• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Opony, jakie?

Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD SW 110 km
Cześć wszystkim.

Z racji tego, że chce założyć po raz pierwszy w swoim życiu Kółka o rozmiarze 215/45/17 nie wiem jaką wybrać firmę opon. Co możecie polecić do 1300 zł? Wybierze się coś ciekawego w tych piniendzach :D ? Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam

Ja szukałem ostatnio dla siebie w rozmiarze 225/45/17 i finalnie wybrałem Goodyear Eagle F1 Assymmetric2. Kierowałem się testami, opiniami i również ceną, bo znalazłem je na oponeo za 390zł/szt. Może 215 będą nawet tańsze?
Oczywiście wytestuję dopiero wiosną...

Niestety kolego twoje kapcie w rozmiarze ktorego potrzebuje kosztuja okolo 1800zl. Mial ktos moze doczynienia z oponami nexen6000 lub federal ss 595 - taka strzalkowata? One sa w interesujacej mnie cenie

Moim zdaniem nie ma się co pakować w chińskie opony. Jeśli Cię nie stać na dobrej jakości ogumienie to zmień felgi na mniejsze, na tym się nie oszczędza. Tak jak pisze weloo - na suchym asfalcie praktycznie nie zauważysz różnicy między żadnymi oponami, ale już na mokrej nawierzchni (szczególnie w kilku pierwszych minutach opadów) różnice są duże. Pomijam już kwestie np. zaufania do takiego taniego chinola przy większych prędkościach.

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim.

Z racji tego, że chce założyć po raz pierwszy w swoim życiu Kółka o rozmiarze 215/45/17 nie wiem jaką wybrać firmę opon. Co możecie polecić do 1300 zł? Wybierze się coś ciekawego w tych piniendzach :D ? Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam

Z tańszych a bardzo przyzwoitych polecić mogę sawa intensa UHP. Mam je na 166 3,2 i bardzo ładnie się zachowują.
Aktualnych cen nie znam, ale powinny się zmieścić w zakładanej kwocie. Na 156tce mam Vredesteiny ultrac cento i gdy się skończą, prawdopodobnie te sawy je zastąpią - nie ustępują im w codziennej eksploatacji.

Jeszcze się przychylam do Barum Brawuris 2-Czeska grupa Continental, cena przyzwoita. Miał ktos takie ?

Jeszcze się przychylam do Barum Brawuris 2-Czeska grupa Continental, cena przyzwoita. Miał ktos takie ?

kolego ja zdarłem dwa komplety takich opon i generalnie byłem z nich zadowolony... dobre zachowanie auta zarówno na suchym jak i mokrym asfalcie...
niestety ich ceny w ciągu ostatnich 2 lat poszły sporo do góry (pewnie ze względu na popularność), choć nadal są konkurencyjne cenowo... nie mniej jednak w tym roku szukam czegoś innego... przymierzam się do opon Nexen N8000 dość dobrze wypadają w różnych testach... i opnie też raczej pozytywne, a cena jak na razie dość mocno atrakcyjna...

Ostatnia edycja:
Dzisiaj sprawdzałem w jakich cenach mogę mieć opony
w tym rozmiarze
Nexen N6000 - 265 zl
Brawuris 3 - 290
Sawa Intensa UHP - 330
Matador Hectorra 2 - 310

Z tego co napisałeś to brałbym Barum Bravuris 3. Na oponeo w indeksie 91Y masz za 303zł. 87V są za 283zł ale zdecydowanie wolałbym dopłacić po 20zł i mieć lepszy indeks i nośność ;)

Obawiam się, że na kupowanie opon na lato po dobrych cenach jest już trochę za późno. Końcem ub. roku kupiłem Nokiany ZG2 215/45/17 91 W na oponeo i płaciłem po 293PLN/szt., po nowym roku cena poszła ostro w górę (why?).

Wiem, że teraz to już musztarda po obiedzie, ale można brać pod uwagę w następnych sezonach:)

Z tą ceną to też zauważyłem po aktualizacji warunków handl. w hurtowniach że ceny poszły w górę...

A ja dam tutaj małą reklamę :P Mam do sprzedania po przebiegu ~4tyś km 4szt 195/65R15 91V Dunlop Sp Sport Bluresponse. DOT2713.
Jakby ktoś potrzebował, PW.

Ostatnia edycja:
Temat możemy uznać za zamknięty. Dziękuje za rady. Zakupiłem jednak Nexen n6000 215/45/17 - załozone :D Pozdrawiam

teraz tylko się szykuj na częstsze naprawy zawieszenia!! :P

Anka

Amortyzatory
Powrót