Prośba o sprawdzenie auta

M4rcin3z

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 147 16V 1.6 TS 105KM
Cześć.

Jestem nowym na Waszym/Naszym forum :P

Mam małą prośbę. Obecny samochód się sypie (astra F). Nastawiłem się trochę na AR147. Znalazłem coś takiego:http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-147-skora-alu-felgi-ID6y7XK1.html#ce4f8f8d26 . Nie zależy mi na skórze itp. ważne żeby była klima (fajnie jeśli działa xD). Czy ten egzemplarz z linku jest wart tej ceny jak na Wasze oko? Zastanawiam się czy warto za taką kasę kupować 147 czy lepiej więcej wydać... Wiem, że lepsze są diesle w AR, ale są też droższe :/ Może Wy coś widzicie po tych zdjęciach niż ja :P Bo wg mnie bardzo ładnie się to wszystko prezentuje i teoretycznie od prywatnej osoby, a nie handlarza...

Dzięki za pomoc :)

Siema.
1. Ogłoszenie jest z Poznania dobry link wstawiłeś? I juz jest zreszta oznaczone jako nieaktualne.
2. Troche sporo jak na taki przebieg
3. Z zdjeć zabardzo nie sprawdzisz co i jak. Większość kwesti wyjdzie zazwyczaj na miejscu (rysy, obicia No i przedewszystkim mechanika)
4. Jak chcesz benzyniaka to 1.6 105km jest najtańszym w eksploatacji ale nie daje tyle frajdy z jazdy. Troche za mała moc do masy. Na cywilna jazdę nada sie.

Z tym Poznaniem to wiem przesadziłem :P Czyli żeby była frajda to jaki? Diesel czy benzyniak...? Znajdę coś ciekawego do 6-7k zł?

Jak swoja astre masz z "magicznym" C16se to przy 1.6 w alfe zawiedziesz sie.
Alfa - ta sama moc ale większa masa. Silniki w alfie? Jak u innych Diesel=większy moment. O benzyniaki myślisz dbać bardziej zwłaszcza wersje z wariatorem. Przy benzynie 2.0 jeszcze bardziej bo nie wybacza kiepskiego oleju jak i trzymania sie książkowych interwałów zmian. Zreszta - tak jak zadbasz tak pojeździsz. Jak nie zależy Tobie na skórze to szukaj bez. Kilka stówek zawsze mniej.

Astre mam w 1.4 i to jeszcze ten najsłabszy 57KM czy 60KM... Jeździłem już 147 1.6 105KM i nie było źle, bo szwagier kupił jakieś pół roku temu.. Mówisz, że o diesle nie trzeba tak aż bardzo dbać jak o benzyniaka? Ale pewnie droższe w "eksloatacji" co? Najpierw się napaliłem na diesle, ale też są droższe w zakupie i nie wiem co "gorsze" :P

A dużo spala Twoja 2.0?

Gazu jakies 12,5 w mieście ale ostatnio robie same krótkie trasy. Trasa i 110km / h to jakies 8,5 - 9 liczone po tankowaniu nie z kompa.
Jak bedziesz robił krótkie trasy to benzyna jak dłuższe tak by silnik sie rozgrzał i chociaz chwile odgrzany jechał to Diesel. No chyba ze masz 4x wiecej kasy to V6 :D
Benzyna - bierze olej, trzedba pilnować poziomu, nie jeździć na niskich obrotach(trzymać sie zakresu od 2000 do 7000) plus wariator przy mocniejszych wersjach ale jak olej dobry olej to raczej nie..
Diesel - egr, turbo, dwumas, dpf
Jednak poraz kolejny jak dbasz, pilnujesz (i tym samym płacisz) to nie bedzie problemu z żadnym z nich. Zreszta z innymi samochodami tez. Ja poprostu nie lubię dźwięku diesla i tyle:). Oczywiście im wiecej samemu robisz ale dobrze tym wiecej kasy zostaje + satysfakcja i wrażenia jazdy Alfa;););)

Byłem, zobaczyłem i.... nie nie zwyciężyłem, a zostałem olany... :/ Na miejscu się okazało, że szefa nie ma i nie wiadomo kiedy będzie, a pracownik nic nie wie... Generalnie nie wart tej ceny (moja astra lepiej wygląda w środku mimo, że ma 23lata :/ )Już nie wspomnę, że opony prawie slicki. Poszukiwania dalej trwają :)

Raczej jeszcze troche poszukasz. Ja po swoja jechałem pod Lidzbark Warmiński. Kumpel z pracy Gniezno. O dziwo od handlarza i było (i jest)wszystko ok.

Amortyzatory
Powrót