• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Rosso Competizione 8C, 1,4MA

marek230482

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
166 3.0V6, gtv 2,0TS, Brera V6, Stelvio 2.0 Q4
Dzisiaj kupiliśmy czwartą alfę (trzecią czerwoną :lol: ). 2011 rok 1,4 MultiAir 170KM. Myśmy bo to zakup bardziej żony. Mi mumin nie specjalnie przypada do gustu ale przyznam, że w tej konfiguracji "nie ma wstysu" :sarcastic:
Stilon w gruźliku zmęczył nas usterkami i klekotem. Żona chciała kupić coś na daily świeższego w roczniku. Miał być na początku jakieś gotowe auto - zadbane. Bravo II, a może coś innego. Ale przejażdżka na spocie julką zaczęła przeważać szalę na rzecz alfy. Wymagania się nieco wyśrubowały (chociażby po tym że stilon miał jakieś 180-190KM w gnoju) a budżet jakoś w parze z tym nie szedł :D ale w zeszłym tygodniu naszą uwagę przykuł ten egzemplarz. Na zdjęciach wydawało się niewiele pracy, fajna wersja za bardzo niską kwotę. Pojechaliśmy zobaczyć. No zakres napraw okazał się większy niż założony.... ale wyposażenie i przede wszystkim kolor mocno zafascynował. Ta decyzja nabierała wartości urzędowej. Doszliśmy do wniosku że nawet za wartość rynkową taka konfiguracja to rzadkość a i cena...... To dzisiaj przyjechała :)
Poza kolorem który "robi robotę" jest też sporo ciekawych rzeczy.
- biksenony skrętne (czy tam adaptacyjne)
- czujniki parkowania tył
- start&stop
- nawigacja
- składana lusterka
- skórzana tapicerka perforowana
- blue&me
- multifunkcja
- klimatronik dwustrefowy
- DNA
- automatyczne światła i wycieraczki
- hillholder
- LPG
Na razie tyle odkryłem.

Samochód został sprowadzony w 2016 i od tamtej pory miał jednego właściciela do teraz (nie licząc handlarza od którego kupiłem). Handlarz wszedł w posiadanie tego auta po kolizji. Uszkodzeniu uległ zderzak, błotnik, lampa i elementy zawieszenia od uderzenia kołem. Oczywiście też bebechy. Handlarzyna wymienił błotnik na taki jak widać, wstawił też sprawną lampę (druga ma połamane uchwyty), oraz wymienił elementy zawieszenia. Auto jest jezdne i je sprawdziłem ale bez ładowania siłą rzeczy samo do domu przyjechać nie mogło.
Poza tym ma połamane dwie kratki nawiewów, nie działa otwieranie klapy przyciskiem (znaczkiem), jakieś drobne purchelki koło przednich kielichów i "wypiaskowane" ranty progów za kołami. Więcej korozji nie ma. Lakier na reszcie auta jest bardzo ładny, nawet bez zarysowań czy wgniotek. Przynajmniej po wstępnych oględzinach. Silnik wydaje się być ok choć ma spory przebieg 350kkm i wydaje mi się że pracuje troszkę głośniej niż inne MA. Czyżby moduł? Nie wiem - nie ryzykujesz, nie żyjesz :D ale błędów jeszcze nie zgłasza.
Auto na razie trafiło "do szopy" i po urlopie zacznę głubanie.

IMG_20230814_122529012_HDR.jpgIMG_20230814_122540736_HDR.jpgIMG_20230814_122620967_HDR.jpgIMG_20230814_122646551_HDR.jpgIMG_20230814_122712223_HDR.jpgIMG_20230814_122727285_HDR.jpgIMG_20230814_122828605_HDR.jpgIMG_20230814_123531388_HDR.jpg

No, no Marek :)

Szybko idziecie z tymi czerwonymi! :D

Julka na daily spoko auto, szczególnie w LPG. Nie wkurza cię za słaba dwójka na dole? Pamiętam, że po dziurach musiałem na jedynce jechać, bo się nie dało na 2 i silnik się dławił. Wyposażenie i kolorek super!
Ale Brera zostaje?

Lewa i środkowa kratkę mam
Wyślij kuriera to ci je oddam

To się super składa Piotriix :D
Jutro rano wyjeżdżam na urlop to jeszcze byłem rzucić okiem na podładowany akumulator. Teraz już żadnych błędów nie zgłasza.
Przyjrzałem się we wnętrzu to ładne jest przeszycie czerwoną nitką (i takie samo wyszyte logo na zagłówkach), jest też lusterko elektrochromatyczne. Znalazłem też książeczki serwisowe, instrukcje i opakowanie nawigacji. Niestety bez karty SD :(
Z historii papierowej wynika że auto miało jednego właściciela we Francji do 2016 roku. 123000km ostatni wpis w serwisie (tym samym od nowości). W Polsce jeden właściciel, pierwszy wpis 144000km i regularnie serwisowany w tym samym warsztacie aż do 330 000km. To teraz by wypadło zrobić kolejny wpis.

No grubo idziecie :D. Gdzieś tam na przyszłość w rozważaniach Giulietta się czasem przewija więc jak będzie okazja chętnie się zapoznam jak już ogarniesz :P

elegancki przebieg! fajny projekt, w dodatku pewnie za małe pieniądze

Ajj Julka w Competizione robi okrutną robotę, ten kolor to niemal czerwony kameleon, pięknie się mieni w zależności od pory dnia i światła :D
Miałem, sprzedałem niedawno i żałuje. Dla samego koloru chętnie bym zostawił i godzinami na auto jeszcze popatrzył :))

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak zobaczyłem tytuł tematu to aż podskoczyłem bo pomyślałem, że ktoś na forum ma 8C :D
Bardzo fajny kolor, rzadko się go widuje na ulicy. No i jak na ten przebieg to samochód wygląda w środku jak nowy, oby przejechał jeszcze drugie tyle ;)
Widzę, że brakuje chyba tylko tempomatu - polecam dołożyć bo koszt to raptem ok. 150zł (tylko wymiana manetek) i szybka aktywacja w MESie, a o wygodzie na pewno nie trzeba przekonywać
Szerokości

Tytuł mylący, to fakt :)
Za prace zabiorę się po urlopie na początku września. Mam zamiar zabrać się za sprawdzenie i czyszczenie MA. Szukam na ten temat materiałów. Muszę też szybko ogarnąć lakierowanie elementów bo w warunkach warsztatowych musi być ciepło :)
Stan auta jest .... Normalny :) utwierdza mnie w przekonaniu że te wszystkie z przebiegami o mniejszym i dużo mniejszym przebiegu są skręcone. Ja wiem że to bolesne dla niektórych ale auta z mniejszymi przebiegami są bardziej zużyte. Lub po prostu tak samo :) auto będzie niesprzedawalne z takim przebiegiem bo Polacy lubią być okłamywani.
Tu jest delikatnie wytarta kierownica u góry i delikatnie wytarta wierzchnia część skóry w newralgicznym miejscu wsiadania fotela kierowcy. Raptem do "zapastowania" i skręcenia licznika do 170kkm :D a handlarzyna miał też taka z końca produkcji z przebiegiem koło stówy. Noooo to tam pod maską jeszcze rurki lśniły :)

Urlop się skończył, czas auto zrobić. Większość części już przyszła, reszta będzie po niedzieli. Dzisiaj wypatroszyłem moduł MA bo jakoś wydaje mi się głośno pracuje. Poza tym jak już wiadomo czystość w tym silniku to podstawa więc chciałem pozbyć się nagaru. O dziwo jest całkiem czysto. Chyba nawet bardzo czysto :) problem tylko w tym że jak wyciągnąłem moduł to jeden tłoczek wypadł....... a nie powinien bo mają takie pierścionki sprężynujące. Ten jeden nie miał.... gdzie się rozpłynął tego nie wiem. Gorzej że nowych tych części kupić się nie da. I teraz się zastanawiam jak to złożyć. No i w wątpliwość poddaję wszelką regenerację skoro nie ma części to jak ją robią???
IMG_20230902_005209524.jpgIMG_20230831_162337842.jpg

W trakcie kiedy składam sobie MA, elementy silnika, wymieniam opony itd to polakierowałem zderzak i błotnik. Na razie tylko to. Zobaczymy jak wyjdzie. W końcu to daily dla żony a nie egzemplarz kolekcjonerski. Co ciekawe lakier w zasadzie kosztuje tyle co inny. Ale...... trzeba go wielokrotnie więcej :D
Na zderzak i błotnik poszło prawie pół litra podkładu, pierwszej bazy, drugiej bazy i lakieru. Na dodatek technika kładzenia tego lakieru jest bardzo skomplikowana bo może się składać z czterech do sześciu warstw (w różnych kombinacjach obu baz). Najlepszy efekt na próbkach mi wyszedł przy podkładzie + 3x baza 1 + 3x baza 2 + lakier bezbarwny.
Na pierwszym zdjęciu po trzech warstwach pierwszej bazy. Taki brokatowy róż. Sucha baza.
IMG_20230908_164003592.jpg
Druga baza to już pół przezroczysta "klejąca" jak lakier czerwono krwista baza. Telefon tego nie łapie ale kolor wychodzi intensywniejszy.
IMG_20230908_171117888.jpg
Lakier bezbarwny dodaje głębi.
Niestety ilość kombinacji powoduje że uzyskać identyczny lakier jak z fabryki praktycznie się nie da. Zobaczymy jak siądzie na aucie i w świetle dziennym ale to prawie pewne że bedzie trzeba drzwi i maskę cieniować.

Na zderzak i błotnik poszło prawie pół litra podkładu, pierwszej bazy, drugiej bazy i lakieru. Na dodatek technika kładzenia tego lakieru jest bardzo skomplikowana bo może się składać z czterech do sześciu warstw (w różnych kombinacjach obu baz). Najlepszy efekt na próbkach mi wyszedł przy podkładzie + 3x baza 1 + 3x baza 2 + lakier bezbarwny.

Grubo :)
Jestem ciekaw jak ci to wyjdzie!

Jak to ogarniesz, to następny krok: azzuro nuvola :P

Auto wyjechało na drogę :D
Napełnienie MA nie do końca się udało bo tak na prawdę to dopiero po przejażdżce wszystko się ułożyło. Teraz silnik pracuje wyraźnie ciszej. Nie spodziewałem się aż takiego efektu. Albo po prostu wrócił do normalności :) chodzi cichutko, silnik 170KM w tym autku jest dość żwawy a w trybie D nawet sprawia wrażenia dużo mocniejszego. Jest czym wyprzedzić, nie trzeba zmulać w kolejce. Wszystko o dziwo działa. Biksenony, czujniki, Blue&Me .... nawet start&stop działa.
Jeździ się nie fajnie. No może nie do końca w moim stylu ale żona jest zachwycona.
Przyjdzie czas na lepszą scenerię. Na razie fotki na tle innych alf. Choć czterech na raz jeszcze nie uchwyciłem :D
IMG_20230915_175503541_HDR.jpgIMG_20230915_175415024_HDR.jpgIMG_20230915_175334410_HDR.jpg
Lakierowanie wyszło przyzwoicie. Przyzwoicie bo niestety kolor idealnie nie siadł. Z bliska w niektórych warunkach (bo nie zawsze) widać ciut inny odcień. Niestety :( ale ostrzegali że nie będzie łatwo. Ale jak się auto nie rozpadnie, nie rozbije to zrobię cieniowanie na wiosnę i będzie idealnie. Teraz jest odcięcie bo polakierowałem tylko dwa elementy.
Za to lakier świetnie siadł. Kupiłem od razu twardy i rozlał się niemal idealnie. Nic nie trzeba polerować czy szlifować.

Wygląda świetnie :)

Ale Marek, ile ty masz tych czerwonych aut? Cztery? :P
W tle chyba Pomidor stoi :D

No trochę się uzbierało :lol:
Rosso Proteo 166
Rosso Proteo gtv
Rosso Competizione 8C
Laser Red Saab 9-5

A czwarta alfa Grigio Touring Brera

e no klasa :D wyszło naprawdę spoko. Jeszcze trochę potrenujesz to będziesz Azzuro Nuvola kładł!

a co do silnika - to jest naprawdę mały potwór, 170 koni robi w tej budzie niesamowity przeciąg.

Amortyzatory
Powrót