Giulietta vs. Lancia Delta

Wybrałbym deltę i unikałbym jak ognia fabrycznej instalacji lpg.
Tego nikt po za serwisami nie robi.A koszty są trochę z kosmosu.
a jak benzyna to jaki silnik?? dlaczego tak odradzasz gaz w lanci skoro ponoć silniki to to samo co w bravo a tam polecaja gaz

Nie odradzam LPG ale te fabryczne instalacje.Tej instalacji nie naprawisz czy nie z serwisujesz byle gdzie. Oprogramowania ,które jest zabezpieczone kluczem ogranicza dostępność.
Silniki 1.4 benzyna są takie same jak w giulietcie tylko moc jest inna.
Ewentualnie silnik 1.8 tbi z automatem ale i koszty są inne .

Ostatnia edycja:
Ok ,dziękuje , poczytałem że najlepiej jednka brac samą benzyne ( mało warsztatów potrafi ogarnąv lpg ) żeby rocznik od 2010 + bo skrzynia lepsza i zeby sprawdzic ledy dokąłdnie bo drogie i słabo dostępne oraz drogie zamienniki przy przepaleniu .. oraz unikać zawieszenia aktywnego

Ostatnia edycja:
Przepala się jak w każdym aucie z ledami.
Tylne można już naprawiać są filmiki w necie.O przednich nie słyszałem.

Koszty czego są z kosmosu?
Wtryskiwacze cena razy dwa ,reduktor razy dwa, filtry razy dwa robocizna razy dwa dostępność serwisów razy minus 50.
Instalacja wytrzymałość ma podobną do instalacji polskich producentów .Polskie sterowniki i oprogramowanie już dawno wyprzedziły włoskie.

Wtryskiwacze cena razy dwa ,reduktor razy dwa, filtry razy dwa robocizna razy dwa dostępność serwisów razy minus 50.
Instalacja wytrzymałość ma podobną do instalacji polskich producentów .Polskie sterowniki i oprogramowanie już dawno wyprzedziły włoskie.
Pisząc o fabrycznej instalacji miałeś na myśli LPG Landirenzo ? Znalazłem ciekawy model ale właśnie z taka instalacja

No landi renzo.
Jak instalacja jest o niewielkim przebiegu to się nie przejmuj.
Gorzej jak ma nalatane 100 tyś

No landi renzo.
Jak instalacja jest o niewielkim przebiegu to się nie przejmuj.
Gorzej jak ma nalatane 100 tyś

Kurczę. Tu jest przebieg 180. 2012 rok . A jest taka opcja żeby kupić auto z taka instalacja a poprostu jak zacznie szwankować to ja odpiąć i używać tylko benzyny czy to jednak nie takie proste i silnik już swoje na instalacji dostał w tyłek

Opcja taka jest.
A czy dostał w tyłek to wie tylko kierowca

Opcja taka jest.
A czy dostał w tyłek to wie tylko kierowca

Tzn chodzi mi tylko o to że poprostu kupię z gazem fabrycznym skoro już jest i będę używał a jak się zepsuje i pojawi się trochę drogi lub kłopotliwy serwis instalacji gazowej to zwyczajnie przesiądę się na samą benzynę a o gazie zapomnę

Przy zakupie używanego samochodu najważniejszy jest stan samochodu, dlatego nie ograniczaj się do samej Delty, tylko szukaj spośród 3 modeli które wymieniłeś. Większa szansa, ze kupisz coś w dobrym stanie. Najlepiej coś z polskiego salonu z udokumentowaną historią. Jeśli chodzi o różnice między modelami to można podzielić to tak:
1. Fiat Bravo - najtańszy w zakupie i najtańszy w eksploatacji
2. lancia Delta - oparta na technice Bravo ale o największych walorach użytkowych - dużo miejsca na tylnej kanapie i duży bagażnik.
3. Alfa Romeo Giulietta - zdecydowanie najlepszy układ kierowniczy, najlepsze osiągi i najlepsze zawieszenie. Jako jedyna w tym zestawieniu daje przyjemność z prowadzenia. Z tyłu ciasna, bagażnik mały ale ustawny.

Jeśli kupujesz samochód dla rodziny to najlepsza będzie Delta, jeśli lubisz prowadzić i jeździć po krętych drogach - Giulietta.

No dylemat straszny :) to nie zakup butów :) , Dlatego wiem że przynudzam pytaniami itp ( doceniam tez każdą podpowiedz i odpowiedz)
Giulietta odpadła jednak bo najdroższa- Fiat fajny ale jednak troche popularny ( co ma swoje plusy oczywiście )

Sprawa ma się tak że autem jeździ głównie żona do pracy codziennie po 5-6km w jedna strone , ja do pracy mam kilometr więc ide na nogach albo rower , a autem najwyżej w weekendy i w wakacje :) więc można powiedzieć że auto bardziej dla żony . i dzieci ( w sumie rodzina liczy 4 osoby , dwa foteliki dziecięce więc miejsce w tyle potzrebne )

A teraz takie pytanie już ostatnie jak na razie bo zauważyłem że jednak diesla łatwiej kupić ( tańsze ogloszenia i więcej ) - może rozważyć zakup diesla ?? takiego 2010-2012 z przebiegiem +- 170-190 tysięcy?? czy jednak nie ma co się pchac w diesle przy takim użytkowaniu jak mamy ( maks 4000-5000km rocznie - MAX )

Aktualnie mamy wyslużonego diesla fiata marea weekend 1.9 JTD - zakupiony po rodzinie więc wiedzialem co biore( no i nie mial filtra czastek stalych jak to ma miejsce chyba w nowych dieslach )

Ostatnia edycja:
Na takie dojazdy diesel to zły pomysł.
Benzyna bez MA to silnik prosty i tani w eksploatacji.
Delta to w większości fiat także cenowo wyjdzie podobnie.

Prawie 10 letni diesel i to w najtańszej ofercie , na liczniku może ma 190 ale realnie zrobił już 300 i więcej jeśli jest z importu. Poszukaj benzyny, jak robisz tak śmieszne przebiegi to może być nawet Bravo 1,416v 90 KM. Nie pali dużo i łatwo dostać zadbany, salonowy egzemplarz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Prawie 10 letni diesel i to w najtańszej ofercie , na liczniku może ma 190 ale realnie zrobił już 300 i więcej jeśli jest z importu. Poszukaj benzyny, jak robisz tak śmieszne przebiegi to może być nawet Bravo 1,416v 90 KM. Nie pali dużo i łatwo dostać zadbany, salonowy egzemplarz.

Kurde jak na złośc pojawiło sie kilka Guiliett w okolicy ;/ i znów kusi bo znalezienie delty z takimi silnikami to graniczy z cudem :)

Gsybym jednak się skusił na Alfe to szukać takich samych silników jak w Fiacie i Delcie?? 1.4 Tjet 120-150 km ? a unikać multiair

Jeśli będzie to ściągany ulep - a najtańsze będą właśnie takie - to lepiej skup się na T-Jet 120 KM, prostszy silnik - mniej do popsucia.

A teraz takie pytanie już ostatnie jak na razie bo zauważyłem że jednak diesla łatwiej kupić ( tańsze ogloszenia i więcej ) - może rozważyć zakup diesla ?? takiego 2010-2012 z przebiegiem +- 170-190 tysięcy?? czy jednak nie ma co się pchac w diesle przy takim użytkowaniu jak mamy ( maks 4000-5000km rocznie - MAX )

Kupowanie diesla z przebiegiem 190 tyś i jazda na krótkich odcinkach to nie najlepszy pomysł. Prędzej czy później zaczną się problemy. Tylko benzyna.

Kupowanie diesla z przebiegiem 190 tyś i jazda na krótkich odcinkach to nie najlepszy pomysł. Prędzej czy później zaczną się problemy. Tylko benzyna.

Kupiłem diesla z przebiegiem ponad 500 tyś robie krótkie odcinki i jakoś od 8 lat mu nic nie jest.

Amortyzatory
Powrót