radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Jeśli masz w miarę czysty lakier to wystarczy chemia bez glinkowania, ale i tak dzień roboczy schodzi.
Ja dodatkowo sobie przyspieszam i cleaner pod wosk lecę maszynowo.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Może od początku, jeśli robię bez glinkowania:Tzn. jak wygląda ten proces z cleanerem?
Bo wosk to rozprowadzić, dotrzeć i chyba tyle.
Ale maszynowo cleaner?
Możesz wyjaśnić laikowi?![]()
Może od początku, jeśli robię bez glinkowania:
- deironizacja całego lakieru,
- usuwanie klejów i smoły środkiem typu Tar&Glue,
- aktywna piana,
- dokładne mycie ręczne ("na dwa wiadra")
- opony oczywiście cleanerem do opon, gum itd.
- po każdym etapie spłukanie samochodu,
- po tej części wytarcie do sucha,
- odtłuszczenie np. IPA,
- cleaner pod wosk (w moim przypadku Soft99 do jasnych lakierów),
- ponowne odtłuszczenie IPĄ,
- nałożenie wosku.
Cleaner ma za zadanie usunąć pozostałości poprzednich powłok, jeśli jest ścierny to usunąć małe ryski i ewentualne pozostałości po myciu, a do tego przygotować lakier pod wosk.
Cleaner można nakładać ręcznie fibrą bądź padem piankowym lub polerką. Ręcznie to imho robota gorsza niż wosk bo trzeba go wypracować i tu się trzeba namachać. Dlatego ręcznie robię tylko zderzaki, resztę lecę polerką DualAction - raz że lżejsza robota, a dwa po prostu szybsza.
Wosk ze względu, że nie mam ani możliwości, ani czasu często tego powtarzać stosuję syntetyczny. Może mniejszy efekt wow, ale dobrze położony utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Potem tylko raz na jakiś czas mycie ręczne i QD.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka