-
ogrzewanie cieczy 147
Zakładał ktoś ogrzewanie cieczy chłodzącej w 147, bo znalazłem podobny temat ale dla 156 potrzebuję kilku porad. Założyłem ogrzewacz na dolnym wężu wychodzącym ze ściany grodziowej i nie wiem czy nie popełniłem babola.
- - - Updated - - -
Jeszcze pytanko jaką wydolność ma alternator w 1.9 jtd, jeśli ktoś się zainteresuje tematem.
-
No dobra to może inaczej. Ma ktoś takie ogrzewanie w swojej 147 i czy działa.
-
No to może chociaż ktoś wie który to bezpiecznik i przekaźnik od świec. ?
-
-
Dzięki Bocian nie pomyślałem forum rozleniwia. Jeśli nikt nie ma wskazówek co do wcześniejszych pytań to zostałem sam na placu boju, trzeba wziąć siE do roboty a nie tylko na forum siedzieć. Jak się uda to zdam relację jeśli ktoś chce wiedzieć jak poszło.
-
4 załącznik(i)
Więc operacja zakończona pacjent żyje. Więc moje sterowanie ogrzewaniem jest dość proste i nie skomplikowane, opierałem się przy budowie na przeżyciach kolegów z działu 156, wczoraj widziałem że tam prace są już bardziej zaawansowane i oparte na mikroprocesorze, dla mnie to kosmos więc zostałem przy prostej elektryce. Podgrzewacz z 4 świecami od Laguny II 1.9dci. Zastosowałem 4 zabezpieczenia 1-układ załącza się po załączeniu świateł, a same światła załączają się po włączeniu zapłonu więc nie ma ryzyka, że zapomnimy o wyłączeniu 2-wyłącznik termicznyZałącznik 113197 zastosowałem 50*c wydaje mi się że to bezpieczna wartość.
3- układ zabezpieczający zniszczenie aku. wyłącza układ jeżeli prąd ładowania spadnie poniżej 12,5V (prąd odłączenia można ustalić według własnych preferencji)Załącznik 113198 Z prawej strony 4- przekaźnik podłączony do świec żarowych grzejących komorę silnika odłącza układ, gdy świece grzeją zapobiegając uszkodzeniu alternatora.
Przekaźniki świec, na każdą świece jeden bo użyłem tyko 3 z nich by za bardzo nie obciążać alternatoraZałącznik 113199 przed przekaźnikami bezpieczniki 30A.
Cała wiązka wygląda takZałącznik 113200
Jak znajdę czas zrobię badania szybkości grzania się płynu na wyłączonym układzie i na włączonym. Pozdrawiam!
-
Moje organoleptyczne badania mówią że szału nie ma ale jest lepiej może dla tego że źle założyłem grzałki, nie na tym wężu. Hydraulikiem nie jestem bo bym wiedział że dolny wąż to zawsze odpływ. I efekt jest taki że 900W grzeje silnik a nie nagrzewnicę,a to trochę mało jedyny plus to to że na postoju przy włączonym nawiewie temp. silnika nie spada.