Wracając do tematu, ja wystawiam jak najbardziej pozytywną opinie silnikowi 2.2 jts. Nie ma w nim elementów, z którymi często są problemy w innych konstrukcjach: turbina, zawór egr, fap czy dwumas. Fajnie wkręca się na obroty i ciągnie do przodu przez ich szeroki zakres. Jak dla mnie fajnie brzmi i jest elastyczny (może to też zasługa dobranych przez AR przełożeń skrzyni). Niebawem jak ktoś chce to, będzie można założyć najnowszy gaz stag do tych silników, więc może być również ekonomicznie. Ja mam wersję selespeed i nie mam żadnych problemów z biegami
. Fakt przełożenie między 5 a 6 mogłoby być dłuższe.
Pozdrawiam
Moglbys napisac cos wiecej o tej Selespeed?
Jak jestes w trybie auto, jedziesz sobie spokojnie w trasie i depniesz ostro w pedal gazu, to redukuje bieg nizej, czy tez regujuje na najwyszy mozliwy przy danej predkosci?
Dajmy na to, jedziesz 100km/h i dajesz gaz w podloge. Zredukuje natychmiast do III, czy przeleci przez jakis bieg posrednio?
Czy ktos sie orientuje, czy [notranslate]Alfa[/notranslate] 2.2JTS Selespeed ma ta sama skrzynie co wersje z manualem, tylko dodany mechanizm zmieniajacy? Czy to zupelnie inna przekladnia?
I jeszcze takie pytanko. Jakie hamulce byly wkladane do wersji 2.2? Takie jak do 2.4 z czterotloczkowym Brembo? Czy zwykle jak do slabszych wersji?
I na koniec pytanko o wydech. Tam sa dwa tlumiki na koncu, czy jeden i tylko rozdzielony na dwie rury?
PS. Mialem juz 159 w swoim zyciu i byl to 2.4. Od tej pory bronie sie przed dieslami, ale hamulce w tej wersji akurat byly wiecej niz dobre