-
Podgrzewane Fotele
Witam.
U mnie w samochodzie jest funkcja podgrzewania foteli.
Po zakupie działało tak po wciśnięciu przycisku na siedzeniu kierowcy dioda się nie świeciła ale grzało, a u pasażera po wciśnięciu dioda się świeciła i grzało.
Teraz jak włączam oba przyciski i czekam z 5 minut to nic nie grzeje.
Teraz pytanie takie,ponieważ znalazłem podobny temat i tam pisało że albo to termostat albo wiązka i że trzeba rozebrać tapicerkę siedzenia.
Moje pytanie to gdzie znajduje się owy termostat, jak go sprawdzić i jak rozebrać tapicerkę siedzenia, od czego zacząć.
Pozdrawiam
-
a czy grzane tylki nie zalaczaja sie przypadkiem od jakiejs temperatury zewnetrznej ?
-
Nie, jest włączany przyciskiem.
-
tzn włączany jest przyciskiem, ale czy nie działa tylko jak temperatura zewnętrzna spadnie do iluś stopni ? nie jestem ekspertem ale nie wiem czemu taka teoria mi się o uszy obiła
-
Też tak słyszałem, że grzanie działa dopiero poniżej jakiejś określonej temperatury, ale później sprawdzając to, okazało się, że u mnie po naciśnięciu przycisku fotele grzeją tyłek nawet jak jest 30 stopni na plusie, więc nie wiem czy zasłyszana historia nie była tą z serii wyssanych z palca...
-
Ja nie slyszalem. U mnie grzeja po wlaczeniu i tyle
-
Grzanie zaczyna się po włączeniu przycisku, nie jest uzależnione od temperatury. Sprawdź może bezpiecznik.
-
Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są ok.
Dodatkowo zauważyłem urwany kabelek od jasnej wąskiej wtyczki koło bezpieczników, nie wiem od czego on jest oraz gdzie szedł.
Wtyczka taka jak na zdjęciu: http://www.forum.alfaholicy.org/atta...6-dscf0065.jpg
Gdzie znajduje się termostat od podgrzewania oraz jak sprawdzić czy mata jest gdzieś przerwana ?
Dodam że mam multimetr z funkcją sprawdzania ciągłość obwodu, tylko nie wiem pod którą wtyczkę się wpiąć :/
-
Posprawdzałem dziś wszystko.
Napięcie dochodzi do obu foteli 12V, na kostce pod fotelem wychodzi że obwód nie jest zerwany bo mi piszczy miernik, wyjąłem przyciski posprawdzałem napięcia, dochodzi 12V jak ma być, po włączeniu przycisku wychodzi z niego 6V. Posprawdzane przy przycisku ciągłość przewodów i też jest bo piszczy.
Wychodzi że maty chyba ok. Gdzie znajduje się ten termostat co steruje pracą mat ? Bo już sam nie wim co może być uwalone jeżeli wszystko jest ok.
Dodatkowe pytanie, jak wyjąc radio ? :)
-
Jeśli chodzi Ci o fabryczne to w te otworki w narożnikach radia wkładasz jakieś nazwijmy to "druciki" (ja używałem tych z nitów zrywalnych, średnica pasowała bardzo dobrze do otworów) i po wepchnięciu ich radio powinno Ci odrobinę wyskoczyć poza obrys konsoli. Teraz tylko łapiesz i wyciągasz. Pomocne może być otwarcie tych szufladek na kartę i napój. Łatwiej będzie złapać radio:)