-
[145] Dziwne wibracje
Witam.
Przeglądałem forum w poszukiwaniu podpowiedzi rozwiązania mojego problemu, były podobne tematy ale takiego nie znalazłem. Otóż od pewnego czasu mam problem z moją 145 1,4TS. Podczas jazdy ale tylko wyłącznie podczas przyspieszania samochód wpada w wibracje. Wydaje mi się ze najbardziej można to odczuć siedząc na miejscu pasażera z przodu. Wibracje dają się odczuć najmocniej w granicach prędkości około 80km/h (podczas przyspieszania- zdejme noge z gazu - nic!). Poniżej 80km/h nie czuć tego zjawiska, powyżej również, może w granicach około120-130km/h ( ale tylko podczas przyspieszania). Mechanik do którego zaglądam twierdzi że na przegubach nie ma luzów, poduszki na mocowaniach silnika też nibyok. Byłbym wdzieczny gdyby ktoś z Was podzielil się swoimi spostrzezeniami w tym temacie.
Pozdrawiam
-
jedz do oponiarza niech Ci wrzuci koła na wyważenie i sprawdzi powietrze (co akurat mozesz zrobic sam). Jako pierwsze szukał bym przyczyny właśnie od strony opon/kół ..
-
Koła zmieniłem na zimowe w poprzednim tygodniu - wyważone, proste - problem jest dalej. Na letnich gumach na alufelgach też tak było.
-
ja bym obstawiał zle wywazoną tą długą półoś bo jak sie domyslam w 1,4 jest jedna długa na prawą strone
-
A kąty i zbieżność są w porządku :?: