• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 159, czyli moja miłość od pierwszego wejrzenia ;)

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witam wszystkich!
Jestem na tym forum od prawie roku, ale dopiero teraz zebrałem się w sobie na wykrzesanie kilku słów na temat mojego nabytku.
AR 159 kupiłem... przypadkiem :) Szukałem dla siebie pierwszego samochodu. Byłem nastawiony jednokierunkowo na BMW serii 3, jednak w czasie poszukiwań żaden egzemplarz szczególnie nie wpadł mi w oko. Dopóki nie dostałem mandatu. Przy okazji oczekiwania na kwit obejrzałem policyjną 159-tkę i auto mnie zaintrygowało. Kilka dni później w jednym ze szczecińskich komisów trafiłem ponownie na Alfę, pochodzącą z pierwszorzędnego włoskiego importu. Tym razem obejrzałem samochód bardziej wnikliwie. Sprawdziłem historię po VIN, następnego dnia umówiłem się na przegląd w serwisie Fiat i... dokonałem zakupu, tak naprawdę totalnie nie znając tego modelu! Bo ile można wyczytać w jeden wieczór. Do tej pory dziwię się sobie, jak mogłem coś takiego zrobić. Przecież to czysta głupota... Ale najlepsze jest to, że wcale nie żałuję!
Spalanie przyzwoite. Znakomicie się prowadzi, czy to w zimie na ośnieżonych ulicach, czy też na suchych krętych nawierzchniach. I całkowicie przeczy opinii nt. osławionej awaryjności pojazdów tego włoskiego producenta.
Co prawda kilka dni po zakupie pękła prowadnica podnośnika tylnej szyby i tylny klocek hamulcowy. Miesiąc później zauważyłem pękniętą tylną sprężynę i padł sterownik silnika. W końcu to mogło przydarzyć się w każdym innym samochodzie :) Zafundowałem też mojej Belli nowe komplety opon, zimowe na "stalówkach". Miałem pewne obawy co do kosztów serwisowania tego modelu, jednak z biegiem czasu okazało się, że nie jest tak źle ;)

+Wywalone klapy wirowe (auto przestało dymić, nie przybywa już sadzy na końcówce wydechu).
+Wyłączony E.G.R.
+Błyszcząca nakładka na wydech oraz nakładki na pedały od misiu7911.
+Serwis eksploatacyjny na bieżąco, a nawet częściej niż ustawa przewiduje :cool: M.in. wymienione płyny w układzie hamulcowym, wspomagania i przekładni. Z tego co wiem poprzedni właściciel zaglądał tylko do rozrządu.

-W przyszłym miesiącu zamierzam przyciemnić tylne szyby.
-Przednie tarcze hamulcowe w tym roku doczekają się wymiany, razem z klockami.
-Malowanie zacisków na kozacką czerwień ozdobioną oczywiście odpowiednią naklejką.
-W zimie planuję renowację felg aluminiowych. Poprzedni właściciel miał chyba skłonność do jazdy zbyt blisko krawężników :)
-Jak się w końcu zdenerwuję, to wtryski pójdą na stół i może wtedy problem z falowaniem obrotów się skończy.
-Z powodu braku stycznika nie działa pozycjonowanie reflektorów i z nieznanej jak dotąd przyczyny napięcie nie dochodzi do prawego lusterka.

Auto jest naprawdę świetne, daje mnóstwo satysfakcji z jazdy. AR 159 rządzi!:P
IMAG1037.jpg IMAG1043.jpg IMAG1045.jpg IMAG1046.jpg IMAG1052.jpg

Dzieki za reklame:)
odnosnie belli to ladniutka i fajnie jej w tych bucikach,pasuje kolorystycznie:)

Zadbana sztuka, fajne wnętrze, nakładki robią robotę - ale czy ten wydech nie jest zamontowany "do góry nogami" ??

Gratuluję zakupu, swoją też nabyłem w Szczecinie ponad rok temu i jestem bardzo zadowolony.Ta końcówka chyba faktycznie jest źle założona bo powinna być wizualnie podcięta ku dołowi a tu tego nie widać. Końcówka jak i inne produkty znanego producenta akcesoriów do AR - misiu 7911 dają świetny efekt estetyczny. Pozdrawiam.

No fakt, kolega ma koncowke wydechu "do gory nogami". Ladne felgi, bardzo podoba mi sie ten wzor 17".

pjenknosc ... taki kolorek chcialem ale mam inny i tez cholernie zadowolny jestem ... :) gartulacje belli ...

Niedawno okleiłem na spółkę z kuzynem tylne szybki i co o tym myślicie? Folia -20%, średni stopień zaciemnienia.

IMAG1107.jpg

na plus ,bez dwoch zdan:)ale spolki jaskolki:)jak sie poklucicie to Ci folie zebami sciagnie:)

Fajne autko w fajnym kolorze (moim zdaniem pasuje tylko ten, biały i czarny - sam mam "czarnucha" w kombi i TI ;) ). Egzemplarz też bardzo zadbany co w pzypadku Alf tylko dodaje jeszcze większego uroku :) Swoją drogą ile kosztowały Cię "zabawy u szamanów", czyli klapy, egr i nowy program do ECU ?

Sam miałem już brać Hondę Accord 7, ba nawet już brelok z logiem "H" do kluczy kupiłem, ale zaczęło się od niemieckich testów w gazetach na łatwość wyprowadzania aut z poślizgów (aut tej samej klasy.... AR159 wygrała ten test, a Accord był ostatni.... . Później przeglądałem fora, gdzie ludzie też zastanawiali się między tymi dwoma autami i więcej odpowiadających w tematach wskazywało na AR... myślę, sobie (a co kufa z tą awaryjnością, czy piszą tu sami mechanicy "włochów" ?)

No i miłość się zaczęła, a co będzie? czas pokaże :)

Koszty serwisu się zmieniają, najlepiej dowiadywać się na bieżąco ;) Mapę modyfikował mi @sdero. Sprawił się bardzo dobrze, chciałem delikatny program, żeby nie przesadzić z Nm :) Gdy będę miał w końcu chwilę to pojadę na hamownię i pochwalę się wykresem.

Korzystając z urlopu wymieniłem kompletne sprzęgło (oczywiście nie sam ;) ) - całość Sachs. I pomalowałem zaciski hamulców.

W poniedziałek wczesnym rankiem postawiłem auto na godzinkę przed domem :cool:
attachment.php

Koszty serwisu się zmieniają, najlepiej dowiadywać się na bieżąco ;) Mapę modyfikował mi @sdero. Sprawił się bardzo dobrze, chciałem delikatny program, żeby nie przesadzić z Nm :) Gdy będę miał w końcu chwilę to pojadę na hamownię i pochwalę się wykresem.
Czyli obecnie masz program bez hamowania ?
W trakcie strojenia tuner nie hamował auta ?

Powiedzmy, że nie było do tego warunków. Niestety nadal nie miałem czasu zhamować samochodu. Albo ja nie mam, albo hamownia :D Ale nic się złego nie dzieje.

Wiosna przyszła :) Nowe stare alu - po renowacji. Dekielki tylko przyłożone - straszny szajs :)
attachment.php

dlaczego nie widze fotki?

Ehh nie działa mi uploader... Tylko wersja basic, ale po chwili ze zdjęcia robi się ikonka.

Dodano po 8 minutes:

Zmieniłem przeglądarkę i aktualizuję dwie ostatnie fotki:

Załączniki

• 20140317120.jpg
    20140317120.jpg
    81.9 KB · Wyświetleń: 226
  • DSC_0202.JPG
    DSC_0202.JPG
    152.7 KB · Wyświetleń: 242
Ostatnia edycja:
Ile cie kosztowała renowacja tych szprychowych felg?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

300 zł. Spray'em. Ładnie to wygląda, zobaczymy jak z trwałością ;)

Amortyzatory
Powrót