-
1.9jtd Spalanie 11litrów
Brak mi sił , wczesniej lałem paliwko i spalała mi 7,5l na 100km teraz zrobiłem znów pomiar,przejechałem 93km i spalanie wyszło 11,63 na 100km!
Pytanie brzmi czy krótkie odcinki i teraz gdy jest chłodno może na to wpłynąc i moja emerycka jazda?
wczesniej spalanie było niższe ale za to jeżdzilem dynamicznie i co najmniej po 30km
Teraz 8km robie , temperatura na aucie się nie podnosi za bardzo
Dodam że mam 17stki na oponach 215 czy też mogą wpłynąć na spalanie?
Nie ma błedu pomiaru ponieważ zalewane bylo litrowym naczyniem pod san korek :-D także wiem że dystrybutor mnie nie oszukał.
Macie jakieś podobne odczucia?
Silnik to 1.9jtd 115km
-
kurde strasznie dużo Ci pali , mi przy nie emeryckiej jezdzie 1.9 jtd 105 koni pali na krótkich odcinkach takich 8 km do 7litrów/100 a normalnie jak trasa 25km to przy takich temperaturach 6 to maks a bardziej w strone 5.5litra/100
-
:O wieksze kola napewno bedzie wiecej palic temperetóra tez tym bardziej ze krotkie odcinki ale zeby tylko dlamnie dziwne ja jezdze na orginalnych 16 i do pracy mam 13,5 km i tez sprawdałem i spaliła mi niecałem 7L silnik ten sam.
-
ja mam 2.4 i na krótkich trasach mi wychodzi 9,2 ja bym sprawdził czy wtryski nie przelewają.
-
No to ja też mam 16 i 205 opony i pali jak wyżej także 7 to jest maks no w ekstremalne mrozy to rozumiem może i 9 być :D ale nie 11 :D po coś się kupuje diesla :D
-
Sonda może padła (wiem, że zaświeciłby się check), ale czasami kiepskie sondy potrafią podawać mylące dane do komputera pokładowego. Nie dławi się?
-
W jego silniku raczej nie ma sondy :) powtarzam, raczej :)
Sprawdź przepływkę, kopci Ci? może któryś wtrysk leje (zrób test przelewowy), kiedy filtry wymieniałeś?
-
Nic się nie dzieje , nawet nie zadymi na niebiesko...przepływka zepsuta? da się to sprawdzić?
-
Podłącz pod MES/FES sprawdz, błedy, sprawdź jaka temperaturę podaje czujnik a nie wskazówka, oraz jak działa przepływomierz.
Być może jest termostat walnięty i auto sie nie dogrzewa i przez to takie spalanie. Po 8km spokojnie powinno być 90stopni.
Tyle to nawet 2.4 nie pali, a też głownie jeżdzę odcinki po 10km i spokojnie mieści sie w 10l/100.
---
Jak nie masz opcji by się podpiać to wyponij przepływomierz, zatankuj, zrób 100 i oceń ile spaliła
-
Po 8km nie nagrzeje mi sie dopiero jak pojade dynamicznie to temp. sie podniesie , przyznam że gdy mialem felgi telefony z oponami 205 spalanie bylo mniejsze.