• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] AF 159 1.9 JTDm 150km 2007 Black&Silver

• Autor wątku Autor wątku Annatar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jestem na to gotowy, bo pewnie skończy się na spawaniu i malowaniu, a nie tylko zaprawkach.

W między czasie:

Pokaż załącznik 276499

Zestaw do wiosennej wymiany oleju od [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION]

Wcześniej lany był Castrol.

---

Zamówiłem z Belgii jeszcze jeden bajer... jak dostanę paczkę (jeśli to nie przekręt, bo dogadywałem się mailowo) i będzie wszystko podłączone i działało, to będę się chwalił.

Po co aż 6l? [emoji848] Gdzie do 1.9 wchodzi nie cała piątka. Chyba że na ewentualne dolewki ale 1.9 praktycznie oleju nie bierze.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=28324]Kuleski[/MENTION] Na wszelki wypadek. Po ostatniej wymianie weszło praktycznie całe 5l i po pierwszych 100km była dolewka tak z 100, maks 200ml, ponieważ na komputerze spadła 1 kreska (na bagnecie było ok).

Ostatnia edycja:
No właśnie apropo kresek od poziomu oleju na wyświetlaczu. U Ciebie też tak jest ze jak masz na wyświetlaczu max. To na bagnecie jest powyżej max. Czyli za dużo. Ja zawsze muszę mieć 4 kreski wtedy mam na bagnecie między min. a max.
Jak to jest u Ciebie?

U mnie max na wyświetlaczu to delikatne ponad wskaźnik bagnetu (do akceptacji). Mi nigdy nie weszło więcej niż 4,2 -4,3l i to jest max na bagnecie i wyświetlaczu, mimo kombinowania z długim spuszczaniem oczywiście na gorącym silniku i "przechylaniem" auta żeby wszystko ściekło. Wlanie prawie 5l nie wyobrażam sobie przynajmniej u siebie, może były rożne wersje misek lub w zależności od wersji systemu filtra oleju da się wlać trochę więcej? Też staram się trzymać bliżej max poziomu, ubywanie praktycznie nie zauważalne od wymiany do wymiany max 0.4l (wymiana 2-15000km).

[MENTION=76320]leod[/MENTION] U mnie jest tak, że maks na wyświetlaczu to praktycznie maks na bagnecie. Przy spadku tej jednej kreski na kompie, na bagnecie bez zmian.
[MENTION=322]maroz[/MENTION] Wiesz co, może ja pokręciłem i dolewałem z resztek z bańki 5l? Albo wlali tyle ile trzeba, a ja z litrówki nowej dolewałem? Nie pamiętam już. Wiem tylko, że była da dolewka 100-200ml.

[MENTION=87759]Lukas1974[/MENTION] Spoko, dzięki, ale jak masz w każdym temacie pisać jedno, maksymalnie dwa zdania, które kompletnie nic nie wnoszą, w dodatku w niektórych tematach to samo (np. "oby tak dalej"), odgrzewając przy tym wątki nieaktywne po więcej niż kilka lat, to nie wiem jaki jest cel (szybkie nabijanie postów?)?

Kolega jeszcze nie ogarnął, że w dziale Nasze Belle nabijanie postów nie działa [emoji1787]

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Film z powłoką ceramiczną wywołał małą burzę. Nie spodziewałem się, że aż tak to będzie nośny temat. Na jednej dużej grupce detailingowej dostaję na zmianę hejt i porady. Sam producent interweniował w studiu. Ktoś nawet zaproponował mi "układ": wyśle na swój koszt produkty do naprawy powłoki, mam spróbować i jak się uda nagrać sprostowanie (podziękowałem, ale gadam z gościem i łopatologicznie mi wszystko wyjaśnia).

Kij w mrowisko? Bo jest ogromny na to hype? Nie wiem.

Widziałem, oglądałem. Faktycznie słabo to wygląda. Ja położyłem ceramikę na DS4 w sierpniu, najtańsza polecana ceramika przez studio detailingowe - szczerze mówiąc nawet nie wiem co, musiałbym w książeczkę co od nich dostałem popatrzeć. Z usługą wyszło 1700zł z gwarancją na 2 lata mycia kontrolne co 6 miesięcy (w cenie jeszcze chłopaki wykleili folią bezbarwną progi drzwi, żeby nie rysować butami przy wsiadaniu). Auto myte latem co 2 tygodnie myjką na ogrodzie, zimą na myjni (program aktywna piana ->spłukanie demineralizowaną -> szczotka z pianą ->spłukanie demineralizowaną i wycieczka za miasto, żeby auto wyschło). Po pół roku widać, że woda spływa nieco wolniej, ale jak dla mnie jest ok. widać też że brudzi się dużo wolniej od mojej alfy, która na jesień miała położony wosk i pewnie już za wiele z niego nie zostało w tej chwili. może kwestia tego , że chemia użyta do przygotowania alfy do ceramiki "pogryzła się" z samą ceramiką? albo za często myłeś :)

[MENTION=74704]Adam_P[/MENTION] Każdy mówi mi coś nieco innego. Generalnie wychodzi na to, że najprawdopodobniej, że ceramika się poddała chemii z myjek i warunkom atmosferycznym. Niemniej: poddała się za szybko. Napisał do mnie znany w PL detailer i jutro jadę na "naprawę" do innego detailera (innego od tego, który kładł ceramikę). Będę nagrywał, żeby pokazać czy ceramika jest na samochodzie i czy dało się ją uratować, czy jednak jej degradacja jest nieodwracalna (wtedy duży minus dla producenta).

z tą chemią z myjek może być coś na rzeczy. mi przykazali, że 2-3 mycia agresywną chemią mogą załatwić ceramikę na amen. mam myć kosmetykami z neutralnym pH i nie używać gąbek - nawet tych miękkich - tylko ścierek, rękawiczek do mycia itp. a odnośnie myjni polecili jedną w mieście - że znają właściciela i wiedzą co tam jest za chemia i tam tylko jeżdżę (12zł wychodzi taki cykl mycia jak wyżej opisałem).

Przy ceramice, a tym bardziej przy wosku nie powinno się w ogóle używać programu z proszkiem. U mnie w regionie powstają na szczęście coraz lepsze myjnie samoobsługowe z markową chemią jak np. aktywna piana z ADBL, albo płyn do felg z tej samej firmy.
A tak w ogóle, to wielkie brawa dla właściciela tego pojazdu, za ogromną pracę jaką od początku, tego projektu robi:top:

[MENTION=74704]Adam_P[/MENTION] No to mi poprzedni właściciel studia, który robił ceramikę, kazał używać programu mycia, spłukania i wody zdemineralizowanej. I tak robiłem... nie używałem piany, nawet jak była (w jednym mieście mam serio dobrą myjnię z pianą, ale tam bywam rzadziej). Ehh... możliwe, że zostałem źle "wyszkolony", tym bardziej, że ja kiedyś mówiłem jak mi kazali dbać (tu na forum), to jeden użytkownik (nie pamiętam kto) odpisał, że tak raczej nie powinno być. No nic.
[MENTION=35131]strzelec[/MENTION] Zobaczę jak to jutro pójdzie. Jak coś będę wiedział, gdzie był problem i jak dalej robić. Dzięki za miłe słowo ;-)

No i byłem u detailera.
Zeszło 3 godziny, żeby powłokę doprowadzić do akceptowalnego, dobrego, ale nie idealnego stanu.
Na aucie było dużo brudu, smoły i kamienia.
Deironizery, tary i inne cuda (nakładane po 2 razy) nie pomogły. Dopiero kwas do felg rozcieńczony 1:10 dał sobie radę z kamieniem.
Mam nagrany cały materiał.
Przy okazji udało się nagrać film z samochodem oraz zrobić sesję fotograficzną. Efekty niebawem.
Teraz tylko dwie fotki w ramach zapowiedzi:

Pokaż załącznik 276596 Pokaż załącznik 276597

Aaa... no i przy okazji wyszło, że jakiś sąsiad albo gość sąsiada mi obił drugie drzwi (myślałem, że to brud). Po prostu super.
A ekstra już jest to, że szczotka, którą odśnieżałem Alfę rysowała... cała Alfa porysowana. No i pewnie będzie tak, że jak wróci od blacharza, to polerka i... żadnych powłok, tylko wosk.

To witaj w klubie...ja dzisiaj też odkryłem kilka świeżych zarysowań,nie wiadomo skąd...krew człowieka zalewa,dmuchasz,chuchasz,niedługo to by człowiek spał w tym aucie,a tu chwila, moment i ,,jak krew w piach" cytując klasyka.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót