-
Hałas podczas jazdy
Witam,mam problem i nie wiem gdzie szukać przyczyny.Jest podczas jazdy słyszalny dość wyraźnie hałas,który się nasila podczas skrętu obojętnie w którą stronę z tym,że zmienia się charakterystyka dźwięku.Tak jakby stukot tutututu ....ale nie jest to odczuwalne na kierownicy ani w ogóle w aucie tylko słyszalne.Wulkanizator po obejrzeniu opon stwierdził iż tylne opony zostały zblokowane na ręcznym i na pewnym odcinku opony są wytarte placki i stąd ten hałas.
-
Przy jakich prędkościach słyszysz te tuttu..?
-
Praktycznie przy każdej,jak tylko ruszę,oczywiście im większa prędkość to częstotliwość się zwiększa.
-
Sprawdz czy nie masz wyząbkowanych opon.
-
To nie wiem,jak musiała by być opona przetarta,żeby było ją słychać odrazu,może być to odkręcony zacisk hamulca lub choć by nawet taka guma na pół ośce,ale ją było by słychać inaczej na dołkach.
-
No niby wulkanizator stwierdził iż nie są wyząbkowane.Tylko hałas jest spowodowany tym co pisałem na początku czyli nierównym starciem tylnych opon,a ja mam wrażenie,że ten hałas przynajmniej przy skręcie ten niby tututututu słychać jakby z przednich kół.Wymieniłbym opony gdybym miał pewność,że to one hałasują.
-
Najprościej będzie jak odwiedzisz stację kontroli,na rolkach kołami pokręci i będzie wiedział skąd wydobywa się hałas,przeguby wydają się być prawdopodobne.
-
wykończony któryś z przegubów zewnętrznych.
-
Przez prawie dwa lata od kiedy mam to auto nie zdarzyło mi się z piskiem ruszyć,nie należę do tych osób no i nie słychać tego charakterystycznego terkotania przy ruszaniu.Czyli na stacji diagnostycznej powinni mi to sprawdzić?
-
A masz może drugi komplet kół? Np. Zimowki załóż je i sprawdź czy nadal słychać.