-
[166] 2.4JTD pytanie
Panowie odbieram auto od blacharza , moje pytanie , czy mogę odpalić motor bez wentylatorów , poprostu ich nie ma , przy wypadku rozpierniczyłem chłodnice wrazz wentylatorami i jeszcze nie kupiłem wentylatorów , od warsztatu do domu mam 5kilometrów czy mogę bezpiecznie odpalić motor i jechać . :( :???: proszę o podpowiedz
-
Możesz tylko kontroluj temperaturę
-
moim zdaniem nawet nie złapiesz 90stopni przez 5 km ;)
-
dziękuje panowie za odpowiedzi
-
Spoko , wg mnie możesz teraz smigać , tylko sprawdzaj zegar temp. Ja rok temu wyjechałem Omą 2,5 TD od blacharza i mi padła pompa wody przejechałem 3 km i lipa 110 st. poczekalem aż ostygnie i znowu 2 km , taka jąćwiczyłem az do nastepnego warsztatu i nic sie nie stało . Zatem wg mnie tylko bez wentylatorów spoko mozesz smigać a im szybciej tym teoretycznie lepiej , zdejmij najwyżej jeszcze grila, powodzenia!
-
generalnie wentylator pracuje tylko jak stoisz w korku, jadąc pęd powietrza jest wymuszony sam z siebie więc brak wentylatora nie ma znaczenia. Ważniejsze jest chyba czy masz termostat założony, tak czy siak na 5km silnik się nie rozgrzeje.
-
No i mam jasność w sprawie , powiedzcie mi jeszcze jedno do wentylatora idą przewody na ich końcach są kostki w tej kostce jest nawinięty drut miedziany i zalany jest rzywicą , co to jest , jakiś termik czy :!:
-
Czy w 2.4 JTD wlacza sie w ogole wentylator chlodnicy? Ja mam w Volvo silnik tej samej pojemnosci (D5) i przez dwa lata eksploatacji nie zauwazylem, zeby kiedykolwiek wlaczyly sie wentylatory. Raz nawet grzalem go latem na postoju przez 20 minut (po przejechaniu wczesniej 50 km) - efekt: wskazowka dalej stoi jak wryta na 90 st a wentylatory milcza. Gdybym do tego wlaczyl ogrzewanie i bylo 0 st lub mniej, temp. zacznie spadac.
Czy tak tez jest w JTD 2.4 i 1.9 ?
-
Tak też tak jest - ogólnie ciężko je zagrzać, a 90C na wskaźniku kabinowym to tylko w upalne dni (ale taka jest charakterystyka ich układu chłodzenia co w połączeniu z korzystnym bilansem cieplnym daje taki efekt)
-
Tylko zwróć uwagę aby klima była wyłączona bo ona potrafi włączyć wętylator po kilku sekundch pracy bez względu na temp. silnika.