Witam wszystkich!
Jestem na tym forum od prawie roku, ale dopiero teraz zebrałem się w sobie na wykrzesanie kilku słów na temat mojego nabytku.
AR 159 kupiłem... przypadkiem
Szukałem dla siebie pierwszego samochodu. Byłem nastawiony jednokierunkowo na BMW serii 3, jednak w czasie poszukiwań żaden egzemplarz szczególnie nie wpadł mi w oko. Dopóki nie dostałem mandatu. Przy okazji oczekiwania na kwit obejrzałem policyjną 159-tkę i auto mnie zaintrygowało. Kilka dni później w jednym ze szczecińskich komisów trafiłem ponownie na Alfę, pochodzącą z pierwszorzędnego włoskiego importu. Tym razem obejrzałem samochód bardziej wnikliwie. Sprawdziłem historię po VIN, następnego dnia umówiłem się na przegląd w serwisie Fiat i... dokonałem zakupu, tak naprawdę totalnie nie znając tego modelu! Bo ile można wyczytać w jeden wieczór. Do tej pory dziwię się sobie, jak mogłem coś takiego zrobić. Przecież to czysta głupota... Ale najlepsze jest to, że wcale nie żałuję!
Spalanie przyzwoite. Znakomicie się prowadzi, czy to w zimie na ośnieżonych ulicach, czy też na suchych krętych nawierzchniach. I całkowicie przeczy opinii nt. osławionej awaryjności pojazdów tego włoskiego producenta.
Co prawda kilka dni po zakupie pękła prowadnica podnośnika tylnej szyby i tylny klocek hamulcowy. Miesiąc później zauważyłem pękniętą tylną sprężynę i padł sterownik silnika. W końcu to mogło przydarzyć się w każdym innym samochodzie
Zafundowałem też mojej Belli nowe komplety opon, zimowe na "stalówkach". Miałem pewne obawy co do kosztów serwisowania tego modelu, jednak z biegiem czasu okazało się, że nie jest tak źle 
+Wywalone klapy wirowe (auto przestało dymić, nie przybywa już sadzy na końcówce wydechu).
+Wyłączony E.G.R.
+Błyszcząca nakładka na wydech oraz nakładki na pedały od misiu7911.
+Serwis eksploatacyjny na bieżąco, a nawet częściej niż ustawa przewiduje
M.in. wymienione płyny w układzie hamulcowym, wspomagania i przekładni. Z tego co wiem poprzedni właściciel zaglądał tylko do rozrządu.
-W przyszłym miesiącu zamierzam przyciemnić tylne szyby.
-Przednie tarcze hamulcowe w tym roku doczekają się wymiany, razem z klockami.
-Malowanie zacisków na kozacką czerwień ozdobioną oczywiście odpowiednią naklejką.
-W zimie planuję renowację felg aluminiowych. Poprzedni właściciel miał chyba skłonność do jazdy zbyt blisko krawężników
-Jak się w końcu zdenerwuję, to wtryski pójdą na stół i może wtedy problem z falowaniem obrotów się skończy.
-Z powodu braku stycznika nie działa pozycjonowanie reflektorów i z nieznanej jak dotąd przyczyny napięcie nie dochodzi do prawego lusterka.
Auto jest naprawdę świetne, daje mnóstwo satysfakcji z jazdy. AR 159 rządzi!

Jestem na tym forum od prawie roku, ale dopiero teraz zebrałem się w sobie na wykrzesanie kilku słów na temat mojego nabytku.
AR 159 kupiłem... przypadkiem
Spalanie przyzwoite. Znakomicie się prowadzi, czy to w zimie na ośnieżonych ulicach, czy też na suchych krętych nawierzchniach. I całkowicie przeczy opinii nt. osławionej awaryjności pojazdów tego włoskiego producenta.
Co prawda kilka dni po zakupie pękła prowadnica podnośnika tylnej szyby i tylny klocek hamulcowy. Miesiąc później zauważyłem pękniętą tylną sprężynę i padł sterownik silnika. W końcu to mogło przydarzyć się w każdym innym samochodzie
+Wywalone klapy wirowe (auto przestało dymić, nie przybywa już sadzy na końcówce wydechu).
+Wyłączony E.G.R.
+Błyszcząca nakładka na wydech oraz nakładki na pedały od misiu7911.
+Serwis eksploatacyjny na bieżąco, a nawet częściej niż ustawa przewiduje
-W przyszłym miesiącu zamierzam przyciemnić tylne szyby.
-Przednie tarcze hamulcowe w tym roku doczekają się wymiany, razem z klockami.
-Malowanie zacisków na kozacką czerwień ozdobioną oczywiście odpowiednią naklejką.
-W zimie planuję renowację felg aluminiowych. Poprzedni właściciel miał chyba skłonność do jazdy zbyt blisko krawężników
-Jak się w końcu zdenerwuję, to wtryski pójdą na stół i może wtedy problem z falowaniem obrotów się skończy.
-Z powodu braku stycznika nie działa pozycjonowanie reflektorów i z nieznanej jak dotąd przyczyny napięcie nie dochodzi do prawego lusterka.
Auto jest naprawdę świetne, daje mnóstwo satysfakcji z jazdy. AR 159 rządzi!