Oglądałem dziś Alfę GT z 2006 roku, która z wyglądu zewnętrznego i wewnątrz prezentowała się naprawdę super. Ale wgłębiając się w sprawy silnika kilka rzeczy zaczęło mnie zastanawiać. Jako, że nie jestem aż tak biegły w tych sprawach pozwolę sobie prosić was o pomoc
1. Odometr pokazywał 1885,8km tylko, a zastanawia mnie to ponieważ sprzedający posiada porządny interfejs diagnostyczny (nazwę niestety zapomniałem ale podobna do Nexus/Nexton etc.)
2. Co się tyczy interfejsu to pewnie wszystko mogli pozmieniać.
3. Gdy podłączył auto pod ten interfejs pokazało Alfę GT ale rok '03 (a nie '06), do tego pod ECU PROGRAMMING DATE widnieje data 03/26/2009.
U mnie pod FESem w ogóle za pierwszym razem wykryło jako Alfę 147 o_O. Do tego jak chciałem podłączyć się FESem to wyskakiwał najpierw błąd ISO. ECU ISO CODE: FD 86 43 04 1F (jeżeli to coś pomoże).
Z racji tych błędów zacząłem się zastanawiać czy nie było czasem coś kombinowane z komputerem w aucie :/
Inne kwiatki to (zaznaczam, że wszytko to obserwowane na jałowym biegu i zimnym silniku):
4. Egr -28%
5. Wtryski, i tutaj jest ciekawie, pokazywały bardzo różne od siebie wartości. Nie pamiętam ich dokładnie więc podam przybliżone wartości:
I: -0.4,
II: -1,2
III: -2,2
IV: 3,8!!!
Na tyle ile wyczytałem to wygląda, że tylko pierwszy jest ok, ale nie wiem czy takie wskazania są w ogóle możliwe?! Do trzech pierwszych nie jestem pewny czy tyle dokładnie wynosiły ale pamiętam, że były duże różnice między nimi. Ostatni pamiętam na 100% bo mnie aż zaskoczyło. Sprzedający twierdzi, że to na zimnym się nie sprawdza i to przez to.
6. Falujące lekko obroty po zapaleniu, zaznaczam że lekko, a co śmieszne zaczęło się powoli i coraz szybciej o_O Wiem, że istnieje coś takiego chyba w Skodach, że auto samo doładowuje aku ale czy takie coś było w GT, czy to właśnie oznaka tych wtrysków?
7. Lampy przednie miały różne numery (jedna miała 2 numery, druga tylko jeden), załączam zdjęcia. Do tego jedna z nich ma napis BLACK, a druga BLACK i niżej GREY. Nie wiem jak w GT, czy to normalne?
8. Zaślepka od airbagu pasażera jest poluzowana tak, że ją całą ściągnąłem z jednej strony. Sprzedający twierdzi, że to przypadłość Alf ale mnie to dziwi, bo u mnie w 147 siedzi ciasno i ani drgnie.
Autko na prawdę zadbane z zewnątrz i wewnątrz, ale skutecznie mnie odstraszają takie kwiatki jak opisałem. Boję się, że przy takim sprzęcie jaki posiada można było spokojnie coś kombinować w komputerze.
jakbym sobie coś przypomniał to pozwolę sobie pytać Was
Pozdrawiam.
![]()