-
1 załącznik(i)
[75] Pompa wody
Witam,
Pod moją Bellą zauważyłem dziś niewielką plamę płynu chłodniczego. Po oględzinach okazało się, że to nie wina węża (tym razem!!), a pompy wody. Z tego co wymacałem, płyn powoli sączy się otworu znajdującego się od spodu pompy ok 10mm od koła pasowego. Wygląda to tak, jakby czegoś tam brakowało. Jak to wygląda u Was? Poniżej zdjęcie z epera z zaznaczonym przybliżonym miejscem wycieku.
Załącznik 111131
Nie mam póki co możliwości zaglądnięcia pod auto, dlatego trochę po omacku muszę działać.
Mieliście kiedyś takie problemy? Z góry dzięki za odzew.
Pozdrawiam!
-
Diagnoza jest prosta- pompa do wymiany. Nie trzyma uszczelniacz który znajduje sie po miedzy wirnikiem a łożyskiem. Dlatego płyn wydostaje sie tym otworem.
-
Ja miałem podobnie. Co prawda w innym aucie i na większą skalę, ale... Gdy silnik pracował wszystko było ok, gdy go gasiłem to 2 na 3 razy auto zarzucao z 1,5 litra wody. Wstyd było na mieście bo odgłos był taki, jakbym się zrzygał. Ból polegał na tym, że za pompę w sklepach krzyczeli 500-600zł... Kupiłem więc w tesco kilka butelek 5-cio litrowych wody i tak z miesiąc jeździłem. Później okazało się, że w necie można kupić pompę 3x taniej i to rozwiązało całkowicie mój problem :) Więc moim zdaniem diagnoza Wuja jest słuszna :)
Pozdrawiam!
-
Dzięki Panowie! Niestety tego się obawiałem.
Pozdrawiam!