Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Alfa GT - prośba o pomoc w wątpliwościach.

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie Alfa GT - prośba o pomoc w wątpliwościach.

Oglądałem dziś Alfę GT z 2006 roku, która z wyglądu zewnętrznego i wewnątrz prezentowała się naprawdę super. Ale wgłębiając się w sprawy silnika kilka rzeczy zaczęło mnie zastanawiać. Jako, że nie jestem aż tak biegły w tych sprawach pozwolę sobie prosić was o pomoc

1. Odometr pokazywał 1885,8km tylko, a zastanawia mnie to ponieważ sprzedający posiada porządny interfejs diagnostyczny (nazwę niestety zapomniałem ale podobna do Nexus/Nexton etc.)

2. Co się tyczy interfejsu to pewnie wszystko mogli pozmieniać.

3. Gdy podłączył auto pod ten interfejs pokazało Alfę GT ale rok '03 (a nie '06), do tego pod ECU PROGRAMMING DATE widnieje data 03/26/2009.
    U mnie pod FESem w ogóle za pierwszym razem wykryło jako Alfę 147 o_O. Do tego jak chciałem podłączyć się FESem to wyskakiwał najpierw błąd ISO. ECU ISO CODE: FD 86 43 04 1F (jeżeli to coś pomoże).

Z racji tych błędów zacząłem się zastanawiać czy nie było czasem coś kombinowane z komputerem w aucie :/

Inne kwiatki to (zaznaczam, że wszytko to obserwowane na jałowym biegu i zimnym silniku):

4. Egr -28%

5. Wtryski, i tutaj jest ciekawie, pokazywały bardzo różne od siebie wartości. Nie pamiętam ich dokładnie więc podam przybliżone wartości:
    I: -0.4,
    II: -1,2
    III: -2,2
    IV: 3,8!!!
    Na tyle ile wyczytałem to wygląda, że tylko pierwszy jest ok, ale nie wiem czy takie wskazania są w ogóle możliwe?! Do trzech pierwszych nie jestem pewny czy tyle dokładnie wynosiły ale pamiętam, że były duże różnice między nimi. Ostatni pamiętam na 100% bo mnie aż zaskoczyło. Sprzedający twierdzi, że to na zimnym się nie sprawdza i to przez to.

6. Falujące lekko obroty po zapaleniu, zaznaczam że lekko, a co śmieszne zaczęło się powoli i coraz szybciej o_O Wiem, że istnieje coś takiego chyba w Skodach, że auto samo doładowuje aku ale czy takie coś było w GT, czy to właśnie oznaka tych wtrysków?

7. Lampy przednie miały różne numery (jedna miała 2 numery, druga tylko jeden), załączam zdjęcia. Do tego jedna z nich ma napis BLACK, a druga BLACK i niżej GREY. Nie wiem jak w GT, czy to normalne?

8. Zaślepka od airbagu pasażera jest poluzowana tak, że ją całą ściągnąłem z jednej strony. Sprzedający twierdzi, że to przypadłość Alf ale mnie to dziwi, bo u mnie w 147 siedzi ciasno i ani drgnie.

Autko na prawdę zadbane z zewnątrz i wewnątrz, ale skutecznie mnie odstraszają takie kwiatki jak opisałem. Boję się, że przy takim sprzęcie jaki posiada można było spokojnie coś kombinować w komputerze.

jakbym sobie coś przypomniał to pozwolę sobie pytać Was

Pozdrawiam.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0002.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	53.4 KB
ID:	80016Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0004.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	49.9 KB
ID:	80017Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0005.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	95.5 KB
ID:	80018Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0009.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	56.6 KB
ID:	80019Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0010.jpg
Wyświetleń:	158
Rozmiar:	98.7 KB
ID:	80020Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0012.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	72.3 KB
ID:	80021

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

vin w eper i będziesz miał datę produkcji autka

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Okej, sprawdziłem już sobie datę produkcji. Ale co z tymi wątpliwościami, poradzisz coś?

W eperze są takie dane:

Engine: 5075070 Vehicle: 00053331 Prod. date: 10/7/2006

A na blaszce, na pasie przednim, nie ma żadnego numeru: 5075070.

A ten drugi jest bez pierwszego zera, czyli:
    00053331.
    Ostatnio edytowane przez malutki ; 14-12-2012 o 14:06

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    była:GT Q2 1.9, Mito 1.4TB Jest:KIA Sportage XL AWD AT 2.0 CRDi, Honda HRV 1.5 i-VTEC CVT Executive

Domyślnie

1. mi odometer też pokazuje głupoty
    2. pewnie tak
    5. nieładne korekty, III i IV to wogóle.. mi jeden na 0,7 hula i sie zastanawiam czy go nie robić..
    6. mi nie faluje.. ani tyci tyci
    7. pewno zmieniane..
    8. a gdzie tam tak mają, mi siedzi idealnie ciasno, kumplowi lota, bo poduchy zmieniał po bum

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał malutki Zobacz post
    5. Wtryski, i tutaj jest ciekawie, pokazywały bardzo różne od siebie wartości. Nie pamiętam ich dokładnie więc podam przybliżone wartości:
    I: -0.4,
    II: -1,2
    III: -2,2
    IV: 3,8!!!
    Uwaga - taka korekta na czwartym wtrysku może oznaczać urwaną klapę w kolektorze i mniejszą kompresję na tym cylindrze - a sam wtryskiwacz będzie dobry. Sprawdzić to można w prosty sposób - zamień wtryskiwacz pierwszy z czwartym. Jeśli na czwartym cylindrze korekta nadal będzie pokazywała bardzo dużo w plusie - to problem nie leży we wtryskach.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar 5turbo
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159,GT, Bravo 2.0, Formuły Promot III, Dallara F393

Domyślnie

Tomek,. powiedz mi skąd wtrysk ma wiedzieć o tym że jest mniejsze ciśnienie sprężania w cylindrze? Jak mierzy to ciśnienie? Jaka jest zależność między korekcją a kompresją?

Malutki a propos korekcji Fesem. Ja bym do końca nie wierzył w ten interfejs. U mnie w 156 np pokazuje kompletne głupoty. Korekcje rzędu 2,5 nawet. Pod KTS`em Boscha i np. CDIF`em występują korekcje dużo mniejsze, które pokrywają się dla tych interfejsów. A sprawdzenie koreckji najlepiej zrobić dynamicznie przy rozpędzaniu się od około 1200 obr do końca na 4 biegu przy rozgrzanym silniku.
    Ostatnio edytowane przez 5turbo ; 21-12-2012 o 11:01
    www.5turbo.com
    Nowe natchnienie Promot 76/84
    Nowsze Dallara F393
    159 1.9 280 F40 inside
    159 ti 2.4 210
    Fiat Barchetta 131
    Fiat Coupe 2.0 20VT 220

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

5turbo - nie miałem do tej pory żadnych znaków żeby nie wierzyć w FESa, ale to i tak nie jest ważne, ponieważ te korekty były widoczne na ich interfejsie diagnostycznym, który wyglądał na taki za kilkanaście tysięcy złotych, więc myślę, że tutaj o błędnych wskazaniach nie ma mowy

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9JTD

Domyślnie

Nie będę zakładał naturalnie nowego tematu, więc podkleję tutaj link:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-gt-1-9-...C27263870.html

Co sądzicie o tym aucie? Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu, ten model wydaje się w rozsądnej cenie, z niedużym przebiegiem, bezwypadkowy, serwisowany w ASO. Dodatkowo jest to obejrzenia w Chrzanowie, a ja sam z Krakowa jestem, więc niedaleko.

Ktoś może miał doświadczenia z tym handlarzem, albo widzi coś na co warto zwrócić uwagę jak będę już na miejscu przy oglądaniu? Na pewno na początek poproszę numer VIN, aby być pewnym historii.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    Tomek,. powiedz mi skąd wtrysk ma wiedzieć o tym że jest mniejsze ciśnienie sprężania w cylindrze? Jak mierzy to ciśnienie? Jaka jest zależność między korekcją a kompresją?
    Dokładnie jaka jest zależność między kompresją a korekcją to Ci nie powiem - nie znam bowiem procedur, na podstawie których obliczana jest dawka korygująca - ale niestety tak jest, jak piszę. Na bazie paru przypadków, w których takie korekty wskazywały na problem niestety nie z wtryskiem, a z nie do końca dobrze zachodzącym procesem spalania mieszanki. Wątpliwości rozwiązuje zamiana wtryskiwaczy miejscami - jeżeli duża korekta zostaje przy cylindrze, a nie przy wtryskiwaczu - to problem nie leży we wtrysku.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów