[166] Bordowa Alfa Romeo 166 3.2 V6 Busso 2005 (nawkrzy)

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Pierwsza myśl była taka, żeby ten temat zatytułować jako "3xB", czyli "Bordowa Bella Busso", ale jakoś nie przepadam, za określeniem "Bella" do samochodu. W każdym razie, fun fact jest taki, że to moja pierwsza Alfa Romeo i jednocześnie czwarty w kolejności samochód jakim jeżdżę.

Na początek, trochę historii i odpowiedź na pytanie "Jak to się zaczęło?". Samochód mam od sierpnia 2018 roku i przyznam, że trochę się zbierałem, żeby założyć taki temat. Za taką Alfą rozglądałem się od kilku miesięcy, aż w końcu, po spontanicznej decyzji, pojechałem po nią do Bydgoszczy. O 10:00 jeszcze nie wiedziałem, że kupię, a godzinę później, byłem już w drodze. Wymagania były spore: tylko silnik Busso, jak najmłodszy rocznik, po lifcie, z multifunkcyjną kierownicą, czarnym środkiem, alufelgami i najlepiej z "podtlenkiem gazotu". Finalnie, po negocjacjach, skończyło się na 17300 zł i wracałem do domu.

I teraz, żeby było w miarę czytelnie, opiszę pokrótce parametry, to co już zrobiłem i to, co mam do zrobienia :)

Najważniejsze dane

Rocznik: 2005
Silnik: 3.2 V6 240 KM
Przebieg: 162000 km (jak pamiętam, było ok. 147000 w chwili zakupu)
Kolor: Brunello Rosso
Instalacja LPG: BRC

Co już zrobiłem?

- Cewka na 6 cylindrze (sierpień 2018)
- Wymiana filtrów i olejów: Valvoline 10W60 w silniku i Mannol 75W90 w skrzyni
- Kosmetyka wnętrz, m.in. nowy panel lewarka i mieszek, nowa gałka zmiany biegów
- Wymiana filtrów od gazu

Stan ogólny Alfy mogę ocenić na 7.5/10, bo jeszcze trochę rzeczy mam do zrobienia. Plany są ambitne, bo zawsze staram się doprowadzić samochód do jak najlepszego stanu pod względem mechanicznym jak i wizualnym.

Co jest do zrobienia?

- Nierówna praca silnika, "falowanie" obrotów, przede wszystkim na LPG. Być może to tylko regulacja gazu, a jak nie to pozostałe cewki, bo kilka razy miałem Check z wypadaniem zapłonu. Świece mam Denso Iridium IK20TT z około 20 tys. km przebiegu.
- Drobny wyciek oleju przy odmie (widać na zdjęciu).
- Zbliża się wymiana rozrządu.
- Pełny Detailing: odświeżenie i zabezpieczenie lakieru, środek, koła. Aktualnie ma kilka wgniotek i zarysowań, bo widać, że ktoś nieumiejętnie zmywał ptasie kupy ;) Na tym etapie będzie też malowanie obudowy lewego lusterka.
- Na dniach, wymiana felg i opon na letnie.
- Odświeżenie plastików pod klamkami z przodu (są porysowane).
- Dokupienie zaślepki spryskiwacza (na mrozie przyłapało i wyrwało, gdy chciałem spryskać szybę).
- Zamek z tyłu od strony kierowcy i centralny, bo działa "jak chce".
- Wymiana płynu chłodzącego

Temat będę na bieżąco aktualizował jak tylko coś podłubię przy samochodzie. Dajcie znać co myślicie. Jeśli znajdzie się tutaj jeden z poprzednich właścicieli to niech się odezwie :D

Poniżej kilka zdjęć.

P1080387.jpgP1080391.jpgP1080404.jpgP1080421.jpgP1080427.jpg

Ostatnia edycja:
Ładny kolorek, mało takich jest...wypada powiedzieć bezawaryjności i zadowolenia z egzemplarza :) ...Ciekawy wydech :)

Myślę, że jak zrobię wszystko co mam zrobić, to będzie dobrze się sprawował :) Wydech to jakiś Remus, nie wiem dokładnie, bo z taką "dubeltówką" już kupiłem.

Elegancki wóz, ten kolor robi robotę. [MENTION=34058]KaaC[/MENTION] owej Brunello wyrosła godna konkurencja ;)

bardzo ładnie się prezentuje a i silnik zacny. niech się sprawuje!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Niekoniecznie. Dobrym zawodnikiem jest Łukasz, który ma identyczny kolor i myślę, że nawet dużo lepiej utrzymany niż mój - mało tego z zenderem skomponował zderzak Giulia/166 przód. I jest to 3.0v6

A co do mojej, fotka z ostatniego wypadu w załączeniu, a do autora tematu - gratuluję na prawdę fajnej sztuki.

Pozdrawiam
260.jpg
261.jpg

Wysłane z mojego MI 8 UD przy użyciu Tapatalka

Pewnie ją trochę "wyciągnę" podczas detailingu i będzie wyglądać lepiej.

Już Ci zazdroszczę pracy z tym kolorem. Będziesz miał mega nagrodę jak wszystko wyciągniesz na prostą :) a co do końcówki wydechu - wydaje mi się, że mamy taką samą. Tyle w zasadzie można uzyskać.

262.jpg
263.jpg

PS. Nie jestem żadnym fachowcem, ale w V-kach często się zdarza, że nierówna praca silnika wynika z nieprawidłowo ustawionego rozrządu. Skoro wymieniałeś elementy układu zapłonowego, to może w tym tkwi przyczyna falowania.

Pozdrawiam i gratuluję!

Ostatnia edycja:
Gdybym nie wiedział co to za kolor to by mi się nie podobało :P musisz ją trochę wymyć i cyknąć zdjęcia w słońcu. Gratuluję zakupu w zacnej konfiguracji :D

P.S. Kacu przestań bruździć koledze w temacie bo to trochę chamówa wrzucać swoje większe i bardziej błyszczące zdjęcia .... komuś w wątku..... I to na pierwszej stronie...... :stop:

wydaje mi się, że mamy taką samą

Bardzo podobne, ale ja w środku wydechu mam taką perforowaną strukturę. W ogóle, to raczej nie jest fabryczny wydech Alfy i ktoś musiał kiedyś wymienić na taki?

- - - Updated - - -

fotka z ostatniego wypadu w załączeniu

Myślałem nad tymi osiemnastkami z Ti, ale u mnie musiałoby być to połączone z zakupem nowy opon na te felgi. Miałem praktycznie nowe Toyo 17 cali, więc kupiłem pod nie tylko felgi. Jak ogarnę letni setup to wrzucę foto.

Bardzo podobne, ale ja w środku wydechu mam taką perforowaną strukturę. W ogóle, to raczej nie jest fabryczny wydech Alfy i ktoś musiał kiedyś wymienić na taki? [\QUOTE]

Oczywiście, mam nawet fakturę po Angelo, gruzińskim menedżerze (jak zajrzysz do mojego tematu to będziesz wiedział o co chodzi :D) na ten wydech. W dieslach był zwykły kranik, w v-kach dwururka, a w TS pojedyncza, taka cieńka jak w Lanosie :)

Piękna, z reszta jak każda 166, do tego super motor. Zbiorniczek wyrównawczy brudny w środku? U mnie po wymianie zbiorniczka i płynu po 2latach znowu zabrudzony. Płynu hamulcowego nie za mało, "dzyndzołek" nie wystaje z korka? Niech odwdzięcza się bezawaryjnością. Pozdrawiam

No nareszcie jakaś nowa V6 ;)
I to 3.2!
Gratuluje silnika i koloru! Bardzo ładny :)

Szerokości życzę i powodzenia w doprowadzaniu do ideału!
Co do nierównej pracy, to sprawdziłbym 3 rzeczy:
- ustawienie rozrządu
- układ zapłonowy (cewki + świece)
- mapy LPG (najprościej reset ECU i 200km na Pb)

TIP do układu zapłonowego: niestety na głowicy przy grodzi panują gorsze warunki pracy (temperatura) i tam szukaj najpierw problemów. Wiem, że dostęp gorszy... złośliwość rzeczy martwych :P

Zbiorniczek wyrównawczy brudny w środku? U mnie po wymianie zbiorniczka i płynu po 2latach znowu zabrudzony. Płynu hamulcowego nie za mało, "dzyndzołek" nie wystaje z korka?

Sprawdzę w najbliższych dniach to dokładnie, bo i tak planuję wymianę całego płynu chłodzącego.

- - - Updated - - -

Co do nierównej pracy, to sprawdziłbym 3 rzeczy:
- ustawienie rozrządu
- układ zapłonowy (cewki + świece)
- mapy LPG (najprościej reset ECU i 200km na Pb)

Zbliża się wymiana rozrządu, więc wtedy wszystkie te rzeczy sprawdzę. Ale przed, podjadę też do gazownika, żeby sprawdził mapy LPG ;)

- - - Updated - - -

TSK, Skarżysko? Od roku jeździ tu taki rodzynek?

Tak, to Skarżysko-Kamienna. Tak dokładniej, to od końca sierpnia 2018 :P

Amortyzatory
Powrót