ekranu termicznego dla tego stożka, który tutaj siedzi.

No nieźle. Gruba impreza. Ale przynajmniej teraz masz pewność, że będzie śmigać bezawaryjnie po torze.

W jakiej kwocie zamknęła się całość?

No nieźle. Gruba impreza. Ale przynajmniej teraz masz pewność, że będzie śmigać bezawaryjnie po torze.

W jakiej kwocie zamknęła się całość?

Nie wiem czy to będzie po torze latało. Na tą chwilę szukam innych amorów i trzeba jeszcze wahacze z przodu zrobić. Być może wpadną poliuretany wraz ze stabilizatorem. Poza tym jest cała lista rzeczy do zrobienia:

- luz obciętego lewarka biegów
- wymiana folii na szybach z 5% na jakąś jaśniejszą
- zbieżność
- kosmetyka wnętrza
- obcięcie rynn wydechu:)
- itp

Nie liczyłem dokładnie ile wyszło. Auto stało długo u kolegi, który robił to w wolnym czasie. On ma nerwy z latexu i same włoskie auta w domu, więc robił to trochę z sentymentu:) Części brałem głównie z www.autosklep24.pl po dużych rabatach. Świece miałem z zapasów ale razem z kompletnym rozrządem INA wyszło coś 2300-2500. Dodam tylko, że głowica złożona na nowych śrubach i doszły jeszcze uszczelki wału, pasek balansujący i kilka innych kwiatków.

Pojeżdżę spokojnie, wymienię olej i pojadę na hamownię. Teraz ciężko ocenić jego kondycję. Nie dymi, chodzi równiutko i ładnie ciągnie od dołu. Wyższe obroty na razie "zablokowane".:)

Ostatnia edycja:
Czas leci i coś tam się dzieje.

Silnik zrobił mniej niż 500 km i chyba puściła uszczelka pod pompą oleju bo się kapie lekko w tym miejscu i ostatnio czasem na mocno rozgrzanym silniku, wypada błąd niskiego ciśnienia na wolnych obrotach.
Poza tym naprawiłem dokładkę zderzaka i pomalowałem. Teraz jeszcze chcę dorobić logo Zender na przód.

Ze zderzaka wyleciał osprzęt typu halogeny i instalacja spryskiwaczy oraz wygłuszenie silnika spod maski. To jakieś 10 kg:) Dzięki temu chłodniczka oleju ma lepszy dostęp do powietrza a dziury po halogenach i tak źle nie wyglądają. Wszystkie zaciski zostały rozebrane, wyczyszczone z czerwonej farby (chyba ze 3 warstwy, które skutecznie blokowały klocki) a tarcze wyczyszczone z nalotu rdzawego.

Lampy, które ktoś kleił silikonem nie trzymały się wcale całości. Rozebrałem, wyjąłem Ringi:), wyczyściłem i złożyłem na masie uszczelniającej.
Końcówki wydechu obcięte do w miarę normalnego rozmiaru.

Założyłem felgi 8x17 z ET 35 i nowe Vredestein Ultrac Cento 225/45.
Na razie nie mam zamiaru tym nigdzie jeździć wyczynowo, więc taki setup wystarczy. Lekko tył ocierał z 4 osobami ale wystarczyło zagiąć ranty i jest ok.

Wydech brzmi basowo i nawet przy zejściu z obrotów potrafi dyskretnie strzelać:) Na dłuższe trasy się tym nie wybieram i dobrze bo zawias i buczenie jednostajne było by mocno uciążliwe.
Muszę jeszcze sprawdzić przepływkę i przepustnicę bo podczas hamowania silnikiem potrafi sam sobie czasem gazu lekko dodać.

Wnętrze odgarnąłem i spod brudu pokazał, się nawet dobry stan. Jedynie fotel muszę zmienić bo boczek skórzany przetarty na amen i nawet wypełnienie szpachlą do skór nie pomoże.
Grzanie foteli i wszystkie czujniki działają. Jedynie klima ma czkawkę ale to nie priorytet przy piątym aucie w użyciu.

Lakier przepolerowałem tylko pastą finiszującą z miękką gąbką bo nie chciało mi się dwufazowo tego robić ale i tak efekt jest ok. Zresztą to nie jest ideał, więc nie ma co się uartystyczniać.

Teraz chcę jeszcze luz lewarka zlikwidować i folię z szyby tylnej zedrzeć.

Załączniki

• P_20190803_180628_vHDR_Onaaaaaaaaaaaa.jpg
    P_20190803_180628_vHDR_Onaaaaaaaaaaaa.jpg
    89.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20190803_180557_vHDR_Onaaa.jpg
    P_20190803_180557_vHDR_Onaaa.jpg
    78 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20190803_180531_vHDR_Onaaaaa.jpg
    P_20190803_180531_vHDR_Onaaaaa.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P_20190803_180604_vHDR_Onaaaa.jpg
    P_20190803_180604_vHDR_Onaaaa.jpg