-
Błędy w Alfie 1.4 Boxer
Witam, nie dawno kupilem alfe 145 1.4 boxer. Pojechałem do mechanika bo auto czasami gasło. Wyskoczyły mi błędy: sonda lambda, c. Obr walu, blad ukl ster eeprom, blad ram, blad 5 pin.
1. Nie umiem dostac sondy, jest 3 przewodowa. Moze ktos wie jak ja znalesc?
2. Co oznaczaja te 3 ostatnie bledy? To cos powaznego?
3. Gdzie znajduje sie c. Obr walu i ile kosztuje?
-
1.Ja znalazłem,NGK za....550pln
2.To mi wygląda na problem z samym komputerem silnika.
3.http://www.forum.alfaholicy.org/145_...enia_walu.html
-
1. A nie ma jakis tanszych? Moze uzywka?
2.czyli do wymiany bedzie? Czy bez problemu mozna przelozyc komputer?
3. Ale gdzie on jest i ile kosztuje
-
1.To już szukać musisz na allegro albo od kogoś z forum
2.Problem z wymianą będzie bo immobiliser nie przepuści nowej centralki.Są na tu na forum ludzie którzy się takimi sprawami zajmują.Znaleźć ich można głównie w dziale 156/147
3.Moja odpowiedź wyżej jest jednocześnie linkiem do tematu o tym czujniku(kliknij w trzecią odpowiedź)Niestety nie wiem jak z dostępnością tego czujnika.
-
A da sie naprawic taki komputer? Czy tylko wymiana wchodzi w gre?
-
A nie miałeś kiedyś słabego aku? Bo to powoduje błędy kompa silnika.
-
Nie dawno kupiłem, więc nic mi na ten temat nie wiadomo. Nowy akumlator jest więc możliwe, ale tych błędów wgl nie da się skasować.
-
kolego błąd ram to raczej bedzie coś z sterownikiem silnika ram inaczej pamięć komputera padła jak masz dobrego mechanika który w tym siedzi to wymieni samą kość ram i chyba bedzie musiał wgrać mapę . Koszt wymiany używanego komputera to około 250-300zł za komputer, immo. plus robocizna chodź jest to dość proste dobra godzinka i po sprawie śmiało można samemu to zrobić. Kiedyś miałem jakieś przebicie chwilowy brak zasilania i wywalało mi błąd sądy i czujnika wału a przyczyna była zupełnie inna jakieś przebicie i takie głupoty wychodziły. Może zacznij od odłączenia aku na 2godz. błędy powinny się skasować może to wystarczy albo bedzie trzeba szukać przyczyny w samym sterowniku. Sąde też można sprawdzić
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...dy_lambda.html
-
Sonda była sprawdzana. Zakres miała coś koło 1200, a z tego co wiem to max jest 900 czy 700. To raczej będzie do wymiany. Chyba że to prze komputer tak pokazuje? Znalazłem komputer z takiej samej alfy za 80zł, to czemu kolego mówisz o 300zł? Coś oprócz tego bym musiał kupić? można tak po prostu przełozyć komputer czy trzeba coś wgrywać do niego?
-
w komputerze jest wpisany kod immobilizer zabezpieczenie przed złodziejami i nie odpalisz silnika możesz wykasować immo u mnie koszt około 200-250zł . Dlatego jak kupiłem używany komplet za 250 i po sprawie.
Komputer, puszka immo, antenka, i pestka czyli czip do kluczyka.
- - - Updated - - -
Najlepiej jak chcesz wymienić to kup taki jak masz bo były różne wersje spisz numer ze swojego sterownika