• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa 159 1,8 MPI

kermit01

Nowy
Auto
Mx-5
Siemka!
Alfa zawsze chodziła mi po głowie i była moim takim trochę marzeniem z dzieciństwa, kiedy to przejechałem się nią pierwszy raz w 2007 roku. Zawsze lubiłem „wynalazki” motoryzacyjne, miałem Mazdę mx5, rx8 czy Rover-a :)
Pomyślałem wiec, ze czas ma Alfę. Z racji niskich przebiegów -ok 5 tys rocznie, wybór musiał iść w kierunku benzyny. Wybrałem MPI, bo to najbardziej niezawodny(podobno) silnik i najtańszy w utrzymaniu, a na osiągach mi nie zależy.

Jak na MPI jest fajne wyposażenie:
- skóry
- tempomat
- podgrzewane siedzenia
- klima 2 strefowa

Do pełni szczęścia brakuje szyberdachu.
W planach ogarnięcie mechaniczne - rozrząd, luzy zaworowe, olej itp.

eA następnie przejdziemy do etapu wizualnego :)
194.jpg
195.jpg
196.jpg
197.jpg

Rzeczywiście trafiłeś w dobrym wyposażeniu. Z reguły przy MPI brak było nawet sterowania z kierownicy.

Tak, to dotyczyło głównie Alf w PL. Na zachodzie jak widać można było trafić w dobrym wyposażeniu.
No i obalam mit, ze 1,8 nie da się jeździć. Owszem, nie jest to wyścigówka ale jeździ się naprawdę przyjemnie.

Ładna wersja w fajnym stanie. Niech dobrze służy. Skoro robisz tak małe przebiegi, to nie było sensu trzymać się 1.8 za wszelką cenę bo spalanie nie jest istotne, tylko szukać ładnej sztuki w benzynie. Chociaż zawsze jest plus, ze łańcuch Ci się nie rozciągnie ;)

Ładna wersja w fajnym stanie. Niech dobrze służy. Skoro robisz tak małe przebiegi, to nie było sensu trzymać się 1.8 za wszelką cenę bo spalanie nie jest istotne, tylko szukać ładnej sztuki w benzynie. Chociaż zawsze jest plus, ze łańcuch Ci się nie rozciągnie ;)

Ale jaki miałem wybór? Tbi za drogie a JTS-ów sie bałem oraz jest ich bardzo mało :)

JTS chyba nie taki straszny jak go malują... Do zwykłego przemieszczania 1.8 wystarczy, szkoda tylko że wyjęty prosto z Opla.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to wpadł pierwszy planowany gruby serwis:
- wymiana rozrządu z pompa
- regulacja zaworów
- wymiana tulei wahaczy tył x 2 :(
- wymiana aku
- wymiana płynu hamulcowego
- uszczelnienie skrzyni
- wymiana termostatu

3 tys pln pękło :(

No to wpadł pierwszy planowany gruby serwis:
- wymiana rozrządu z pompa
- regulacja zaworów
- wymiana tulei wahaczy tył x 2 :(
- wymiana aku
- wymiana płynu hamulcowego
- uszczelnienie skrzyni
- wymiana termostatu

3 tys pln pękło :(
głowa do góry, 3 tys to dopiero rozgrzewka...

Nie wiem; mówią, ze teraz jest ideał i będzie jeździł sto milionów lat :)

no ale czego tu chciec mniej? Normalne ceny, auto kupione za 120k, nadal bedzie mialo koszty serwisu auta o tej wartosci, a nie takiego kupionego za 12 czy 15- niestety :/

Koszty utrzymania 159 są faktycznie spore. Można to przeżyć jak ma się fajną wersje ale przy zwykłym 1.8 MPI to musi wkurzać.

Przecież to mechanicznie Vectra, części są super-tanie.

I tak i nie. Sam rozrząd to 1200. Reszta to rzeczy które są poza vectra...Choć wybrałem r z alfa serwis na goździków wiec i tani nie są, ale lubię mieć tip top. Załączam zlecenie to możecie obczaić IMG_0027.jpg

Ostatnia edycja:
Co tam co tam..w związku, z tym, ze Alfa to moj wóz zimowy(w sezonie jeżdżę Vespa :) ) można powiedzieć, ze sezon rozpoczęty :)
Na początek wpadła 2 etapowa korekta lakieru. Wyszło całkiem znośnie :)

c84283c260a398a0a95eac0a36fd475d.jpg
e75073c7abada11283ad436f21e81770.jpg
4283907322c6889dae4103eac327821a.jpg
10abf3f2f372ff4227b79525831e3c74.jpg
2d070dffce7b6074791789a03193350f.jpg
63717fef318b565f5112d0dcc3e7161f.jpg

Ostatnia edycja:
Napraw ciąg dalszy. Gdzieś na początku stycznia zobaczyłem wyciek...okazało się ze to spod chłodniczki oleju. Dodatkowo, z racji wieki popsuł się łącznik elastyczny na wydechu( od razu zaczął brzmieć :)) oraz przy okazji zrobiłem regulacji zaworów...Tak wiec:
1. Wymiana oringow/uszczelnienie
2. Naprawa wydechu
3. Luzy zaworowe
4. Naprawa czujników parkowania( wpadł do środka jeden, poprawa mocowania wszyskich)
Kolejne 1,3 tys...
Ale pocieszające, ze silnik w normie. Załączam wynik pomiarów luzów
15.jpg

Amortyzatory
Powrót