[156] Nie grają tweetery w BOSE
Hej,
Mam w samochodzie system nagłośnienia BOSE + radio HIGH CD. Mój problem jest następujący:
- dopiero teraz się wsłuchałem, że tweetery nie grają
- czasami nie grają głośniki z przodu; trzeba uderzyć pięścią w obudowę drzwi i zaczynają grać
- przeglądając instrukcję do radia trafiłem na informacje, że w przypadku zainstalowanego systemu BOSE nie powinna działać funkcja LOUDNESS:
Cytat:
W wersjach z systemem HI-FI BOSE funkcja Loudness włączana jest automatycznie przez wzmacniacz.
U mnie działa, tzn. mogę przyciskiem włączyć/wyłączyć podbicie niskich tonów...
- kolejna nieścisłość to regulacja equalizera. W instrukcji napisano
Cytat:
Włączenie / wyłączenie equalizera (z wyjàtkiem wersji z systemem HI-FI BOSE). Zintegrowany equalizer można włączyć lub wyłączyć. Jeżeli funkcja equalizera nie jest włączona, możliwa jest modyfikacja ustawień audio poprzez regulację tonów niskich (”BASS“) i wysokich (”TREBLE“). Po włączeniu funkcji equalizera można regulować krzywe akustyczne oddzielnie w siedmiu zakresach (...) W wersjach z systemem HI-FI BOSE funkcja
equalizacji o analogicznej amplitudzie i fazie sygnału włączana jest automatycznie przez wzmacniacz.
U mnie można swobodnie ustawiać sobie 7 zakresów pracy equalizera oraz regulować bass/treble przyciskiem AUD.
Pytam teraz użytkowników BOSE i radia HIGH CD, czy u Was radio zachowuje się tak samo (equalizer i funkcja LOUDNESS)?
Dlaczego nie grają tweetery?
Czy istnieje możliwość, że wzmacniacz systemu BOSE jest wyłączony? Da się w to jakoś ingerować np. examinerem/alfowskim komputerem diagnostycznym?
Re: Nie grają tweetery w BOSE
Cytat:
Napisał piter34
- dopiero teraz się wsłuchałem, że tweetery nie grają
Bo ich prawdopodobnie nie ma w Bose w miejscu dedykowanym pod tweetery. Napisałem "prawdopodobnie", bo osobiście nie widziałem, a jedynie słyszałem, że Bose w 156 ma tweetery zintegrowane z głośnikami...
Ściągnij sobie osłonkę głośnika (jest wciskana) i sprawdź.
Re: Nie grają tweetery w BOSE
Cytat:
Napisał twardy
Bo ich prawdopodobnie nie ma w Bose w miejscu dedykowanym pod tweetery.
Podobnie jest w Alfie GT. Są tylko zaślepki z napisem BOSE. Czy jednak są zintegrowane z innymi głośnikami, tego nie wiem, ale podejrzewam, że tak. Jest to o tyle istotna kwestia, że wielu uważa BOSE za porażkę, m.in. dlatego, że nie ma głośników wysoko tonowych, a tymczasem okazuje się, że są właśnie zintegrowane, ale by nie budować nowej tapicerki drzwi, która jest wspólna ze słabiej wyposażonymi modelami, po prostu zamontowano same zaślepki, co właśnie przez niektórych odbierane jest jako ściema, ale jak widać niesłusznie.
Pozdrawiam.
- Rafał