Przynudzę może trochę ale wszystko związane z naprawą silnika tutaj opisałem
Miałem analogiczny przypadek z tą różnica że wiedziałem co kupuję .
Poszukiwania wału spełzły na niczym. Nowy to kolosalne pieniądze.
Zaznaczam dobry znajomy - mechanik stwierdził -wymienimy same panewki na nominały a wał tylko wypolerujemy.I to było uczciwe uważam ponieważ oddając ją do "innego mechanika" zrobiliby to samo a skasowali jak za remont kapitalny. Zresztą nie miałem wielkiego wyboru wielu "specjalistów" odwiedziłem i każdy na słowa Alfa 156 2,5 v6 od razu mówił NIE.
Koszt :
- panewki około 180 zł
- olej do silnika 8 litrów 10w-40 160 zł
- filtr oleju 25 zł
- robocizna + inne pierdółki 230 zł
cieszyłem się bo wyszło nie najgorzej. Ale starczyło na 2 miesiące. Odezwały się dzięcioły przy ciepłym silniku i wszystko stało się jasne .
Tym razem zakupiłem cały silnik z anglika od specjalistów którzy za bardzo nie wiedzieli co sprzedają i nigdy nie widzieli na oczy wału korbowego. Na oględziny zabrałem ze sobą tego samego mechanika. Rozebraliśmy na miejscu dół silnika oraz górę - mechanik ponarzekał na ogólny stan motoru, na co sam się nabrałem spisaliśmy umowę z 1 miesięczną gwarancją i po zapłaceniu 2500 zł oraz po zapakowaniu silnika na paletę - w drogę do domu 160 km. Swoją drogą trzech chłopów miało co robić aby ten cud techniki zapakować do busa.
Koszty :
- silnik 2500 zł
- koszty transportu free - służbowy samochód i akurat wypadła mi traska w tamtą stronę
- mechanik za cały dzień jazdy ze mną i oględziny 100 zł plus obiad nie pamiętam
- uszczelniacze wału 58,82 IC zł i 36,05 ASO zł
- filtr oleju Knecht 29,55 IC
- filtr powietrza Knecht 46,52 IC
- olej Motul 6100 10 litrów 320 zł
- koncentrat płynu do chłodnic HEPU 5 litrów 75 zł
- kompletny rozrząd 569 zł + wysyłka zakupiłem na alledrogo .
- chłodnica wody 350 zł alledrogo ( nie wyglądała najlepiej a łatwo ją było wymienić ),
- nowy pasek do napędu urządzeń Bosch, płyn hamulcowy Ferodo dot 4, i nowy olej do wspomagania 126 zł
- nowe sprzęgło Valeo 549 zł,
- nowe mocowanie (łapa silnika) w ASO 128 zł chyba bo zagubiłem gdzieś fakturę
- no i doszła jeszcze pompa wody za 275 zł magneti marelli
- nabicie klimy + nowy filtr kabinowy 120 zł
I mam jedno pytanie .
Tą Alfe kupiłeś niedawno od jakiegoś handlarza czy jeździsz nią od dłuższego czasu . Możesz podzielić się informacjami. Jeśli kupiłeś to ile to auto kosztowało ?
Tutaj masz linka do aukcji na której sprzedają sam wał używany :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=500671392 ale szczerze to ja bym tego nie kupił .