Ja napiszę swoje obiektywne zdanie na temat silnika 2.2 JTS w Alfie Romeo 159. Przymierzałem się do diesla, ale przebiegi i ogólnie ewentualne naprawy/modernizacje ( EGR, DPF, Dwumas, Sprzęgło itp ) skutecznie mnie od wyboru diesla odrzuciły. Wybór padł na jednostkę 2.2 JTS. Powód prosty - 1.9 JTS jak dla mnie jest za słaby, 1750 TBi nie wchodził w grę ( ceny ze względu na młode roczniki ) , 3.2 V6 JTS - spalanie na poziomie 16 Litrów nie wchodziło w grę. Alfę którą zakupiłem pochodzi z polskiego salonu, ma udokumentowany przebieg 89000 KM. Z sprowadzanymi dieslami jest to niestety ciężko. Auto z 2010 roku ma 130 000 KM przebiegu w ogłoszeniach jak i z 2006...masakra.
Co do samego silnika :
- Kultura pracy jest rewelacyjna. Obojętnie czy silnik jest zimny czy nagrzany, jego praca jest na bardzo wysokim poziomie.
- Dźwięk silnika/układu wydechowego nie jest jakiś specjalny. Jak się wkręci auto na wysokie obroty to ładnie "wyje", ale to nie jest Boxer czy Busso V6...
- Przed zakupem naczytałem się, że 159 jest ciężką, że "trzeba mieć" 1000 KM żeby udźwignąć takiego "kolosa" i inne tego typu pierdoły...185 KM w tym samochodzie spisuje się SUPER !! Auto jest dynamiczne, szybkie, ma bardzo fajny moment obrotowy. Jazda w mieście 60 KM/H na 6 biegu, lekkie naciśnięcie pedału gazu i auto bez problemu gna do przodu. Katalogowe 8.8 s do "setki" jest bardzo zaniżone...kilkukrotnie wraz z znajomym sprawdzaliśmy i zawsze wychodziło Nam 8 s do 100 KM/H, czasami 8.1-8.2. Myślę że to bardzo dobry wynik. Przynajmniej mnie satysfakcjonuje.
- Spalanie u mnie w cyklu 80 % miasto ( Zabrze ), 20 % trasa ( jakiś wypad na weekend itp ), średnie spalanie według komputera wynosi 9.3 l. Czy to dużo ? Myślę że nie, ponieważ wcześniejsze benzynowe Alfy jakie miałem - 146 1.6 Boxer spalał równe 10l/100KM, a 147 2.0 TS - 11.5 L/100KM.
- Silnik nie bierze nic oleju, pracuje równiutko
Napiszę jeszcze dlaczego też zdecydowałem się na 159 w benzynie...Wracając swoją wcześniejszą Alfą 156 z próby, na skrzyżowaniu zobaczyłem najnowszą TT-ke, piękna, biała, na ogromnych felgach, podwójny wydech - naprawdę robiła wrażenie ( a nie lubię Audi..szczególnie ich stylistyki ). Opuszczam szybę na dół i co słyszę ???? Ter Ter Ter Ter Ter Ter Ter Ter...MASAKRA !! 2.0 TDI 170 KM...i sobie wtedy pomyślałem, że 159 przy TAKIM wyglądzie ( jak dla mnie najładniejsza Alfa Romeo - nie wliczając w to oczywiście Competizione bo ta jest poza Naszymi portfelami

a przynajmniej moim hehehe

, nie może tak terkotać !! Także mam ogromną satysfakcję jak podjeżdżam do świateł, u mnie cisza, a u gościa obok klekot i mnóstwo hałasu
Zauważyłem też, że osoby które źle piszą o jednostkach 2.2 JTS po prostu nie miały z nimi do czynienia. I nie ma co się dziwić, 90 % ogłoszeń jest z JTD...Myślę że kto zdecyduje się na ten silnik będzie tak samo, a może nawet bardziej zadowolony ode mnie. Naprawdę polecam i pozdrawiam