-
Dziwny problem JTDm 8v
Witajcie,
Mam dziwny problem z Alfiną. Objawia się to tym iż, kiedy silnik uzyska optymalną temperaturę mam wrażenie, że zamula w dolnym zakresie obrotów. Jest to dosyć mocno odczuwalne. Miał ktoś taki problem, albo wie gdzie szukać przyczyny? Dodam, że EGR mam wyłączony programowo, dolot szczelny, gruszka turbo pracuje ładnie. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam
-
Zrób testy elastyczności , na 4 i 5 Od 80 -120km/h
-
Nie mam interfejsu żeby zlogować auto. Stawiam na przepływkę, którą już raz wymieniałem, ale chciałem po taniości i kupiłem używkę.. Spróbuję ją odpiąć i pojeździć bez, zobaczymy czy to coś zmieni.
-
Myślałem o teście elastyczności zrobionym stoperem.
-
a co Ci da test elastyczności zrobiony stoperem ? czas i tyle.
W każdych warunkach będzie inny. Wiec to żaden odnośnik.
Kolega niech zainwestuje w kabel OBD i zainstaluje MulieEcu Scana i zrobi logi.
-
Żeby sprawdzić przepływkę wystarczy odpiąć wtyczkę i się przejechać. Jak się poprawi to można próbować wymieniać.
-
[QUOTE=omen;1273891]a co Ci da test elastyczności zrobiony stoperem ? czas i tyle.
W każdych warunkach będzie inny. Wiec to żaden odnośnik
Jeśli nie ma kabla, w ten sposób można potwierdzić zamulanie ,brak mocy. Mnie dziwi,że przepływka zaczyna szwankować po uzyskaniu temperatury
-
Egr wyłączony i oczywiście zaślepiony?
Jakieś inne objawy, zwiększone spalanie,kopci,silnik pracuje równo i na normalnych obr po rozgrzaniu?
Podłącz Fes-a może on prawdę Ci powie.
-
Co rozumiesz przez określenie "optymalnej temperatury"? - może go przegrzewasz? Genralnie EGR wyłączony ale też powinien być zaslepiony pełną zaslepką. Winowajcą pewnie przepływomierz, albo czujnik temperatury płynu
-
Przez optymalną temp rozumiem kiedy wskazówka osiąga połowę skali. Auto pali normalnie, nie kopci, silnik pracuje równo w każdym zakresie temp i przede wszystkim się nie przegrzewa. Jak znajdę czas w tygodniu to poszukam kogoś w Poznaniu z interfejsem i zloguję auto.