• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

radosuaf - Giulietta 1.4 MA i 75 2.0 TS

Jak Alfa ma ponad 23 lata to podgłośnienie radia pomaga w odcięciu się od stuków i puków, których chwilowo mam w nadmiarze :). Poza tym, nie zapominajmy, że 75 to sedan klasy średniej, więc jednak trochę dupowóz, a nie auto sportowe :).

Radku, przecież najbardziej sportowe są właśnie sedany!! :D Coupe to auta do lansu :P :P :P

A Alfa - jak tak popatrzeć na foty to wydaje się, że niczego jej nie brakuje w aktualnym stanie. :)

Mikelos - bardzo dobry pomysł.

radosuaf - co do lampek to nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale na UK może szły jakieś ulepy
Co do nitów w felgi to podjedź do najbliższego warsztatu w Twojej okolicy który zajmuje się polerowaniem i regeneracją felg.
Ile Ci realnie pali ten silnik ?

Dzięki za miłe opinie, ale tak patrząc na zdjęcia widzę, że trochę podkolorowują rzeczywistość... Do zrobienia jest jeszcze sporo, ale jeździ się tym już naprawdę przyjemnie :).

Stefan, ja jestem w stanie w to uwierzyć, bo u mnie była taka skala druciarstwa, że gdyby nawet ten klawisz się zepsuł (a nie wiem, dlaczego miałby), to gość by wstawił włącznik od piekarnika albo odkurzacza, zamiast szukać innego :). Może przejściowo szła taka wersja. Planuję się zaopatrzyć w "Driven to be different", może tam będzie coś na ten temat, bo Centro Documentazione o większości rzeczy nie ma bladego pojęcia (żenada swoją drogą).
Spróbuję dorwać jeszcze te nity w oryginale (mają napis Speedline, wiem, że z 30 cm nie widać, ale ja będę wiedział, że są nioeryginalne ;) ), bo się nie spieszy, jeśli nie trafię, do będę szukał jakichś zamienników.

Co do spalania to nie mam bladego pojęcia :). W instrukcji piszą, że przy 90 km/h pali 6 litrów, przy 120 km/h 8.4 litra. I to spalanie wydaje mi się sensowne. Jedyny raz mierzyłem spalanie jak wracałem nią z Czech (miała uwalony wskaźnik paliwa w baku i musiałem liczyć, kiedy tankować, liczone od odbicia pistoletu w Czechach do obicia pistoletu na stacji w Niemczech) i wtedy, będąc w stanie nie najlepszym, spaliła na odcinku Karlovy Vary - prawie Berlin (czyli większość autostrady z małym odcinkiem w Czechach po "normalnych" drogach i przejazdem przez Drezno w godzinach szczytu) dokładnie... 6.7 litra! Autostrada przeważnie w przedziale 3.000 - 3.500 obrotów, czyli mniej więcej 110 km/h.
Jeśli jest zainteresowanie, mogę zmierzyć spalanie przy następnym tankowaniu. Dzisiaj stuknęło mi już 800 km od odbioru z warsztatu :D.

A co z Giuliettą? Porzuciłeś ją całkowicie na rzecz 75?

Chwilowo faktycznie sporo więcej śmigam 75, ale w przyszłym tygodniu muszę trochę poujeżdżać Julkę, żeby się nie zastała, poza tym na początku czerwca kończy się gwarancja i muszę wybadać, czy nie muszą mi jeszcze czegoś poprawić na koszt ASO :).

Ja jestem zawsze zainteresowany raportami ze spalania, byle by były w miarę dokładne. Prawie wszystkie moje samochody paliły zdecydowanie za dużo i to jest jakiś cholerny paradoks. :P

Radku, jeszcze jedno wtrącę. Pisałeś w innym wątku o problemach z wałem i o wyważaniu - zastanów się 2x przez jakąkolwiek ingerencją w wał. Jest on wyważony fabrycznie(niestety nie wiem jak) i tam się za wiele nie powinno zmienić podczas użytkowania. No chyba, że o coś przycierał. Mnie wielu "specjalistów" od AR opowiadało różne dziwne rzeczy i w końcu zdesperowany brakiem efektów zdecydowałem się na wyważenie, co jedynie pogorszyło sprawę(może dlatego, że warsztat, który się podjął nie robił na codzień wału kręcącego się tyle obr. co silnik?)

Problem jest taki, że u mnie wałem strasznie tłucze, więc coś z nim na pewno jest nie tak... Zobaczymy, co powiedzą po wstępnych oględzinach.

W Wałbrzychu znajomy z poprzedniej pracy ma firmę która wyważa takie rzeczy do chyba 8krpm, jednak nie znam nazwy a kontakt do niego zgubiłem więc trzeba by wyguglać.

Wałbrzych w sumie nawet OK, ale wcześniej spróbuję w jednej firmie pod Poznaniem.

EDIT: okazało się, że źródłem łomotu był uwalony tłumik (założony miesiąc temu, nówka sztunia prosto z Włoch, na szczęście na gwarancji) i łożysko :). Mam nadzieję, że po wymianie będzie spokój.

Ostatnia edycja:
Czyli się potwierdza, że T.Spark 8V w 75 nie dość, że przyjemnie jeździ ( 8.2 do setki ) to jeszcze potrafi być ekonomiczny.

Już pisałem wcześniej, przy bardzo delikatnej jeździe można zejść poniżej 7 litrów nawet... Te 8,3 było z jazdy dość "entuzjastycznej" :). Zobaczymy, ile wyjdzie z następnego, o ile nadal będzie mi się chciało liczyć :).

Przy takim spalaniu chyba zacznę szukać takiego TS'a jako daily cara ;)

Potwierdzam spalanie z 2.0 8V tyle że w 155 czyli jeszcze cięższe auto:) Miasto 9-9,5, trasa 120-130 - 7,5 a minimalne zanotowane 6,7l także rewelacja w stosunku do osiągów.

Już pisałem wcześniej, przy bardzo delikatnej jeździe można zejść poniżej 7 litrów nawet... Te 8,3 było z jazdy dość "entuzjastycznej" :). Zobaczymy, ile wyjdzie z następnego, o ile nadal będzie mi się chciało liczyć :).

Rozumiem, że ta jazda entuzjastyczna to raczej na krótkich trasach, a nie np. 4x 200km? Mój TS potrzebował właśnie tyle co Twój na 100km, ale tylko w długiej trasie, jechanej ze stałą V=100km/h, np. po autostradzie - raz się zmusiłem, by sprawdzić do ilu można zejść i to było chyba właściwie minimum. ;)

Tak, krótkie trasy... Jak wracałem nią po zakupie z Czech autostradą przez Niemcy bardzo spokojnie (w okolicach 100 km/h) to miałem spalanie 6,7 litra, jak kasztelan wyżej napisał :).

No miało być tak pięknie i spalanie z drugiego baku 9,4 litra... Sporo przelotów autostradą z prędkością 120 km/h.

Nie stresuję się jakoś szczególnie, gdybym był z takich, to bym kupił 2.0 TD - tanie są :). Ale z Track Daya sobie chyba też policzę, z ciekawości :D.

Amortyzatory
Powrót