-
Kod silnika a software
Cześć,
Może ktoś mi wytłumaczyć różnicę kodu silnika a wersję oprogramowania centralki? Chodzi mi o to, że wg EPER kod mojego silnika to M92 1.9 JTD 16V E4. Natomiast podłączam auto pod kompa i tam ukazuje się oprogramowanie Bosch EDC16C39 CF4/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4). Wg EPER z kolei CF4 to oznaczenie silnika "ograniczonego" na potrzeby rynku w Belgii.
A moja Włoszka ma mieć 150 KM. Po wklepaniu VIN-u do EPER jest 140.904.0.0 - SW 1.9 JTD 16V 150CV 110KW E4 EXCLUSIVE.
Zatem czy to CF4 w oprogramowaniu jest w porządku?
-
U mnie jest w ogóle dziwnie, bo auto z Belgii i ma 136KM, a jak wpisze dane w EPER to mi się wyświetlają tak jakby... dwa samochody w dwóch wersjach mocy:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2013/09/4.jpg
-
IMHO: CF4 to oznacza, którąś z kolei generacje technologii common rail. Np w GT najpierw były CF3, a potem wprowadzili CF4 różniące się m.in. wyższym ciśnieniem wtrysku. Wszyscy w 159 mamy CF4.
-
Ech namieszali z tym CF4/E4 :D
Dzięki Jahu, uspokoiłeś mnie.
Mariuszoles, orientowałeś się czy może wszystkie Belgijki tak mają? ;) To mi się nasuwa jako dość logiczne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy.
-
Nie wiem, czy wszystkie. Możesz poprosić kolegę Czarny_28, który też ma na 100% auto 136 KM. Może by zechciał wpisać swój VIN do EPER i okazałoby się, czy też wyskoczą "dwie wersje".
-
Ja mam podobnie, też mi eper podwójnie pokazuje.
-
ePer w dużej części aut pokazuje do wyboru wersję 136 vs 150 km. I dotyczy to aut m.in. z rynku Polskiego. Więc to raczej o niczym nie świadczy.