-
Czujniki parkowania
Witam, posiadam Alfę Romeo 156 (Kombi) i chciałbym założyć sobie czujniki parkowania, które kupiłem. Ale nie wiem jak je założyć, tzn czy można wywiercić dziury w zderzaku tylnym. Bo jak patrzyłem to tak jest trochę blachy po tym zderzakiem i jakaś pianka czarna chyba. Pomożecie w rozwiązaniu problemu.
-
czujniki są "wpuszczone" w zderzak więc muszą być zamontowane w miejscach gdzie jest trochę wolnego miejsca za zderzakiem. Jeśli nie jesteś pewny to lepiej ściągnąć zderzak i wszystko pomierzyć i przemyśleć :)
-
W dziale zrób to sam jest poradnik do sedana.
-
Miejsca montazowe sa oznaczone od wewnatrz w zderzaku, wystarczy tylko wyciac :) Na oryginalny zestaw otwornica cos kolo 32mm ale glowy sobie nie dam uciac, wiem tylko ze nie da sie takiej znalezc bo są produkowane o 1mm wieksze i jak wymienialem zderzak to musialem ciac troche mniejszą i potem recznie poszerzac otwór
-
przy nieoryginalnym odpowiednia otwornica powinna być w zestawie :)
-
Nawet nie trzeba zderzaka zdejmować, kawał długiego druta i przez tą piankę się przeciśnie kabel. Zakładałem u siebie dwa miesiące temu przód+tył i trochę roboty jest przy przeciąganiu kabli, ale to głównie kwestia cierpliwości i odrobiny zdolności manualnych.