• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[147] Bella Śląsk ( Cień )

shadow_156

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
A więc zawitałem na forum po dłuższym okresie :) ( to jest nieuleczalne ) ^^
Niestety moja 156 skończyła jak skończyła ale szczegóły już w jej temacie...

Od sierpnia 2017 przesiadłem się na AR 147 z tym samym silnikiem 1.9 JTD 115KM.
Autko z 2004r. Ściągane z Włoch przez poprzedniego właściciela :)

Z wyposażenia seryjnego całkiem ciekawie, a przynajmniej ja nie narzekam.
-4x el, szyby
-el lusterka z podgrzewaniem
-dwu strefowy klimatronic ustawiany już na lcd
-seryjny tempomat
-pełny komputer pokładowy
-kierownica multifunkcyjna
-ABS, ASR
-centralny zamek
itp ;)

Poniżej dwie fotki belli zaraz po zakupie.

Obecnie wprowadziłem trochę swoich udogodnień które postaram się z czasem opisać i nadrobić zaległości jeśli kogoś to zaciekawi :)

300.jpg

301.jpg

natomiast ostatnia obecnie :)

302.jpg

Odwiedzających sporo, postów zero :) spoko, więc nadrabiam z tematem sięgając w przeszłość pamięcią :)
Początkowo ogarnąłem niedogodności i pierdoły
Mechanicznie - wiadomo filtry oleje itp.
Wnętrze -
wymiana spalonych żarówek oświetlenia kabiny i wymiana na ledówki kierunkowe żarówek w skrzydłach drzwi, światło jest jaśniejsze i ostrzejsze, mnie bardziej przypada do gustu :)

316.jpg

Z przyzwyczajenia po AR 156 brakowało mi jasnych tarcz zegarów. Seryjnie były czarne. Białe klasyczne z przedlifta 147 niezbyt mi pasowały wizualnie więc nabyłem licznik polifta i dokonałem małej przekładki samych tarcz, srebrne z obwódkami i logotypem alfy romeo bardziej mnie urzekły :) do tego wymieniłem wyspę wskaźników temp silnika i paliwomierza ponieważ ta którą miałem przerywała na kontrolkach kierunkowskazów i szwankowała z pomiarem paliwa.

317.jpg

318.jpg

Z komfortu wizualnego doszły też światłowody w drzwiach, zawsze mi się to podobało i wg mnie ładnie to uzupełnia wnętrze ;)

319.jpg

320.jpg

Pierwszy spot siódemką, Dąbrowa Górnicza Pogoria III 14.10.2017 :)

321.jpg

W sezonie 2018r założyłem wirusy które zostały mi po 156 :) z tą felgą autko zaczęło prezentować się ciutek lepiej

322.jpg

323.jpg

W tym sezone autko zyskało inne felgi. Inspiracją była siódemka brata ;) więc udało mi się zdobyć komplet szprych, siedzą na oponach 215/45/17

324.jpg

Międzyczasie były wykonane też inne modyfikacje które pewnie opiszę z czasem :)

Obecnie autko prezentuje się w sposób następujący:

325.jpg

Ostatnia edycja:
Szprychy z GT wyglądają inaczej i są w 18 calach, co nie zmienia faktu że wygląda fajnie. Powiedz coś i tych światłowodach. Jak to podłączyłeś?

Szprychy z GT wyglądają inaczej i są w 18 calach, co nie zmienia faktu że wygląda fajnie. Powiedz coś i tych światłowodach. Jak to podłączyłeś?

Inne? :) Może, takie też widziałem na GT-kach :)
Co do światłowodów prosta sprawa. wyszukujesz na mierniku napięcia 12V w pilotach do sterowania szybami po przekręceniu zapłonu w przednich drzwiach i się wpinasz :) sam światłowód w AR147 jest łatwo umiejscowić w szczelinie tapicerki ( światłowód ma głęboki kołnierz ) Ja dodatkowo go złapałem na cienkiej tasiemce dwustronnej której w ogóle nie widać żeby mieć pewność że nie wypadnie przy mocniejszym zamknięciu drzwi ;) przetwornica jest ukryta od strony wewnętrznej drzwi, jest wielkości pudełka zapałek, może nawet ciut mniejsza.

341.jpg

Do tylnych światłowodów miałem trudniej bo tam po wpięciu się w zasilanie pilota światłowodem to wywołujesz jakby sygnał i szyba idzie w dół... :/
Więc przeciągnąłem zasilanie z zapalniczki, przewody puściłem w progach i przez złączkę gdzie idą też przewody do zasilania pilotów drzwi i głośnikowe. Do głównego przyłączenia przy zapalniczce użyłem złączek vago.

342.jpg

Trochę gimnastyki ale było warto ;) Pod to samo podłączone jest też zasilanie do oświetlenia pod nogi. Opinie są różne, mojemu wnętrzu efekt dodaje smaku a i pasażerom się podoba :)

343.jpg

344.jpg

felgi to seryjne 17tki z 156FL

Ładne wygląda z światłowodami, lecz ja w nocy nie lubię jak dużo świeci mi w kabinie wrażliwe oczy od Pracy :)
Pozdrawiam Szerokości Kolego ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ładne wygląda z światłowodami, lecz ja w nocy nie lubię jak dużo świeci mi w kabinie wrażliwe oczy od Pracy :)
Pozdrawiam Szerokości Kolego ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Prawdę mówiąc nie rozpraszają bo mają równomierne stonowane światło :) dziękuję bardzo :)

Była już przymiarka do navi ale niestety coś było nie tak z samą jednostką bo wołała co chwilę o kod i potrafiła sama się wygaszać więc poszła na części

373.jpg

Ostatecznie postanowiłem unowocześnić system audio w stacje multimedialną vordon. Szału może nie ma ale doszło kilka ciekawych funkcji jak opcja korzystania z mirror linka dzięki której radio kopiuje obraz telefonu na swój ekran. U mnie spisuje się to korzystając z map google albo np z janosika :)

374.jpg

375.jpg

Tak samo nie ma problemu z YouTube'm :)

376.jpg

Ostatnio rozbudowałem go też o mikrofon do rozmów telefonicznych przez bluetooth a na przyszłość może dojdzie jeszcze kamera cofania :)

Ostatnia edycja:
Na przyszły miesiąc planuję zajrzeć do zawieszenia przód / tył.
Na pewno o wymianę proszą się wahacze górne z przodu wraz z drążkami i wzdłużne na tylnej osi. Jednocześnie zastanawiam się delikatnym obniżeniem :) -30

Fajna 147, podobają mi się nowe zegary i ciekawy patent ze światłowodami - co do przeszkadzania w nocy - czerwone oświetlenie jest bardzo przyjazne dla oka. Mam w swoim codziennym samochodzie oświetlenie ambientowe - wygląda to podobnie jak u Ciebie i mimo iluś tam opcji kolorystycznych, tylko czerwone mi pasuje po zmierzchu. W ogole nie meczy wzroku i nie razi.

Jest dokładnie jak mówisz :) czerwone w dodatku delikatne podświetlenie nie przeszkadza mi zupełnie w jeździe po zmroku, może na fotkach wchodzi jaskrawo ale to przez czas naświetlania. Postaram się zrobić zdjęcia na krótszym czasie naświetlania by były zbliżone do rzeczywistości :) sam patent ze światłowodami troszkę unowocześnił wnętrze autka, ja jestem zadowolony :)

Ostatnim czasem padło mi sprzęgło alternatora. Rozsypało się na 3 części. Szczęście w nieszczęściu że rozsypało się na dobre pod samym domem wjeżdżając na krawężnik :)

Zainwestowałem w sprzęgło firmy INA ( podobno bd dobra marka ) koszt 120,-

422.jpg

423.jpg

424.jpg

425.jpg

Po części moja wina bo zignorowałem jak mi się wydawało piszczący pasek a okazało się że rolka sprzęgła kręci się już bez łożysk... No ale cóż, człowiek uczy się na błędach :)
Przy wymianie konieczne było wymontowanie alternatora jak widać, jako wskazówkę dla innych mogę podać że aby wymontować go na zewnątrz jest konieczność zdemontowania również filtr paliwa wraz z podstawą, dużym ułatwieniem jest robienie tego w dwie osoby ;) jedna w kanale druga u góry :)
Po zabiegu wszystko jest OK.

Fajna baza do zrobienia czegoś ładnego :) pomysł ze swiatlowodami chodzi za mną już od dłuższego czasu, chyba będzie trzeba w końcu spróbować :D

Fajna baza do zrobienia czegoś ładnego :) pomysł ze swiatlowodami chodzi za mną już od dłuższego czasu, chyba będzie trzeba w końcu spróbować :D

Dzięki :) Powoli staram się ogarniać ją mechanicznie i wizualnie. Światłowody serio polecam, bardzo fajnie ożywia to wnętrze i budzi zachwyt pasażerów :)
Pod wieczór postaram się zrobić jakieś lepsze fotki konkretnym sprzętem tak aby oddać ich jasność rzeczywistą na zdjęciu.

Tym czasem wpadły cieszące oko duperele w postaci obudów klamek z głośniczkami od bose :cool:

439.jpg

440.jpg

Zastąpiłem też klasyczną zapalniczkę gniazdem szybkiego ładowania USB z dwoma gniazdami 5V 2.1 A
Fajna sprawa do ładowania smartfona, powerbanka itp. Żona zadowolona z udogodnienia :D
Natomiast by całkowicie nie stracić możliwości podłączenia klasycznego gniazda zapalniczki np kompresora czy CB przeciągnąłem sobie zasilanie do trójnika który mam schowany pod podłokietnikiem ;)

441.jpg

442.jpg

443.jpg

Oo, ładny ten wkład zapalniczki i podświetlenie :D gdzie kupiłeś? Też jestem że Śląska to może na żywo kiedyś uda się zobaczyc te światłowody :D może wybierasz się dziś na spot górnego Śląska? :D

Oo, ładny ten wkład zapalniczki i podświetlenie :D gdzie kupiłeś? Też jestem że Śląska to może na żywo kiedyś uda się zobaczyc te światłowody :D może wybierasz się dziś na spot górnego Śląska? :D

Zapalniczkę na alledrogo dorwałem, wrzucam linka :)

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-usb-5v-2x2-1a-gniazdo-led-czerwony-12-24-7875757242?reco_id=6a7d286a-5227-11e9-a60c-ecf4bbc5c918&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Jeżeli chciałbyś luknąć sobie światłowody to nie ma problemu :) co do spotu dziś nic mi nie wiadomo co jak kiedy i gdzie bo cały tydzień mam nocki i żyje jak kret w podziemiu ^^

Dorwałem i zaraz przymierzyłem kiere w drewnie :) aż mi się przypomniały czasy w 156 jak miałem taką :) i te trzymanie, rewelacja.
Posiada swoje niedoskonałości ale było warto :) zna może ktoś firmę która przeprowadza renowację takich kierownic? :)

449.jpg

450.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót