A autku skończyła mi się legalizacja butli, a za niedługo mam przegląd. Auto jest na sprzedaż i nie chcę kupować nowej butli. Jakie mam opcje?
Printable View
A autku skończyła mi się legalizacja butli, a za niedługo mam przegląd. Auto jest na sprzedaż i nie chcę kupować nowej butli. Jakie mam opcje?
1) Sprzedać bez przeglądu informując kupującego, że samochód przez brak przeglądu musi odebrać na lawecie i że nieważna jest homologacja na butlę.
2) Zrobić uczciwie homologację, przegląd i sprzedać w pełni nadający się do jazdy samochód.
Innej opcji nie widzę.
A nie da się jakoś "pozbyć" LPG z dowodu i tymczasowo odłączyć instalację z samochodu?
Wyciągnąć butlę i odpiąć sterownk, pojechać na przegląd.
Imo nie oplacalne, legalizacja butli to niecałe 200zł.
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Sęk w tym, że po 10 latach trzeba nową butlę, albo z tego co wiem kosztowne badanie butli.
Wszystko zależy od butli ale generalnie da się przedłużyć ważność. W Stalowej Woli koszt przedłuzenia to ok 200zł
Z tego co wiem bez problemu można przedłużyć ważność jednorazowo dla butli na 10 lat. Polega to na wymontowaniu butli, teście ciśnieniowym i wmontowaniu. U mnie w nieście koszt z demontażem ok. 200zł. Jeśli chce się obniżyć koszty można samemu zdemontować i wtedy taka usługa kosztuje 150zł. Masz jeszcze jedną opcję. Kupić butlę używaną na allegro albo jakimś szrocie, np. ważną jeszcze 2 lata i zmienić samemu. To chyba byłaby najtańsza opcja.
Tylko, że wtedy musi zgłosić się do producenta o duplikat protokołu/homologacji butli (w przypadku STAKO to koszt ok 45zł z przesyłką) bo inaczej diagnosta na stacji bez tego papierka nie zrobi przeglądu
A gdzie się legalizuję ponownie butle?
Badanie musi wykonać inspektor TDT (Transportowy Dozór Techniczny). Pod tym linkiem http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcy...biornikow.html jest lista zakładów, które zajmują się przygotowaniem zbiorników do badania. Z tego co pamiętam cena za przedłużenia terminu użytkowania zbiornika nie jest taka niska (ok. 250 zł) w porównaniu do ceny nowego. Ponadto nie każdy zbiornik może być poddany badaniu jeśli na jego tabliczce znamionowej wybity jest znak KE (koniec eksploatacji) takiego zbiornika nie można ponownie zalegalizować.