-
Stukot w okolicy koła
Witam od dłuższego czasu męczy mnie taki dziwny stukot po spuszczeniu nogi z gazu.Jest to takie tyrkanie,lecz jak dodaje gaz to tyrkanie zanika.Zastanawia mnie co to może być...dodam tyle że jak kupiłem Belle to miała zniszczoną osłonę przeguba wewnętrznego i obstawiam generalnie właśnie na ten przegub.Byłem u mechanika z tym i powiedział mi że jest to problem w skrzyni że wałek atakujący po zdjęciu nogi z gazu to zabieraz jakiś kosz (nieznam tematu ) i zębatki na tym koszu są wyrobione ale to nie jest groźne twierdzi.A Wy co o tym sądzicie?
-
według mnie przegub wewnętrzny
-
Chyba wymienię bo za 2 tyg czeka mnie poważna trasa 1300km w jedną stronę a przegub kosztuje zaledwie 150pln więc nie ma co oszczędzać a może trafie z tymi przegubami i problem zniknie .
-
na samym początku podlewaruj samochód i spróbuj poruszać kołem i posłuchaj a nie kupuj klamotów, miałem też rozszczelnioną gumę na wewnętrznym przegubie - rozebrałem oczyściłem ze starego smaru nowego napchałem ile wlezie i malina - diesel co prawda przelewa trochę więcej niutków na półoś ale na samym początku posłuchaj co się dzieje a do pracy nad półosią niezbędne będą szczypce segera ściągające.
-
Kolego tutaj masz prosty test jak sprawdzić przegub i będziesz miał pewność: http://motomax.pl/www-1/instrukcje/test-przegubow.pdf
-
Dzięki za linka ,lecz moim zdaniem to nie będzie przegub wewnętrzny z dwóch powodów.Mianowicie pierwszy odnosząc się do w/w linka to tyrkanie nie słychać na obciążonym silniku lecz po zdjęciu nogi z gazu a drugi powód to taki że gdyby to był przegub to tyrkanie byłoby adekwatne co do prędkości samochodu ,a jest to tak że tyrkanie jest adekwtne co do prędkości ale obrotowej silnika i to by tłumaczyło tezę mojego mechanika...co o tym sądzicie?