Ceny Brery

• Autor wątku Autor wątku jqr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na szczęście w przyrodzie jest różnorodność, co by było gdyby każdemu podobały się urodziwe, dobrze prowadzące się i tanie w utrzymaniu blondyny? Cywilizacja by tego nie przetrwała, koni trojanskich by nie starczyło. Brera jaka jest każdy widzi...

A co trudnego jest w utrzymaniu 3.2 JTS?

Raczej takiego, który nie ma alergii na Alfę Romeo :)

Można by zaryzykować nawet tezę, że nie bez powodu nikt go nie kupował, gdy było nowe.
A no i co do samej nazwy tematu jakby - ceny Brery są obecnie absurdalne

Nadmiernie upraszczasz. Obecnie jeździ po świecie pewnie kilkanaście tysięcy brer a to już, samo w sobie, winduje potencjalnie cenę.
Auto jest niebywale piękne i nietuzinkowe i to także ma wpływ na cenę.
Nie kupowano go, bo:
a) było za ciężkie
b) było za drogie
c) miało mało ciekawą paletę silników
d) odium awaryjności marki miało na pewno duży wpływ.
Brera, dobrze utrzymana, w pełni wyposażona i z dobrym silnikiem (a więc 2.0 JTDM i 1.8 TBi) to potencjalny youngtimer.
I bardzo dobrze.
Silnik 2.4 JTDM jest za ciężki do tego i tak ciężkiego auta: bilans rrozkładu masy jest nieciekawy.
Silniki JTS, mimo grona fanów na tym forum, to dziadowskie i zawodne, kosztochłonne rozwiązania, poza tym palą jak smoki.

Co do łatwości sprzedaży: no nie zawsze, na przykład to ogłoszenie wisi już chyba dwa lata, a rok to na pewno.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...lar-dach-bez-bik-krd-ID6B6fGK.html#f268fffef9

A to wystartowało chyba wiosną zeszłego roku z ceną bodaj 37 tysięcy, piotem 35, 32 a teraz tyle ile widzicie, I nikt nie kupuje.
Pytałem, dzwoniłem: facet mówi niejasno, historia auta niejasna, było bite itd. Ludzie myślą: mina.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-2010-rok-diesel-2-0-170km-ID6D7f5r.html#8848936aba

Ostatnia edycja:
Wiesz co Facebook robi z kontami ludzi, którzy sieją fake news?

Racz zaznaczać, że wypisujesz swoje prywatne farmazony na temat czegoś, na czym się nie znasz.

Silnik 2.4 JTDM jest za ciężki do tego i tak ciężkiego auta: bilans rrozkładu masy jest nieciekawy.
Silniki JTS, mimo grona fanów na tym forum, to dziadowskie i zawodne, kosztochłonne rozwiązania, poza tym palą jak smoki.

A to właśnie 2.4JTDm był najczęściej sprzedawanym w przypadku Brery. Zaraz za nim plasuje się 2.2JTS.

obraz_2021-02-05_221316.png

Odnośnie tych dwóch ogłoszeń, które wrzuciłeś ciężko cokolwiek wyrokować, skoro nie znamy relacji osób, które te samochody oglądały.

Aczkolwiek obserwując cały rynek, cieszę się, że jak do tej pory swoje AR sprzedawałem wśród znajomych i to na zasadzie, że kupujący chciał mój samochód, a nie ja szukałem kupca :)

Te Brery i wogóle samochody coupe to są ciasne, i dużo palą, i mało ich i ludzie nie chcą ich sprzedawać tanio ;-) Trochę luzu :-)
A zarówno dla fanów jak i malkontentów filmik w którym każdy znajdzie potwierdznie swojego wyrobionego zdania o Brerze - szczególnie w komentarzach.

htt ps://youtu.be/fb8mpX1Styo

Filmik znam, komentarze jak wszędzie.
To jak niekończąca sie dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.
Przynajmniej pośmiać się można jak poznaję nowe argumenty.
Najciekawsze są zawsze od niezadowolonych, co mieli brere i żałują bo się cielak do bagażnika nie mieścił a do audi bez problemu, albo problem z folelikami i wózkiem. No i ten ujowy naped 4x4, starym ursusem 2x2 dalej można wjechać i jeszcze furę słomy pociągnie. Dużo paliła, psuła się od stania w ciepłym garażu, normalnie pechowa jakaś.
Każda rzecz (buty, auto) ma swoją klientelę, problemem jest niedopasowanie, zresztą to w każdej dziedzinie życia.

To jak niekończąca sie dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

Tu nie ma żadnej dyskusji. Święta Wielkanocne w chrześcijaństwie mają najwyższą rangę: zarówno teologiczną, jak i kultyczną.

co to są prywatne farmazony? czemu nie odnosisz się do konkretów, danych, faktów tylko robisz jakieś wycieczki osobiste? Wyjaśnij, tu i teraz. Co to w ogóle ma być za poziom dyskusji?

- - - Updated - - -

A to właśnie 2.4JTDm był najczęściej sprzedawanym w przypadku Brery. Zaraz za nim plasuje się 2.2JTS.

To był żart oczywiście? Bo nie spojrzałeś na lata produkcji, prawda? No właśnie. Silnik TBi wszedł dopiero w 2009. Silnik 2.0 także. Tymczasem JTS był klepany od 2005 a 2.4 rok później.
Jak można wysnuwać jakiekolwiek wnioski na bazie tego zestawienia?
A co do jakości: wystaw Brerę z silnikiem TBi i z silnikiem JTS. I porównaj ceny, jakie zaproponują Ci kupujący.

Kolejny raz piszesz farmazony na temat niskiej jakości silników JTS, o którym to temacie nie masz absolutnie żadnego pojęcia. Dlatego skończ już.

To był żart oczywiście? Bo nie spojrzałeś na lata produkcji, prawda? No właśnie. Silnik TBi wszedł dopiero w 2009. Silnik 2.0 także. Tymczasem JTS był klepany od 2005 a 2.4 rok później.
Jak można wysnuwać jakiekolwiek wnioski na bazie tego zestawienia?
A co do jakości: wystaw Brerę z silnikiem TBi i z silnikiem JTS. I porównaj ceny, jakie zaproponują Ci kupujący.

Nie, to nie był żart, to jest fakt - najwięcej sprzedano Diesla 2.4JTDm.
I lata produkcji nic tu nie zmienią. A czy widzisz gdziekolwiek moje wnioski wysnuwane na podstawie tego zestawienia? Nie, żadnych nie było.
Więc zluzuj gumki i czytaj co napisałem ;)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
co nie zmienia faktu, że opinie o silniku są słabe i te opinie mają wpływ na cenę. Brery/Spidery z 2,2JTS kosztują bardzo podobne pieniądze do 2,4JTDM, a diesel do tych aut pasuje jak gumiaki do garnituru (to jest moja opinia, możecie się z nią nie zgadać ale miałem już jedno cabrio w dieslu i więcej w takim aucie nie popełnię zdroworozsądkowego kompromisu - następne będzie obowiązkowo w benzynie) . dobrze, że chociaż ten diesel to R5. do tego w warunkach polskich dochodzi kwestia 18% akcyzy na 2,2JTS, co powoduje, ze ten silnik jest jeszcze mniej atrakcyjny. spidera i brery w TBi wyszło coś ok. 1500sztuk każdego i pomimo 3% akcyzy są one dużo rzadsze i co za tym idzie droższe. różnica w cenie pewnei też wynika z tego, że to ostatnie lata produkcji, więc sa najmłodsze.

jeśli zaś chodzi o opinię, to słabą opinię potrafi zrobić jeden źle obsłużony klient - patrz youtube i mercedes za milion.

Ostatnia edycja:
Kolejny raz piszesz farmazony na temat niskiej jakości silników JTS, o którym to temacie nie masz absolutnie żadnego pojęcia. Dlatego skończ już.

Nie ja to piszę, to opinia 90 procent warsztatów zajmujących się AR. Nie zmienisz tego nawet jakbyś mocno dociągał gumę w majtach. Literalnie niemal WSZYSCY fachowcy, w tym pisma i portale motoryzacyjne tak uważają. Również mechanicy z mojego wasztatu, gdzie serwisuję swoje alfy od 11 lat stanowczo odradzają zakup auta z JTS.

- - - Updated - - -

Nie, to nie był żart, to jest fakt - najwięcej sprzedano Diesla 2.4JTDm.
I lata produkcji nic tu nie zmienią. a

Zmienią. Brera była w ofercie przez pięć lat.
Silnik JTS w brerze oferowano przez pięć lat.
Silnik 2.4 przez cztery lata.
Silniki TBi i 2.0 JTDM przez dwa lata.
To są fakty, mające jednoznaczny wpływ na wolumen sprzedaży. Jak możesz kupić auto z silnikiem, jakiego nie ma w ofercie?

Nie ja to piszę, to opinia 90 procent warsztatów zajmujących się AR. Nie zmienisz tego nawet jakbyś mocno dociągał gumę w majtach. Literalnie niemal WSZYSCY fachowcy, w tym pisma i portale motoryzacyjne tak uważają. Również mechanicy z mojego wasztatu, gdzie serwisuję swoje alfy od 11 lat stanowczo odradzają zakup auta z JTS.

Takie "opinie" są "najlepsze". "Każdy", "wszyscy", "większość", "bo mój znajomy". Skoro literalnie, to poproszę o źródła tych procentów i kwantyfikatorów.

opinia jest zła i nie ma co tu dyskutować. natomiast czy uzasadniona - to już inna sprawa. problemem silnika jest w zasadzie wyciągający się łańcuch i nagar na zaworach. czyli to co trapi większość nowoczesnych benzyn. mało tego jak porównamy z np. 1,6THP PSA/BMW, 1,8CGI Mercedesa, czy TFSI grupy VAG, to wyjdzie na to, że to całkiem pozytywnie wyróżniająca się jednostka.

Zmienią. Brera była w ofercie przez pięć lat.
Silnik JTS w brerze oferowano przez pięć lat.
Silnik 2.4 przez cztery lata.
Silniki TBi i 2.0 JTDM przez dwa lata.
To są fakty, mające jednoznaczny wpływ na wolumen sprzedaży. Jak możesz kupić auto z silnikiem, jakiego nie ma w ofercie?

Nie, liczb nie zmienią ;)
A to, że te dwa silniki wprowadzili po czasie to inna sprawa i nigdzie do tego się nie odnosiłem, ani żadnych wniosków nie wysnuwałem.
Ale skoro chcesz porównywać to w inny sposób, to wystarczy spojrzeć na poszczególne lata np. 2006 - 2008, rocznie sprzedawało się więcej Diesla R5 niż TBi i 2.0 razem wziętych przez dwa lata :)

PS. Brera w produkcji była 6 lat, nie 5 ;)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót