usuwal juz ktos katalizator ze swojej AR 166 2.4jtd ? jakie wrazenia ???? zastanawiam sie nad usunieciem bo pewnie juz jest dobrze zapchany :)
Printable View
usuwal juz ktos katalizator ze swojej AR 166 2.4jtd ? jakie wrazenia ???? zastanawiam sie nad usunieciem bo pewnie juz jest dobrze zapchany :)
Co mechanik ci doradził? - pewnie już wie gdzie sprzedać.... Nie rób tego bo turbina ci wyzionie ducha
napewno juz dawno wie gdzie sprzedać :DCytat:
Napisał Maciek-156
nie wycinaj, nie kombinuj, zrób dobry servis silnika wzamian.
Sprzedać możesz samemu, ok 3, 4 stówek dostaniesz.
Turbina wyzionie ducha? Pierwsze słysze, raczej bedzie chetniej sie wkrecala i spadnie spalanie.
dobry serwis silnika ????hmmmm silnik jest w nalezytym stanie jest po calkowitym serwisie.nie jezdze po mechanikach tylko sam naprawiam moja Belle :) a kata chce wyciac z tego wzgledu ze przy dieslach czesto dochodzi do zablokowania go przez sadze wiec mysle ze to dobry pomysl by silnik lepiej wydalal spaliny sobie :) myslalem ze ktos juz to robil w swoich Bellach dlatego pytalem :)Cytat:
Napisał Kayrol
Po pierwsze to 2,4 jtd nie ma katalizatora jedynie filtr cząsteczek stałych, zasada działania jest inna niż w katalizatorze i zamiennie nie pasują. Stanowczo odradzam usunięcie i to nie ze względów ekologicznych. Zastanawiam się jak on to stwierdził ?? pewnie wąchając spaliny - zmień mechanika.
Ja robilem w silniku o identycznej pojemnosci Volvo przy 230 kkm. Po wycieciu okazalo sie, ze oba katy (ceramiczny i z siatka stalowa) byly drozne i to niezle. Wiec odradzam profilaktyczne usuwanie. Moze byc troche glosniej. I bedzie smierdziec jak ze Stara 20 letniego. Wplyw na osiagi nieodczuwalny.Cytat:
hmmmm silnik jest w nalezytym stanie jest po calkowitym serwisie.nie jezdze po mechanikach tylko sam naprawiam moja Belle :) a kata chce wyciac z tego wzgledu ze przy dieslach czesto dochodzi do zablokowania go przez sadze wiec mysle ze to dobry pomysl by silnik lepiej wydalal spaliny sobie :) myslalem ze ktos juz to robil w swoich Bellach dlatego pytalem :)
Zabieg godny polecenia tylko, jesli myslisz o mocnym chipie. Inaczej - bezsens.
Z 2002 roku filtr czastek stalych? Cos Ci sie pomieszalo, to nie Euro 5, ani nawet 4.Cytat:
Napisał Bedboys
Ja kupiłem już z usuniętym katalizatorem i samochodzik działa dobrze wchodzi normalnie na obroty itd. a mam Belle z 2002 r. 2.4 od maja tego roku i jest ok. Ale jak nie trzeba to nie usuwaj. Pocoś tam została zainstalowana:))