-
Reset/adaptacja 4HP20
Cześć, przeszukałem, nie znalazłem nic konkretnego na interesujący mnie temat. Otóż próbuję wykonać reset parametrów adaptacyjnych skrzyni. Bezproblemowo łączę się kablem na 12/13. Podczas próby resetu parametrów wyświetla się komunikat iż nie została wykonana. Jak przeprowadzić ten reset? może robię coś nie tak. Pozdrawiam
-
A co Ci się kolego dzieje, że chcesz robić reset.
Z tego co mnie pamięć nie myli tam jest napisane drobnym druczkiem, że reset wykonujemy w przypadku wymiany/upgradu sterownika skrzyni. Coś w tym stylu.
Jeśli wykonasz całkowity reset to trzeba wykonać procedurę adaptacji, która jest opisana w ELearnie.
I nie jest to procedura opisana na forum. Jest tam kilka procedur, które należy wykonać w odpowiedniej kolejności.
-
Nic się nie dzieje. Rzeczywiście jest tam coś takiego napisane, aczkolwiek nie odnośnie sterownika, tylko chyba naprawy bądź wymiany elementów skrzyni. Chciałbym zrobić reset po wymianie oleju w skrzyni i wymianie sondy lambda. Myślę, że nieprawidłowa praca silnika wcześniej mogła wpłynąć na pracę skrzyni. (zapamiętanie odmiennych od normy ustawień) Czy procedura o której piszesz nie polega przypadkiem na "pojeżdżeniu samochodem" w pełnym zakresie obrotów?
-
Nie. Tam jest uczenie skrzyni krok po kroku w kilku etapach. I po takim resecie za pomocą kompa trzeba przejść procedurę adaptacji. Przynajmniej tak jest u mnie w Aisinie.
Podejrzewam że ZF ma również swoje procedury. Postudiuj ELearna.
-
no właśnie z tego co pamiętam z jakichś starych forumowych tematów kilka osób to robiło w 4HP20, i nie było potrzeby stosowania jakichś zaawansowanych procedur. Ale zerknę w elearn, dzięki. Gdyby ktoś miał jakiekolwiek informacje to dajcie znać :)
bardzo interesuje mnie też odpowiedź na pytanie z 1 posta.