Napisał
alces1
Poniekąd automat, poniekąd nie. Fakt każda skrzynia biegów może się rozsypać, ale nie każdą da się naprawić za relatywnie niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam.
- Rafał
No, co za pesymista. Typowe polskie podejście :wink:
Posiadam alfę z selespeed od 7 lat, przejechałem ok 150tys. i akurat na selespeed nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa. Działa bez zarzutu.
Selespeed to tylko sterowanie najzwyklejszej, mechanicznej skrzyni biegów - coś w stylu tiptronika w audi. Co prawda jest to dosyć skomplikowane urządzenie składające się z hydrosiłowników, dużej ilości wszelakich czujników oraz sterowania i nadzoru komputerowego, ale nie oznacza to, iż z tego powodu nadmiernie zawodne. Współczesny samochód to przecież czujniki elektronika łącznie z komputerem sterującym. Selespeed to to samo, skupione w mniejszej całości niż elektronika całego samochodu. I tyle na ten temat.
Zagrożenie, że padnie jakiś czujnik czy siłownik w selespeed, jest tak jak to, że padnie jakikolwiek element elektroniki całego samochodu. A to, że coś z elektroniki pada jest zawsze prawdopodobne i tego trzeba mieć świadomość kupując jakikolwiek pojazd.
Ja raczej bym przestrzegał nowicjuszy przed grzebaniem samemu, kierując się, co niektórymi radami, również z tego forum, w pojeździe. Szczególnie właśnie, jeżeli dotyczy to elektroniki.
Więcej można popsuć niż osiągnąć oczekiwanej poprawy.