nawkrzy
Użytkownik
- Auto
- Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Pierwsza myśl była taka, żeby ten temat zatytułować jako "3xB", czyli "Bordowa Bella Busso", ale jakoś nie przepadam, za określeniem "Bella" do samochodu. W każdym razie, fun fact jest taki, że to moja pierwsza Alfa Romeo i jednocześnie czwarty w kolejności samochód jakim jeżdżę.
Na początek, trochę historii i odpowiedź na pytanie "Jak to się zaczęło?". Samochód mam od sierpnia 2018 roku i przyznam, że trochę się zbierałem, żeby założyć taki temat. Za taką Alfą rozglądałem się od kilku miesięcy, aż w końcu, po spontanicznej decyzji, pojechałem po nią do Bydgoszczy. O 10:00 jeszcze nie wiedziałem, że kupię, a godzinę później, byłem już w drodze. Wymagania były spore: tylko silnik Busso, jak najmłodszy rocznik, po lifcie, z multifunkcyjną kierownicą, czarnym środkiem, alufelgami i najlepiej z "podtlenkiem gazotu". Finalnie, po negocjacjach, skończyło się na 17300 zł i wracałem do domu.
I teraz, żeby było w miarę czytelnie, opiszę pokrótce parametry, to co już zrobiłem i to, co mam do zrobienia
Najważniejsze dane
Rocznik: 2005
Silnik: 3.2 V6 240 KM
Przebieg: 162000 km (jak pamiętam, było ok. 147000 w chwili zakupu)
Kolor: Brunello Rosso
Instalacja LPG: BRC
Co już zrobiłem?
- Cewka na 6 cylindrze (sierpień 2018)
- Wymiana filtrów i olejów: Valvoline 10W60 w silniku i Mannol 75W90 w skrzyni
- Kosmetyka wnętrz, m.in. nowy panel lewarka i mieszek, nowa gałka zmiany biegów
- Wymiana filtrów od gazu
Stan ogólny Alfy mogę ocenić na 7.5/10, bo jeszcze trochę rzeczy mam do zrobienia. Plany są ambitne, bo zawsze staram się doprowadzić samochód do jak najlepszego stanu pod względem mechanicznym jak i wizualnym.
Co jest do zrobienia?
- Nierówna praca silnika, "falowanie" obrotów, przede wszystkim na LPG. Być może to tylko regulacja gazu, a jak nie to pozostałe cewki, bo kilka razy miałem Check z wypadaniem zapłonu. Świece mam Denso Iridium IK20TT z około 20 tys. km przebiegu.
- Drobny wyciek oleju przy odmie (widać na zdjęciu).
- Zbliża się wymiana rozrządu.
- Pełny Detailing: odświeżenie i zabezpieczenie lakieru, środek, koła. Aktualnie ma kilka wgniotek i zarysowań, bo widać, że ktoś nieumiejętnie zmywał ptasie kupy
Na tym etapie będzie też malowanie obudowy lewego lusterka.
- Na dniach, wymiana felg i opon na letnie.
- Odświeżenie plastików pod klamkami z przodu (są porysowane).
- Dokupienie zaślepki spryskiwacza (na mrozie przyłapało i wyrwało, gdy chciałem spryskać szybę).
- Zamek z tyłu od strony kierowcy i centralny, bo działa "jak chce".
- Wymiana płynu chłodzącego
Temat będę na bieżąco aktualizował jak tylko coś podłubię przy samochodzie. Dajcie znać co myślicie. Jeśli znajdzie się tutaj jeden z poprzednich właścicieli to niech się odezwie
Poniżej kilka zdjęć.

Na początek, trochę historii i odpowiedź na pytanie "Jak to się zaczęło?". Samochód mam od sierpnia 2018 roku i przyznam, że trochę się zbierałem, żeby założyć taki temat. Za taką Alfą rozglądałem się od kilku miesięcy, aż w końcu, po spontanicznej decyzji, pojechałem po nią do Bydgoszczy. O 10:00 jeszcze nie wiedziałem, że kupię, a godzinę później, byłem już w drodze. Wymagania były spore: tylko silnik Busso, jak najmłodszy rocznik, po lifcie, z multifunkcyjną kierownicą, czarnym środkiem, alufelgami i najlepiej z "podtlenkiem gazotu". Finalnie, po negocjacjach, skończyło się na 17300 zł i wracałem do domu.
I teraz, żeby było w miarę czytelnie, opiszę pokrótce parametry, to co już zrobiłem i to, co mam do zrobienia
Najważniejsze dane
Rocznik: 2005
Silnik: 3.2 V6 240 KM
Przebieg: 162000 km (jak pamiętam, było ok. 147000 w chwili zakupu)
Kolor: Brunello Rosso
Instalacja LPG: BRC
Co już zrobiłem?
- Cewka na 6 cylindrze (sierpień 2018)
- Wymiana filtrów i olejów: Valvoline 10W60 w silniku i Mannol 75W90 w skrzyni
- Kosmetyka wnętrz, m.in. nowy panel lewarka i mieszek, nowa gałka zmiany biegów
- Wymiana filtrów od gazu
Stan ogólny Alfy mogę ocenić na 7.5/10, bo jeszcze trochę rzeczy mam do zrobienia. Plany są ambitne, bo zawsze staram się doprowadzić samochód do jak najlepszego stanu pod względem mechanicznym jak i wizualnym.
Co jest do zrobienia?
- Nierówna praca silnika, "falowanie" obrotów, przede wszystkim na LPG. Być może to tylko regulacja gazu, a jak nie to pozostałe cewki, bo kilka razy miałem Check z wypadaniem zapłonu. Świece mam Denso Iridium IK20TT z około 20 tys. km przebiegu.
- Drobny wyciek oleju przy odmie (widać na zdjęciu).
- Zbliża się wymiana rozrządu.
- Pełny Detailing: odświeżenie i zabezpieczenie lakieru, środek, koła. Aktualnie ma kilka wgniotek i zarysowań, bo widać, że ktoś nieumiejętnie zmywał ptasie kupy
- Na dniach, wymiana felg i opon na letnie.
- Odświeżenie plastików pod klamkami z przodu (są porysowane).
- Dokupienie zaślepki spryskiwacza (na mrozie przyłapało i wyrwało, gdy chciałem spryskać szybę).
- Zamek z tyłu od strony kierowcy i centralny, bo działa "jak chce".
- Wymiana płynu chłodzącego
Temat będę na bieżąco aktualizował jak tylko coś podłubię przy samochodzie. Dajcie znać co myślicie. Jeśli znajdzie się tutaj jeden z poprzednich właścicieli to niech się odezwie
Poniżej kilka zdjęć.

Ostatnia edycja: