Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: Prośba o pomoc w przetłumaczeniu dokumentów i rejsracji

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    TG
    Auto
    Mito QV

Domyślnie

Z palca tej ceny nie mozna podać. U mnie(celny w gliwicach) jezeli przyniesiesz wycene rzeczoznawcy to placisz cene z wyceny, więc nie z eurotaksu, ale rzeczoznawca też tego z placa nie może wyssac wiec auto musi byc np uszkodzone bo bardzo się temu przyglądają. I wartośc nie może być niźsza niz 30 proc wartości euotaksu bo Ci auto zezłomuja

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Mogę już mylić liczby.. ale jak kupowałem swoją to wg. EuroTaxu miała wartość chyba 38k zł, na umowie 22k zł, rzeczoznawca po "wnikliwej" analizie stanu technicznego i wizualnego stwierdził "masę uszkodzeń" i wycenił auto na 19k zł. Z tymi wszystkimi kwotami Urzednicy zrobili następująco:
    Najpierw wzięli wycenę rzeczoznawcy - 19k zł, potem popatrzyli na cenę EuroTax zobaczyli że coś mało mnie cenią, więc napisali i powiedzieli że jakiegoś tam podpunktu z wyceny nie mogą przyjąć, kolejnego też i jeszcze tam jakiegoś... i ogólnie "podwyżyli" wartość na lekko ponad 20k zł - i od tej ceny płaciłem akcyzę. <-- to wszystko praktyka nie teoria z 3 lata wstecz.

Akcyza bez rzeczoznawcy i zbędnych dokumentów - ok. 5000 zł

Akcyza po rzeczoznawcy - ok. 2100 zł + 100 zł koszt rzeczoznawcy = 2800 zł w kieszeni.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2001 r. jest VW Passat 2.0 TDI 2006 r.

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Pierwszy raz słyszę, że w urzędzie celnym można negocjować cenę od której obliczany jest podatek akcyzowy. Biorą z Eurotaxu.
    Jak się nie zgadzasz, to owszem, może zostać powołany rzeczoznawca, ale nawet jego świstek niewiele dla urzędu znaczy. Jeżeli dalej się nie zgadzasz, to możesz skierować sprawę do sądu administracyjnego, w którym raczej niewiele wskórasz, bo kasy w budżecie brakuje. W całą procedurę w UC zaangażowanych jest najczęściej 2-3 urzędników, żeby zminimalizować "szansę" na korupcję.
    Może są jeszcze urzędy, gdzie da się coś przykombinować, ale szczerze wątpię.
    Na pewno nie przy takich sumach. Gdybyś miał pociąg lewego alkoholu i kilka baniek na łapówę, to może, ale nie przy gracie za 10 tys.

Procedura jest dokładnie opisana w Kodeksie Celnym (szczególnie art. 23 §7).
    teraz boją się brać, pozatym budżet jest tak cienki że wszystko jest do oporu oparte na przepisach i paragrafach żeby jak najwięcej wyciągnąć

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Kilka lat temu było luźniej, teraz już się nie szczypią, chociaż pewnie są wyjątki.

Jak ostatnio rejestrowałem to przyniosłem wydruk z licytacji na ebayu, żeby uprawdopodobnić cenę.
    Pan powiedział, że przecież on nie kwestionuje, że tyle zapłaciłem - mój fart.
    Ale jego nie interesuje wartość transakcyjna, tylko wartość celna.

Tylko raz nie było problemu z wartością celną - przy rejestracji Kappy Coupe - nie mieli jej w żadnych tabelkach i wysłali zapytanie do urzędu nadrzędnego. Odpowiedź była tak, że mają przyjąć moją (już ją znali).
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

a akcyzę płaci się zawsze czy ma to znaczenie , czy auto zostało kupione na umowę kupna-sprzedaży czy fakturę ....

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Zawsze jak idzie z zagramanicy

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

No to mnie trochę przeraziłeś że będę musiał wybylić jeszcze jakieś 5 tyś masakra

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

A jaki to samochód i motor?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

AR 159 JTDm 150km
    A cha i chyba wczesnej trochę źle określiłem pytanie:
    Czy wysokość akcyzy jest taka sama przy umowie kupna-sprzedaży i faktury czy te stawki są inne

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

CHYBA taka sama.. niemniej wyluzuj jak masz 1.9, ja myslalem że masz silnik powyżej 2000cm3, tak to płacisz raptem 3% bodajże.. i czy by to było od EuroTaxu czy od rzeczoznawcy to całe gówno wyjdzie.. Ja miałem ostatni tydzień płacenia 13% powyżej 2000cm3 więc mi się w miarę udało, a teraz jest chyba 18% więc ładnie .