-
Gwizd turbiny
hej
Ze 3 miesiace temu robilem regeneracje turbiny. Z miesiac temu zaczalem slyszec gwizdanie. Pierwsza mysl - turbo źle naprawione tylko, że gwizdanie wystepuje czesto, ale nie zawsze. Zauwazylem ze w momencie gdy samochod wpada w lekkie wibracje wtedy gwizd jest slyszalny, czasami gdy wibracje ustaja - gwizdu nie ma. Slychac go praktycznie w calym zakresie obrotów od 1100 w góre. Patrzylem na plecionke z kanalu ale wtedy wlasnie gwizd nie byl slyszalny i z plecionki tez nie bylo widac by lecialy spaliny. Macie jakies rady co to może byc???
-
U mnie po regeneracji też gwizda, ale tylko na zimnym silniku. Jak to było regenerowane 3 miesiące temu to podjedź i zapytaj fachmana. Mówią że jeszcze nigdy nie uwzględnili gwarancji na turbo a mnie się zdarzyło bo miałem wyciek ale okazało sie że to pierdoła. A po regeneracji dostałeś wydruki z wyważarki? No i sprawdź sobie szczelność przewodów gumowych, wiesz tych od turbo ic kolektor bo jak się zrobi dziurka to potrafi gwizdać.
-
Rury ogladalem i wydawaly sie ok, wydruk z wywazenia tez mam. U mnie nie wazne czy jest cieply czy zimny silnik. Raz gwizdze a raz nie :/
-
Rury zazwyczaj wydają się ok a okazuje się że jest dziura i wtedy faktycznie potrafi zagwizdać. Posprawdzaj cały dolot od turbiny do kolektora.
-
chyba znalazlem. Troche mialem oleju na kroccach od turbiny i intercoolera. Po wyczyszczeniu i mocniejszym dokreceniu opasek zrobilem z 10km i zero gwizdu :)
-
Szukaj dziurki w rurze od Intercoolera.