• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Biała Giulietta 2.0 JTDM 170KM

bartek15

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA 170KM / Stelvio 2.0 280KM
Witam wszystkich,

po miesiącach spędzonych na tym forum, przejrzeniu ogromnej ilości wątków i tematów w dziale Nasze Belle postanowiłem, że i ja się przedstawię.

Po decyzji o zmianie samochodu padło na Giuliettę, która od zawsze mi się podobała, rozważałem jeszcze bmw 1 F20 ale po kilku miesiącach z alfą wstydzę się tego.
Samochód kupiony zupełnie spontanicznie 21.05.2021, na długo przed planowanym terminem zmiany. Po prostu zobaczyłem przypadkowo ogłoszenie, umówiłem się na następny dzień i po krótkich oględzinach (i akceptacji koloru przez żonę) kupiłem. Znając bolączki tego modelu podczas oględzin udało się wyłapać większość problemów i kupić go w dobrej cenie.

Dokładna wersja to Giulietta 2.0 JTDm 170KM w wersji Distintive z pakietem sport

Po zakupie kompletnie oszalałem na jego punkcie i stan ten trwa do dziś. Samochód kupiłem z przebiegiem 213000km, aktualnie ma przejechane 225000km, póki co bez większych niespodzianek.

Poniżej lista dotychczasowych zakupów/ napraw/ wymian (niektóre to błahostki ale piszę je też trochę dla siebie, żeby później nie zapomnieć):

- nowe opony letnie Pirelli P Zero
- wymiana aktywatora klimatyzacji od strony pasażera
- dołożenie bluetootha do fabrycznego radia
- klasycznie, wymiana podrapanej gałki zmiany biegów
- nowe tarcze hamulcowe i klocki ATE
- wymiana cieknącej chłodnicy
- wymiana piasty w tylnym kole
- wymiana loga alfy na scudetto
- wymiana niesprawnego kierunkowskazu na błotniku
- połatanie wiązki tylnej klapy
- malowanie przedniego zderzaka (poprzednio robił to chyba niewidomy)

Na ten moment samochód jeździ bezawaryjnie chociaż ostatnio zauważyłem, że poci się pod turbiną, w piątek dokładnie to obejrzę. Po zakupie spędziliśmy przy nim z bratem 2 długie dni z polerką ale efekt to wynagrodził.
Fotograf ze mnie cienki ale poniżej wrzucam kilka zdjęć, pozdrawiam wszystkich alfiarzy

IMG_2448.jpgIMG_1954.jpgIMG_1930.jpgIMG_1931.jpg

Ostatnia edycja:
Fela robi robotę :):)
Kolor nawet bym też taki wybrał :)

Fajna, zwłaszcza te felgi chyba na żadnym aucie nie mogą wyglądać źle :)
Dwie rzeczy - o ile nie masz udokumentowane, że było to robione (albo ty tego nie zrobiłeś i zapomniałeś napisać na listę :)), to się weź za wymianę uszczelki smoka oleju i osłonę (a zwłaszcza jej uszczelek) chłodnicy EGR. To są dwie bolączki tych silników, które nie są aż tak drogie w zrobieniu a ich ominięcie a ewentualna awaria mogą skończyć się fatalnie :) Więcej w wątkach w sekcji o Giuliettach, jest tu tego sporo napisane na te tematy).

Te felgi to jeden z powodów dla których od razu się w niej zakochałem ;)
[MENTION=72797]MikeCZ[/MENTION], dzięki za zwrócenie na to uwagi. Uszczelkę smoka mam już w garażu i czeka na piątkową wymianę oleju :)
Co do chłodnicy EGR, płynu chłodzącego nie ubywa ale obejrzę ją sobie dokładnie

To nie kwestja tego, czy już gubisz jakiś płyn. Problem jest wtedy, że jak jedna z tych uszczelek pęknie, to możesz prawie cały płyn zgubić w bardzo krótkim czasie, co naprzykład podczas dłuższej jazdy autostradą nawet nie zauważysz dopóki nie zacznie ci się silnik przegrzewać - i naprawiaj coś takiego na stacji u autostrady ;) Na dodatek jak sama obudowa z uszczelkami do koszt 150zł + nowy płyn - myślę, że nie warto ryzykować :)

Graty auta. W tej budzie ten silnik z tą moca robi robotę zwłaszcza, że auto niezależnie od wersji prowadzi sie przyjemnie.
Gratuluję równiez gałki zmiany biegów. dostac uzywke w dobrym stanie nie jest łatwo, a nowa... cene trzeba przemielczeć.

Dzięki, co do gałki to górny element kupiłem nowy (ok. 80zł w aso) ale dolny tak jak mówisz absurdalna cena, cos koło 350zł.

Uszczelka smoka oleju wymieniona, było trochę gimnastyki ze zdjęciem miski ale udało się po odkręceniu obejmy dpfa. Co do porównania nowej ze starą to różnica jest ogromna, zwłaszcza w dotyku

IMG_2797.jpgIMG_2796.jpg

Teraz obudowa chłodnicy egr i zbiornik wyrównawczy ;)

Taki urok w tych autach. Nic sie nie poradzi. Numer z uszczelka znany tez w Insigni i tak samo. Więcej za robotę niż za części :D

Nieźle się prezentuje no i w białym kolorze, a do tego podwójna końcówka wydechu :man_in_love:

Amortyzatory
Powrót