Logo Podkarpackich Alfaholików

R0bs0n

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB MA , Mito 1.4 MPI , 156 1.8 TS , 145 1.4 TS
W związku z tym że fajnie było by mieć własne logo (chociażby na wyjazd do Gliwic na 1 maja) wrzucam 2 propozycje w kilku wariantach kolorystycznych. Komentarze mile widziane ;)

Wersja 1:

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Wersja 2 :

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Tych którzy są na FB zapraszam do dyskusji w grupie : https://www.facebook.com/groups/podkarpaccy.alfaholicy/812951718754106

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 303
  • 2.jpg
    2.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 295
  • 3.jpg
    3.jpg
    24 KB · Wyświetleń: 298
  • 4.jpg
    4.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 295
  • 5.jpg
    5.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 294
  • flaga_1.jpg
    flaga_1.jpg
    112.4 KB · Wyświetleń: 300
  • 7.jpg
    7.jpg
    11.1 KB · Wyświetleń: 295
  • 6.jpg
    6.jpg
    13 KB · Wyświetleń: 302
  • 8.jpg
    8.jpg
    17 KB · Wyświetleń: 295
  • flaga_2.jpg
    flaga_2.jpg
    97.4 KB · Wyświetleń: 293
Ostatnia edycja:
Ciężko stwierdzić bo wersja 1 świetnie by się prezentowała na aucie a wersja 2 na koszulce :)

Idea fajna, oba wzorki ciekawe a co do produkcji gadżetów...kto się podejmie? Oto jest pytanie...:) Potrzeba kogoś kto zna się na programach graficznych żeby zrobić oba projekty w krzywych do wycięcia a potem to już z górki.

Nie żebym był fanatykiem ale ten krzyż to trochę satanistycznie wygląda... Wiem, że miało być oryginalnie i bez problemów z racji identycznego logo, jak AR ale mi się od razu takie skojarzenie nasunęło.

Ten krzyż maltański będący i w herbie Podkarpacia i Rzeszowa ludziom kojarzy się z niemieckim Krzyżem Żelaznym ;) No cóż , taka już uroda symboli że każdemu pewne rzeczy różnie się kojarzą ;)

W sumie to mi podoba się wzór nr 2 a do tego chętnie bym przygarną kubek w takim kształcie z tym logo:
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• WP_20150310_15_47_36_Pro.jpg
    WP_20150310_15_47_36_Pro.jpg
    53.1 KB · Wyświetleń: 194
  • WP_20150310_15_47_41_Pro.jpg
    WP_20150310_15_47_41_Pro.jpg
    59.1 KB · Wyświetleń: 194
Ostatnia edycja:
Zastrzeżone jest logo podkarpackie jako cały znak graficzno-słowny. Proszę zwrócić uwagę że i owszem jest nawiązanie do niego (bo o to chodziło) niemniej jednak wykorzystany jest jedynie fragment tych 3 paseczków , i to w zupełnie innej kolorystyce. Poza tym chodzi też o niekomercyjne wykorzystanie. Ja bym nazwał to inspiracją czy nawiązaniem a nie skopiowaniem.

PS.Oczywiście pewne elementy pojdą do korekty , jak chociażby kształt tego krzyża czy wielkość czcionki . To wszystko się jeszcze dopracuje zanim wyjdzie gotowy projekt który można będzie użyć do czegokolwiek.

Ostatnia edycja:
Przepraszam koledzy że się wtrącam ale mimo wszystko rzuca się w oczy że ramię krzyża joanitów z loga alfa romeo jest trochę za nisko ,ciekawa jest za to spójność jaka powstaje na fladze bo zarówno tej krzyż po lewej stronie jak i ten po prawej mają wspólną historię jeden i drugi to herby zakonu joanitów w swoich różnych okresach

Przepraszam koledzy że się wtrącam ale mimo wszystko rzuca się w oczy że ramię krzyża joanitów z loga alfa romeo jest trochę za nisko ,ciekawa jest za to spójność jaka powstaje na fladze bo zarówno tej krzyż po lewej stronie jak i ten po prawej mają wspólną historię jeden i drugi to herby zakonu joanitów w swoich różnych okresach
Tak się właśnie fajnie złożyło ;) Dodatkowo wąż biscione z herbu AR jest także w herbie Sanoka , jednego z miast na Podkarpaciu (za sprawą królowej Bony). Oczywiście to ramię krzyża po lewej będzie podniesione do góry ;)

Proszę zwrócić uwagę że i owszem jest nawiązanie do niego (bo o to chodziło) niemniej jednak wykorzystany jest jedynie fragment tych 3 paseczków , i to w zupełnie innej kolorystyce.

Wszystko zależy od tego jak sformowane zostało zastrzeżenie dla tego wzoru.

Poza tym chodzi też o niekomercyjne wykorzystanie.

To tylko sugestia. Bo jeśli będziecie umieszczali to na sprzedawanych koszulkach, kubkach itp.

Wszystko zależy od tego jak sformowane zostało zastrzeżenie dla tego wzoru.
www.wrota.podkarpackie.pl/res/um/region/regulamin_znak_przestrzen_otwarta.doc
Całość regulaminu jest pod linkiem powyżej . Gdybyśmy teoretycznie chcieli występować o zgodę na użycie tego znaku musielibyśmy umieścić go w całości. A projekt naszego logo tego nie przewiduje.

Bo jeśli będziecie umieszczali to na sprzedawanych koszulkach, kubkach itp.
Sprzedawać może osoba fizyczna prowadząca działalność gosp. lub organizacja mająca osobowość prawną i posiadająca zezwolenie na prowadzenie działalności gosp. Oba te podmioty sprzedają na rzecz osób trzecich , tzw. klientów. W naszym przypadku żadne z powyższych miejsca mieć nie będzie. Każdy z nas robi sobie naklejkę,kubek,koszulkę dla siebie w ramach tzw. użytku własnego. Nie ma mowy o żadnej komercjalizacji . Ewentualna komercjalizacja wymagałaby np zarejestrowania stowarzyszenia , zastrzeżenia logo jako znaku graficznego , uzyskania zezwolenia na prowadzenie działalności gosp. ,NIP , Regon , itd.

Kolego zmusiłeś mnie do przeczytania historii Sanoka a właściwie Królewskie Wolne Miasto Sanoka oraz co za tym idzie genezy jednej z części herbu , wychodzi na to że Alfiści Sanoka powinni mieć ulgi podczas rejestracji ,bo promują swoje miasto :pleasantry:

Pozdrawiam
jako mieszkaniec tez Królewskiego miasta Kowal

A mnie sie bardzo podoba logo Warszawy normalne na znaczku alfa romeo- fajnie widac na filmiku warszawscy alfaholicy.

W wolnej chwili zrobiłem coś takiego :)
attachment.php

Załączniki

• Alfaholicy.png
    Alfaholicy.png
    32.1 KB · Wyświetleń: 177
A mnie sie bardzo podoba logo Warszawy normalne na znaczku alfa romeo- fajnie widac na filmiku warszawscy alfaholicy.
Prawie identyczne też ma Małopolska. A chyba chodzi o to żeby nie powielać podobnych pomysłów. Poza tym pomyśl - jak by to wyglądało np na tylnej klapie samochodu. Jedno logo AR (znaczek) a gdzieś niedaleko drugi podobny ? Jakoś mi się to nie widzi ;) Ale problemu nie widzę . Zaprojektuj i zobaczymy ;) Zawsze można wybrać najlepszy z wielu. Byle szybko bo czasu wiele nie zostało.

Dodano po 2 minutes:

W wolnej chwili zrobiłem coś takiego :)
attachment.php
Pomijając fakt użycia i napisów i logo z poprzedniego projektu chciałbyś mieć to na samochodzie ? Wg mnie to jest za mało czytelne żeby zrobić z tego np naklejkę.

I nie zrozum mnie źle bo sam myślałem nad wykorzystaniem konturu województwa ale po pierwsze z nieco dalsza naklejka z takim logo byłaby praktycznie nieczytelna a po drugie sporo różnych klubów już używa tego motywu. Choćby Włoskie Podkarpacie. Logo powinno być najprostsze z możliwych i niepowtarzalne. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to do dzieła ;)

Dodano po 3 minutes:

Kolego zmusiłeś mnie do przeczytania historii Sanoka a właściwie Królewskie Wolne Miasto Sanoka oraz co za tym idzie genezy jednej z części herbu , wychodzi na to że Alfiści Sanoka powinni mieć ulgi podczas rejestracji ,bo promują swoje miasto :pleasantry:

Pozdrawiam
jako mieszkaniec tez Królewskiego miasta Kowal
Również pozdrawiam miłośnika średniowiecznej heraldyki i historii :)
Może przy kiedyś przy jakiejś okazji uda się porozmawiać o zakonach rycerskich , wyprawach krzyżowych itp Pasjonujący i obszerny temat.

Ostatnia edycja:
Jak sam wiesz skoro zrobiłeś poprzednie loga czcionka to Alfaowner więc nie musiałem jej od Ciebie kopiować. A z napisem "podkarpacie" poszedłem tym samym torem co Ty (zmieniłem jednak proporcje liter). Pomysł użycia czcionki "Trebuchet" wydał mi się całkiem fajny, bo korzysta z niej województwo podkarpackie w swoich materiałach.
Zapomniałem napisać, że wziąłem od Ciebie węża ale jest to przecież doskonale widoczne. Myślałem, że każdy może dać swoją propozycję a zapożyczenia nie wywołają Twojego oburzenia. ;)

Jak sam wiesz skoro zrobiłeś poprzednie loga czcionka to Alfaowner więc nie musiałem jej od Ciebie kopiować. A z napisem "podkarpacie" poszedłem tym samym torem co Ty (zmieniłem jednak proporcje liter). Pomysł użycia czcionki "Trebuchet" wydał mi się całkiem fajny, bo korzysta z niej województwo podkarpackie w swoich materiałach.
Zapomniałem napisać, że wziąłem od Ciebie węża ale jest to przecież doskonale widoczne. Myślałem, że każdy może dać swoją propozycję a zapożyczenia nie wywołają Twojego oburzenia. ;)
Nie chodziło mi o użytą czcionkę tylko o układ obu napisów i o logo ;) Oburzenia nie ma żadnego , bo nigdzie nie zastrzegałem sobie praw autorskich :P Chodzi natomiast o stworzenie czegoś kreatywnego , zupełnie nowego a nie sugerowanie się innymi projektami , bo jak zapewne sam rozumiesz wybierać można pomiędzy zupełnie nowymi projektami a istniejące już w razie wybrania któregokolwiek można potem modyfikować.

PS. Jeśli innym Twój projekt się spodoba to ja problemu oczywiście w tym nie widzę ;) Niech każdy wybiera to co mu się podoba.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót